NRK Meny
Normal

Dagbladet: – Vi kan ha misforstått

Sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, innrømmer at de nok ikke har avslørt amerikansk overvåkning i Norge, men understreker at dokumentene de har basert seg på er ekte.

John Arne Markussen

– Vi må jo legge til grunn at det Grandhagen sier stemmer, at den informasjonen er korrekt og korrigerende i forhold til det vi bringer til torgs i dag, innrømmer Markussen overfor NRK.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Det var Dagbladet som tirsdag slo opp saken om amerikansk overvåkning i Norge.

Sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviste senere samme dag at norske borgere er blitt overvåket av amerikanerne i Norge.

Ifølge Grandhagen er tallene Dagbladet viser til ikke norske trafikktall, men mobiltrafikk som norske myndigheter har hentet inn i utlandet under militære operasjoner.

– Vi arbeider med å finne ut av hva som er korrekt

– Vi må jo legge til grunn at det Grandhagen sier stemmer, at den informasjonen er korrekt og korrigerende i forhold til det vi bringer til torgs i dag om at de dreier seg om overvåkning av telefonsamtaler gjort i Norge, innrømmer Markussen overfor NRK.

– Samtidig så registrerer vi at Grandhagen ikke bare påtar seg ansvaret for denne omfattende overvåkningen, men at han også bekrefter dokumentenes ekthet, sier Markussen.

– Det han sier vi har misforstått og bommet på er altså at denne overvåkningen ikke foregår i Norge, men at det er norsk etterretningstjenestes overvåkning av ting som foregår i utlandet i konfliktområder.

Ifølge Markussen arbeider avisas reportere nå med å finne ut flere detaljer om hva som er korrekt og ikke.

Gisle Hannemyr

– Selv om saken i dag er lagt død, mener jeg at det fortsatt ikke er usannsynlig at USA overvåker norske borgere i Norge, sier han til NRK.no

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

– Dette er jo en løpende nyhetssak, så her vil det komme flere ting i tida som kommer. Vi ser jo blant annet tilsvarende opprulleringer i andre europeiske land, som har ført til kraftig debatt og korreksjon. Vi vet jo at Snowden-opprullingene har ført til mer spesifikke avsløringer i for eksempel Tyskland.

– Ikke usannsynlig at USA overvåker norske borgere

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald, som startet Snowden-avsløringene i The Guardian, holder fast ved at den amerikanske etterretningstjenesten, NSA, har overvåket Norge.

Også Gisle Hannemyr, som er er universitetslektor på Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo, tror dette kan stemme:

– Jeg tviler ikke på at materialet fra Edward Snowden er ekte, men i dette tilfellet ser det ut til at det er blitt feiltolket, sier Hannemyr.

– Selv om saken i dag er lagt død, mener jeg at det fortsatt ikke er usannsynlig at USA overvåker norske borgere i Norge, sier han til NRK.no

– Vår framskutte internasjonale posisjon, vår rolle som energiprodusent og vår nærhet til Russland gjør oss til et sannsynlig overvåkningsmål, legger han til.

– Jeg tror vi kan stole på at trafikkdata fra norske teleselskaper er trygge, og ikke blir utlevert til for eksempel USA, konkluderer Hannemyr.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger