- Chilenske bander raner for milliarder hver måned

Nå advarer politiet mot voldelige chilenske bander som kommer over grensen fra Sverige.

Video c436cefb-d56e-4222-85af-a28ed30b805a.jpg

Video: Under ranet av Oslo Diamantsenter i fjor truet åtte chilenere til seg smykker og diamanter med kniv og pistol.

Da Oslo Diamantsenter ble ranet med kniver og pistol i november i fjor, fikk politiet at av sine første møter med den nye gruppen mulitkriminelle.

På bare ett minutt fikk chilenerne med seg verdier for 1,6 millioner kroner, og ifølge politiet skyr de ingen midler.

Grove ran i Norge

– De truer med våpen og kniver. De utfører slag og spark mot dem det gjelder, sier Geir Ellefsen, leder innsatsen mot mobile vinningskriminelle i Oslo, som mener de chilenske nettverkene er godt organisert i Skandinavia.

– De har mange chilenske kontaktpersoner i disse landene og byene. Det betyr at de får hjelp både til rekognosering og hvor og når det skal slå til, sier Ellefsen.

Etter at en chilensk raner i fjor ble skutt og drept av dansk politi, har chilenerne nå, ifølge svensk politi, valgt å komme til Norge for å begå de groveste ranene.

– Informasjon vi sitter på sier at de velger å begå ran i Norge fordi norsk politi ikke er bevæpnet, slik man gjør i andre EU- og Schengen-land, sier Per Wedsmark, kriminalinspektør ved politiet i Stockholm.

Unge, kriminelle gutter rekrutteres fra Chile til Europa, der de har et stort og meget profesjonelt nettverk, med bakmenn i en rekke storbyer.

Med falske pass tar chilenerne seg inn i Schengen og operer på tvers av landegrensene. Ingen vet hvor mye de omsetter for, men i følge svensk politi er det snakk om milliarder, hver eneste måned.

170 stod bak 400 ran

Dagen etter ranet i Oslo, slo politiet til og arresterte åtte chilenere, fem av dem i Stockholm. I en leilighet i den svenske hovedstaden fant de store mengder gull og diamanter, som stammet fra Oslo-ranet.

Mange av chilenerne står også bak alvorlig kriminalitet i hjemlandet. Ifølge politiet er chilenerne som kommer hit aktive og multikriminelle. I Norge har 170 chilenere det siste året gjennomført 400 ran, innbrudd og tyverier.

For Kripos er mobile vinningskriminelle langt fra noe nytt fenomen. Men de advarer likevel mot uviklingen der chilenske bander kommer til Norge.

– Det er ikke bare politiets oppgave å løse saker, de involverte parter og næringslivet må ta grep. Nordmenn er kjent for å være naive og det kan være greit å minne om det fra tid til annen, sier politiinspektør Atle Roll-Mathisen i Kripos.

De som ranet Oslo Diamantsenter ble tatt og tiltalt for organisert kriminalitet. Politiet håper nå strenge straffer i slike saker vil skremme vekk andre chilenere som planlegger ran og innbrudd i Norge.

SISTE NYTT

Siste meldinger