NRK Meny
Normal

Dagens barn kan dø tidligere

For første gang i nyere tid frykter forskere at dagens generasjon er så stillesittende at vi kan få en nedgang i levealderen.

Illustrasjonsfoto barn på internet
Foto: Rainer Prang / NRK

- Dersom dagens barn og unge fortsetter inn i voksenårene med så lite aktivitet de har nå, vil de ifølge amerikanske forskere, leve kortere enn sine foreldre, sier samfunnsforsker Per Egil Mjåvatn ved NTNU.

Undersøkelser gjort over lengre tid viser at barn i dag er blitt så stillesittende at de risikerer å leve kortere enn sine foreldre om ikke seriøse tiltak settes i gang.

Forskerne slår alarm

- 50 prosent av dagens 15-åringer beveger seg mindre enn det Verdens Helseorganisasjon(WHO) setter som et minimum for et sunt liv. Og tendensene vi ser i Norge går i samme retning som i USA, sier Mjåvatn.

Amerikanske forskere slått alarm, nå gjør norske forskere det samme

Mjaavatn baserer dette på flere studier de siste årene som alle viser samme negative trend.

Han viser til Helseundersøkelsene i Nord-Trøndelag, som har kartlagt nordmenn over tre perioder siden 1984.

- Må tas på alvor

Friluftslivets fellesorganisasjon, FRIFO, ber politikerne ta problemene på alvor.

– Norge bruker enorme beløp på reparasjonskostnader i helsevesenet, men lite på forebygging. Her kan friluftslivet være en viktig medspiller, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Friluftslivets fellesorganisasjon .

– Vi har allerede god kunnskap om ungdoms stillesittende liv på skole, foran tv og pc. Tiendeklassinger bruker opptil 30 timer i uka på data, og fra 12-13 års alderen faller mange ut av organisert fysisk aktivitet.

Større fare for diabetes og kreft

Professor og leder av nasjonalt råd for fysisk aktivitet Sigmund Anderssen er også bekymret for den lave aktiviteten blant befolkningen.

Han utelukker ikke at levealderen kan synke.

- Vi kjenner til at de som beveger seg lite har en betydelig høyere sjanse for å utvikle diabetes, kreft, og rett og slett for tidlig død. Disse sterke sammenhengene kan man ikke ignorere, sier Andersen.

Krever helsesatsing

- Det er store penger å spare på aktivisering og stimulering av barn og ungdom, sannsynligvis tre-fire kroner på hver krone vi investerer nå, tror generalssekretær i Friluftlivets Fellesorganisasjon (FRIFO) Lasse Heimdal.

Han mener at offentlige myndigheter for alvor nå må sette i gang en helsesatsing.

- Dette må vi prioritere nå, eller kommer helsekostnadene i Norge til gå rett i taket, sier han.

Fysisk sommer

FRIFO oppfordrer nordmenn, og spesielt foreldre, til å planlegge en ferie med fysisk aktivitet i sommer, og bygge gode vaner som følges opp til høsten.

– Sykle, gå turer, gjerne i fjellet, eller benytt dere av de mange gode tilbudene fra de mange friluftsorganisasjonene. Det er mye morsomt å finne på i sommer som gir gode opplevelser og er godt for helsa samtidig, sier Heimdal.

LES OGSÅ:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger