Christine Meyer: – Jeg opplever at jeg ble presset til å si opp

I et brev til Stortingets kontrollkomité sier finansminister Siv Jensen (Frp) at SSB-sjef Christine Meyer ikke var avhengig av hennes tillit. – Omgåelse av sannheten, sier Meyer.

Christine B. Meyer

Christine Meyer til angrep på finansminister Siv Jensen.

Foto: Marit Hommedal

– Det er en omgåelse av sannheten når finansministeren mente jeg ikke var avhengig av hennes tillit, spesielt når hun sa at jeg måtte tenke over hvordan jeg ville forholde meg til hennes manglende tillit. Jeg opplever at jeg ble presset til å si opp min stilling.

Slik reagerer den avgåtte sjefen i Statistisk sentralbyrå (SSB) Christine Meyer på brevet fra finansminister Siv Jensen (Frp) til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Ifølge VG har Meyer skrevet til internasjonale kolleger at den faktiske grunnen til at hun ikke lenger hadde Jensens støtte, og at hun til slutt måtte gå, skyldtes bråket rundt innvandringsstatistikk- og analyse.

Rykende uenig med finansministeren

Siv Jensen i muntlig spørretime på Stortinget

Finansminister Siv Jensen (Frp) i Vandrehallen på Stortinget.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I brevet fra Jensen, som er 169 sider langt, svarer finansministeren på 25 oppfølgingsspørsmål etter at Meyer trakk seg som sjef for SSB.

Her skriver Jensen blant annet at Meyer ikke var avhengig av finansministerens tillit for å fortsette jobben som SSB-sjef.

Det er Meyer rykende uenig i.

Meyer reagerer også på flere andre tilfeller av det hun mener er feilaktig og skjev fremstilling av saken.

Blant annet at Jensen avviser at hun skal ha forsøkt å instruere plasseringen av navngitte ansatte i SSB.

I en e-post til NRK skriver Meyer blant annet:

– Det er ikke korrekt at departementet ikke har hatt synspunkter på innplassering av enkeltmedarbeidere i avdelingene i SSB. . Samtalen den 27. oktober dreide seg om å endre innplasseringen av en navngitt forsker som jeg ikke ville etterkomme uten en skriftlig instruksjon fra departementet.

Dette bekreftes også av fagdirektør Torstein Bye i SSB. Han var én av flere direktører som var til stede da Meyer fikk telefonen fra departementet. I samtalen skal det ha blitt sagt at det var best at forsker Erling Holmøy, som blant annet står bak det omstridte innvandringsregnskapet, fikk tilbake jobben i forskningsavdelingen.

– Vi var fire samlet hos Meyer da denne telefonsamtalen kom fra Finansdepartementet. Christine fortalte da oss andre hva samtalen gjaldt, og historien er akkurat som hun forteller, sier Bye til VG.

Går mot høring på Stortinget

Dag Terje Andersen på Arbeiderpartiets landsmøte 2017

Dag Terje Andersen (Ap) leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, Dag Terje Andersen (Ap), det fortsatt gjenstår flere spørsmål før man kommer til bunns i saken.

– Den eneste måten å komme til bunns i saken, er å høre begge parter, sier Andersen til NRK.

Han sier det trolig går mot høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og at dette vil bli behandlet på et møte på tirsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger