Hopp til innhold

Dagfinn Høybråten trekker seg

KrF-lederen sier til NRK at han ikke stiller til gjenvalg ved partiets landsmøte til våren. Etter stortingsvalget i 2013 gir Dagfinn Høybråten seg helt i topp-politikken.

Dagfinn Høybråten

Når Kristelig Folkeparti til våren samles på partiets landsmøte, gir Dagfinn Høybråten seg som partileder.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Dagfinn Høybråten opplyser i dag at han har gitt beskjed til valgkomiteen om at de må jobbe for å finne en ny leder i Kristelig Folkeparti.

– Valgkomiteen begynner arbeidet sitt nå, og nå er tidspunktet for å si fra om min beslutning. Jeg ønsker å gjøre det klart at jeg ikke tar gjenvalg som KrF-leder slik at verken valgkomiteens arbeid eller debatten for øvrig skal skje på feil premisser, sier Høybråten til NRK.

– Bestemte meg for to år siden

Høybråten har i lengre tid slitt med elendige målinger, og KrF har de siste månedene være faretruende nær sperregrensen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KrF på meningsmålingene under Dagfinn Høybråtens ledelse

Grafen viser KrFs gjennomsnittsmålinger fra Dagfinn Høybråten overtok som leder i januar 2004 og frem til august i år. (Kilde: www.aardal.info)

I tillegg har anonyme, sentrale KrF-politikere denne uken kritisert Høybråtens lederstil kraftig. Til Aftenposten betegnet de ham som kontrollerende, og han ble beskyldt for å skjelle ut medarbeidere han oppfatter som illojale.

Høybråten har fått støtte fra tidligere partileder og statsminister Kjell Magne Bondevik, men i dagens Aftenposten går KrF-nestor Ingebrigt Sørfonn kraftig ut mot Høybråten og bekrefter påstandene om hans autoritære lederstil.

– Jeg tar all kritikk som kommer direkte, på det største alvor. Jeg ser på det som en kilde til å forandre og forbedre meg, og jeg prøver å skvære opp hvis jeg har såret noen. Ingebrigt Sørfonn og jeg har snakket om disse tingene før. Vi har ikke noe usnakket, men vi har bestemt oss for at vi skal sette oss ned og gå gjennom det, sier Høybråten til NRK.

Likevel hevder Høybråten selv at det ikke er noe av dette som gjør at han nå takker for seg som KrF-leder.

– Denne beslutningen tok jeg for to år siden sammen med kona mi.

Gir seg på Stortinget

I februar i år sa Høybråten til NRK at han ville sitte lenge som KrF-leder. I dag kan det spørres hva han den gang mente med lenge.

– Jeg har sagt at jeg skal fullføre den jobben jeg har påtatt meg. Det betyr at jeg fullfører det oppdraget jeg påtok meg på landsmøtet i 2009, som utløper til våren.

Dagfinn Høybråten blir heller ikke å se på Stortinget etter valget i 2013.

– Jeg har alltid vært opptatt av livet utenfor politikken, både familielivet og arbeidslivet. Når denne stortingsperioden er ute, stiller jeg ikke til gjenvalg, bekrefter han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dagfinn Høybråten

Når Dagfinn Høybråten nå vil gi seg som partileder og topp-politiker, vil han få mer tid som bestefar.

Foto: Sindre Løkstad / NRK

Mislykket gjenreisingsprosjekt

Dagfinn Høybråten overtok som KrF-leder på et ekstraordinært landsmøte i januar 2004, da Valgerd Svarstad Haugland gikk av etter partiets svake resultat ved kommune- og fylkestingsvalget i 2003.

Høybråten skulle gjenreise partiet. I stedet har det gått stadig lenger ned på målingene.

Da Høybråten ble leder i januar 2004, hadde KrF et snitt på 7,5 prosent på meningsmålingene. I august i år er snittet på 5,2 prosent, og flere måneder har KrF vært nede og snust på sperregrensen på 4 prosent.

– Jeg skal ikke være den som evaluerer mitt lederskap, den historien skal andre få lov til å skrive. Men jeg har forsøkt å bruke de evner og den erfaring jeg har, til beste for en sak som jeg har arbeidet for i hele mitt voksne liv: kampen for KrFs kjernesaker. Det kommer jeg til å fortsette med også utenfor Stortinget hvis jeg får muligheten til det, sier Høybråten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ