Hopp til innhold

Mobiliserer til egne Lama-markeringer i sosiale medier

Lunken mottagelse fra den norske regjeringen har ført til private og uoffisielle initiativ for å ønske Dalai Lama velkommen til Norge. Allerede i morgen håper Ann Kristin Espejord (55) at et tusentalls personer vil møte opp for å støtte eksillederen.

Dalai Lama

Dalai Lama vant Fredsprisen for 25 år siden, og kommer til Norge neste uke. Her i forbindelse med et besøk til Norge i 2005.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ann Kristin Espejord

Ann Kristin Espejord er bosatt på Høvik i Bærum. Hun sier til NRK at hun ønsker å vise Dalai Lama at han er velkommen på norsk jord.

Foto: Privat / NRK

Den tibetanske eksillederen Dalai Lama kommer til Norge neste uke, og Norges anstrengte forhold til Kina har gjort besøket til en het politisk potet. Verken statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende eller noen av de andre regjeringsmedlemmene vil ta offisielt ta imot fredsprisvinneren.

Hovedbegrunnelsen var den «ekstraordinære situasjonen» der det ikke er noen reell politisk kontakt mellom Norge og Kina, sa Brende før helgen.

Det offisielle Norges nei har satt sinnene i kok hos mange. Engasjementet har vært stort på sosiale medier, og denne helgen dukket det flere arrangementer som skal vise Dalai Lama at han er velkommen.

Allerede tirsdag vil Ann Kristin Espejord og Kristin Alvsåker arrangere en velkomstmarkering utenfor Stortinget. Så langt har nærmere 1000 personer gitt tilbakemelding på Facebook om at de kommer.

– Vi la det ut helt spontant på fredag, og nå er det delt til 11.000 mennesker. I tillegg har vi blitt oppringt mange som ikke er på Facebook, som lurer på hvor og når det er. Blant disse er også flere politikere og musikere, sier Espejord (55).

Espejord presiserer at det ikke er en noen organisasjon som står bak initiativet.

– Det er et helt privat initiativ. Det rett og slett fordi jeg hørte debatter og leste aviser om besøket. På fredag tenkte jeg rett og slett at «dette kan vi ikke finne oss», sier Espejord.

– Profilerte gjester

Espejord sier at man så langt har fått bekreftet at blant andre Shabana Rehman skal delta. Rehman varslet nylig at hun blir politiker for Miljøpartiet De grønne, og bekrefter overfor NRK at hun vil holde en appell.

I tillegg skal skuespiller Mia Gundersen og artisten Ravi snakke og opptre, ifølge Espejord, som sier hun «jobber iherdig» med resten av programmet.

– Men det er viktig å presisere at dette er for folk som ikke sitter på Stortinget. Vi vil ikke at det skal bli en arena forbeholdt politikernes utspill, sier Espejord, som mener det er viktig at Norge «står opp for det vi står for».

– Vi er et land som snakker om menneskeretter og likeverd, og så kommer en fredsprisvinner som ikke blir tatt imot av det offentlige Norge. Det er ikke oss, det er ikke det folket ønsker, og da må vi fortelle hva vi mener, sier Espejord.

Uavhengig velkomst

Hedda Langemyr

Hedda Langemyr i Norges Fredsråd er opprørt over norske myndigheters behandling av Dalai Lama-besøket.

Dalai Lama skal etter det NRK kjenner til bo på Grand Hotell under sitt opphold i Oslo. Dette er det samme hotellet som andre offisielle vinnere av Fredsprisen bor på, men oppholdet skal betales av billettinntekter.

Organisasjonen Norges Fredsråd har også tatt initiativ til en velkomstmarkering utenfor Grand Hotell når Dalai Lama kommer, onsdag 7. mai. Etter det NRK kjenner til vil det også bli holdt et fakkeltog i forbindelse med ankomsten.

Leder Hedda Langemyr i Norge Fredsråd sier til NRK at man har vært i kontakt med arrangørene av Dalai Lamas besøk til Oslo, der blant andre en norske Tibetkomité har en sentral rolle.

I etterkant av dette ble man enige om å gjøre velkomstmarkeringen til et uavhengig side-arrangement for det «offisielle programmet».

– Vi la ut eventen fredag kveld, og har allerede over 500 påmeldte og flere tusen inviterte. Vi har fått mange telefonhenvendelser fra kunstnere og andre som vil gi sin støtte, sier Langemyr, og legger til:

– Planleggingen er i startfasen, men det blir program både et kulturelt og et politisk program. Vi satser på at vi klarer å mobilisere flere tusen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grand Hotel

Dalai Lama skal etter det NRK kjenner til bo på Grand Hotel under sitt Oslo-besøk. Her er hotellet i forbindelse med Aung San Suu Kyis besøk i Oslo i 2012.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Knefall av regjeringen

Norges Fredsråd jobber opp mot Nobels fredspris hvert år, noe som ifølge Langemyr en av grunnene til at man ønsket å arrangere en velkomstseremoni. Langemyr sier organisasjonen tidligere har vært kritiske til flere Fredsprisutdelinger. Dette var ikke tilfelle når det gjelder prisen til Dalai Lama.

– Videre er det helt klart at regjeringens knefall i denne situasjonen, ved å peke på interesse – og handelspolitikk som overveiende grunner for å ikke ta imot Dalai Lama, virker mildt sagt ganske spinkelt, sier Langemyr, som påpeker at dagens Kina-press har en sammenheng med utdelingen av fredsprisen til dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

Langemyr viser til at flere land har tapt milliarder av kroner som følge av økonomiske sanksjoner fra Kina etter et Dalai Lama-besøk. Samtidig peker på Langemyr på at den samlede eksporten til Kina utgjør om lag to prosent av Norges totale eksport i verdi.

– To prosent er ganske marginalt, og det en pris vi har råd til å betale. Av og til er det viktigere å utvise en prinsipiell fasthet og holdning. De systematiske menneskerettighetsbruddene Kina utøver overfor den tibetanske befolkning er en moderne nasjon totalt uverdig.

Ydmykende

Langemyr sier hun tror Kina er ute etter å sette Norge «skikkelig på plass» etter tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo 2010. Lederen for Norges Fredsråd tror også kritikken mot norske myndigheter kan være i tråd med hva kinesiske myndigheter ønsker.

– Unnvikelsen må være en ydmykende beslutning for den sittende regjering, og setter nok en gang Norge som fredsnasjon på hard prøve. Også i diplomatisk samarbeid mellom land kan korrektiver være viktige, og dette burde vært linja Norge hadde lagt seg på i denne saken, mener Langemyr.

Kinesiske myndigheter sier på sin side til NRK at de har fått med seg at Stortingets presidentskap og den norske regjeringen ikke ønsker å møte Dalai Lama.

De ønsker foreløpig ikke si om det kan tine opp det kjølige forholdet mellom Norge og Kina.

– Vi har notert oss det siste utspillet fra norsk side, sier Qin Gang, talsmann for Kinas utenriksdepartement, til NRK under en pressekonferanse i Beijing mandag.

Wang Yi

Talsmann for Kinas utenriksminister Wang Yi (bildet) ville ikke avsløre hvordan Dalai Lama-nekten kommer til å gagne Norge, men sier at Kina har fått med seg håndsutrekningen til den norske regjeringen.

Foto: EVARISTO SA / Afp


AKTUELT NÅ