Hopp til innhold

Dagbladet: – Vi kan ha misforstått

Sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen, innrømmer at de nok ikke har avslørt amerikansk overvåkning i Norge, men understreker at dokumentene de har basert seg på er ekte.

John Arne Markussen

– Vi må jo legge til grunn at det Grandhagen sier stemmer, at den informasjonen er korrekt og korrigerende i forhold til det vi bringer til torgs i dag, innrømmer Markussen overfor NRK.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Det var Dagbladet som tirsdag slo opp saken om amerikansk overvåkning i Norge.

Sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviste senere samme dag at norske borgere er blitt overvåket av amerikanerne i Norge.

Ifølge Grandhagen er tallene Dagbladet viser til ikke norske trafikktall, men mobiltrafikk som norske myndigheter har hentet inn i utlandet under militære operasjoner.

– Vi arbeider med å finne ut av hva som er korrekt

– Vi må jo legge til grunn at det Grandhagen sier stemmer, at den informasjonen er korrekt og korrigerende i forhold til det vi bringer til torgs i dag om at de dreier seg om overvåkning av telefonsamtaler gjort i Norge, innrømmer Markussen overfor NRK.

– Samtidig så registrerer vi at Grandhagen ikke bare påtar seg ansvaret for denne omfattende overvåkningen, men at han også bekrefter dokumentenes ekthet, sier Markussen.

– Det han sier vi har misforstått og bommet på er altså at denne overvåkningen ikke foregår i Norge, men at det er norsk etterretningstjenestes overvåkning av ting som foregår i utlandet i konfliktområder.

Ifølge Markussen arbeider avisas reportere nå med å finne ut flere detaljer om hva som er korrekt og ikke.

Gisle Hannemyr

– Selv om saken i dag er lagt død, mener jeg at det fortsatt ikke er usannsynlig at USA overvåker norske borgere i Norge, sier han til NRK.no

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

– Dette er jo en løpende nyhetssak, så her vil det komme flere ting i tida som kommer. Vi ser jo blant annet tilsvarende opprulleringer i andre europeiske land, som har ført til kraftig debatt og korreksjon. Vi vet jo at Snowden-opprullingene har ført til mer spesifikke avsløringer i for eksempel Tyskland.

– Ikke usannsynlig at USA overvåker norske borgere

Den amerikanske journalisten Glenn Greenwald, som startet Snowden-avsløringene i The Guardian, holder fast ved at den amerikanske etterretningstjenesten, NSA, har overvåket Norge.

Også Gisle Hannemyr, som er er universitetslektor på Institutt for informatikk på Universitetet i Oslo, tror dette kan stemme:

– Jeg tviler ikke på at materialet fra Edward Snowden er ekte, men i dette tilfellet ser det ut til at det er blitt feiltolket, sier Hannemyr.

– Selv om saken i dag er lagt død, mener jeg at det fortsatt ikke er usannsynlig at USA overvåker norske borgere i Norge, sier han til NRK.no

– Vår framskutte internasjonale posisjon, vår rolle som energiprodusent og vår nærhet til Russland gjør oss til et sannsynlig overvåkningsmål, legger han til.

– Jeg tror vi kan stole på at trafikkdata fra norske teleselskaper er trygge, og ikke blir utlevert til for eksempel USA, konkluderer Hannemyr.


Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger