Hopp til innhold

Danmark og Sverige stanser flytrafikken fra Storbritannia

Danmark stanser flytrafikken fra Storbritannia på grunn av den nye koronamutasjonen. Det samme gjør blant andre Sverige og Finland.

Jul i Oslo

Norske helsemyndigheter vurderer om briter skal få komme til Norge eller ikke i jula.

Foto: Heiko Junge / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Norge er dermed det eneste av de skandinaviske landene som foreløpig har latt være.

Av Norges naboland er det dermed kun Russland som ikke har innført restriksjoner på den britiske flytrafikken.

Storbritannias statsminister Boris Johnson har innkalt til krisemøte mandag som følge av at store deler av Europa har innført full flystans.

Helsedirektoratet gjør undersøkelser

Her hjemme vil Helsedirektoratet vil finne ut om den nye, og mer smittsomme virusvarianten i Storbritannia, har kommet til Norge. De ba de søndag om at alle som har vært i Storbritannia de siste to ukene om å teste seg for Covid-19.

– Vi ber om at alle som har vært i Storbritannia i løpet av de siste 14 dagene, og de som nå ankommer Norge, tester seg for covid-19. Testene vil bli analysert hos FHI for å avdekke eventuelle nye virusmutasjoner, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Johan Torgersen.

Helsedirektoratet skal også vurdere om personer som har ankommet fra Storbritannia siste 14 dager og de som ankommer fremover, skal tilbys PCR-test etter ankomst. I tillegg skal Helsedirektoratet vurdere innstramming i unntaksreglene for karantene for reisende fra Storbritannia.

Vurderer ytterligere tiltak

Divisjonsdirektør Johan Torgersen, Helsedirektoratet

Divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Johan Torgersen.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Helseminister Bent Høie sier myndighetene vurderer strengere regler for de som kommer fra Storbritannia til Norge. Foreløpig minner han om karantenereglene og oppmuntrer til testing.

– Jeg vil anmode sterkt om at alle som har vært i Storbritannia tester seg innen ett døgn fra ankomst og at alle som har vært i Storbritannia de siste 14 dagene og nå sitter i karantene, tester seg.

– Det er viktig at vi handler raskt for å prøve å unngå at denne virusvarianten spres videre innenlands her i Norge. Det er viktig at alle som har ankommet fra Storbritannia siste 14 dager etterlever karantenereglene. Vi har strenge innreisetiltak, men vurderer nå om det er nødvendig å sette inn ytterligere tiltak.

Ber regjeringen vurdere stengning

Søndag kveld skriver byrådsleder Raymond Johansen i Oslo på Facebook at regjeringen må vurdere å stenge grensene for reisende fra Storbritannia.

– Importsmitte dominerer nesten totalt i Norge nå. Samtidig meldes det nå om at en mutasjon av viruset er løs i Storbritannia, og den er 70 prosent mer smittsom. Den vil jeg ikke ha til Norge! Regjeringen må nå ta grep for å sikre oss, skriver Johansen.

I Facebook-innlegget peker han på at en rekke land nå lukker grensene for reisende fra Storbritannia, og sier han forventer at Norge gjør det samme.

– Jeg forventer at vi denne gangen har lært og klarer være føre var. Om vi følger Belgia, Nederland og de andre landene, kan vi kjøpe oss mer tid.

Johansen får støtte av Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han skriver på Twitter at effektive tiltak må være på plass og formidlet før fly tar av.

Den neste flyet fra London lander på Garderemoen kl 15.55 mandag.

Laster Twitter-innhold

Testing fremfor stenging av grensen

Bent Høie i Drammen, oktober 2020.

Helseminister Bent Høie minner om karantenereglene for alle som kommer fra Storbritannia til Norge.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Men Folkehelseinstituttet har ikke ennå anbefalt noen stenging av grensene for folk som kommer fra Storbritannia. Derimot anbefaler de en labaratorietest for de som kommer fra Storbritannia.

– Vi har gitt råd til Helse- og omsorgsdepartementet om at vi bør vurdere å gi råd om testing av dem som kommer fra Storbritannia innen et døgn. Også har vi også gitt råd om å se på å skjerpe inn unntaksregler for dem som kommer fra Storbritannia, og sikrer god informasjon og etterlevelse av karanteneregelverket.

Det sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold. Hun mener restriksjonene allerede er strenge, og at forslagene fra FHI vil bidra til at man avdekker eventuell ny smitte tidlig.

Line Vold i FHI anbefaler PCR-test av alle som kommer reisende fra Storbritannia til Norge.

FHI har intensivert overvåkningen av virus ved laboratoriene, og send ut melding til alle kommunene om å være ekstra på vakt dersom reisende fra England testes.

Helsedirektoratet har fått i oppdrag å styrke informasjonen om karantenereglene til de som kommer eller har kommet fra Storbritannia siste 14 dagene. De skal også vurdere om personer som har ankommet fra Storbritannia siste 14 dager eller som ankommer framover, skal tilbys PCR-test, altså en labaratorietest, etter ankomst.

I tillegg skal de vurdere innstramming i unntaksreglene for karantene for reisende fra Storbritannia.

Nederland og Belgia stanser fly

Nederland og Belgia stanser alle fly fra Storbritannia søndag etter at det ble funnet en ny variant av koronaviruset. Tyskland vurderer å gjøre det samme.

Det er anslått at den nye virusvarianten som nå sprer seg i Storbritannia kan være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige varianten. England innfører derfor ekstra strenge restriksjoner i områdene der viruset er oppdaget.

Viruset ser ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom. Det er heller ikke noe som indikerer at ikke vaksinene fungerer like godt mot den nye varianten, bekrefter FHI.

Varianten er også påvist i prøver fra ni personer i Danmark, samt i Nederland og Australia. Så langt er den ikke oppdaget i Norge.

Folkehelseinstituttet gjør nå følgende:

  • Følger situasjonen nøye sammen med nordiske og europeiske søsterinstitutter og vurderer risikoen for Norge.
  • Intensiverer overvåkingen av virusvarianter ved å informere de medisinsk-mikrobiologiske laboratoriene og samle inn relevante prøver fra dem.
  • Informerer kommunene om at de må være særlig oppmerksomme på smitte fra Storbritannia og noterer dette på prøver som sendes laboratoriene.
  • Orienterer oss om hva leverandørene av tester og vaksiner melder om denne varianten.

Folkehelseinstituttet har foreslått for Helse- og omsorgsdepartementet at man for å vinne tid til å skaffe mer kunnskap om denne varianten bør vurdere å gjøre følgende:

  • Styrke etterlevelse av karantenereglene og informasjon om dette til reisende fra Storbritannia (det vil si alle som har hatt opphold i Storbritannia siste 14 dager).
  • Gi råd om PCR-test av alle reisende fra Storbritannia (også norske borgere) innen et døgn etter ankomst i Norge (i tillegg til gjeldende krav om negativ test 72t før innreise til Norge).
  • Se nærmere på unntaksreglene for karantene for reisende fra Storbritannia og vurdere innstramming.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger