Dag Otto (72) vant kampen mot betalingsgebyr på legekontorene

Dag Otto Øgle irriterte seg over å betale fem kroner i betalingsgebyr på legekontoret og tok saken hele veien til Stortinget. Helseminister Bent Høie roser ham for kampviljen.

Dag Otto Øgle

VANT FRAM: Fastleger som har tatt opp mot fem kroner i gebyr når pasientene betaler med kort, får nå klar beskjed fra Helse- og omsorgsdepartementet om å kutte ut gebyret. Oslo-mannen Dag Otto Øgle gikk til kamp mot legekontoret.

Foto: NRK

– Jeg er en gammel mann, har prostatautfordringer og må innom legen selv om jeg føler meg rimelig sprek. Så oppdaget jeg ved en tilfeldighet at det var fem kroner ekstra i gebyr, sier Dag Otto Øgle til NRK.

Administrasjonsgebyret fikk 72-åringen til å tenne på alle plugger.

– Da lagde jeg et helvete, for å si det sånn.

Gebyret skulle dekke administrative kostnader, sa legen hans, for å betale ned på legekontorets leie av en betalingsautomat.

Øgle ga seg ikke. Han tok opp saken med legen, betalingsautomatleverandøren, Oslo kommune, KS og Stortinget. Saken var oppe i spørretimen to ganger.

Høie: – Veldig bra

Helseminister Bent Høie mener at vi ikke skal ha slike gebyrer og sier han glad for at vi har pasienter som Øgle, som tar opp kampen med legene som vil at pasientene skal betale ekstra for det som skal dekkes av egenandelen.

– Dette er veldig bra. Han snakker på vegne av mange pasienter, selv om det ikke var snakk om store summene, er det et viktig at ikke egenandelen gikk opp uten at det var politisk bestemt, sier Høie til NRK.

Departementet sendte ut brev til alle kommuner og fastleger med informasjon om at pasienter ikke skal belastes med slike gebyrer. Ikke alle har forholdt seg til det gjeldende regelverket, som sier at egenandelen skal dekke disse kostnadene.

– Du kan ikke skyve kostnadene over på pasienten og så ta gevinsten selv. Vi regner med at kommunene og fastlegene innretter seg etter dette, sier Høie.

– Sliten, men lykkelig

Ifølge Finansloven kan man ta gebyr for betalingstransaksjoner dersom betaleren opplyses om det. Hvilke tjenester leger kan kreve betaling for, er listet opp i folketrygdloven og her er ikke betaling med kort nevnt, skriver Dagsavisen.

Øgle sier han er sliten, men lykkelig over sakens utfall.

– Jeg tenker som så at David har vunnet mot Goliat før, så hvorfor ikke, sier Øgle.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger