Cheblal får ikke omgjort utvisningsvedtak

Den tidligere talsmannen for islamistgruppen Profetens Ummah, Omar Cheblal, får ikke omgjort utvisningsvedtaket fra Norge. Det har Oslo tingrett bestemt.

Omar Cheblal

Omar Cheblal tapte i saken mot UDI og Justisdepartementet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Norske myndigheter utviste den algeriske 48-åringen fordi de mener han utgjør en fare for rikets sikkerhet – noe han selv bestrider.

Han saksøkte derfor Justisdepartementet og Utlendingsdirektoratet for å få omgjort vedtaket.

Men Cheblal ble likevel ikke sendt ut fordi myndighetene fryktet at han kunne bli torturert i hjemlandet. På et tidspunkt forlot Cheblal likevel landet, og sommeren 2013 ble 48-åringen arrestert av greske myndigheter.

Trond Olsen Næss.

Cheblals forsvarer Trond Olsen Næss sier klienten hans er skuffet over dommen.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Frykter tortur

Forsvareren hans, Trond Olsen Næss, sier Cheblal er skuffet over tingrettens avgjørelse.

– Han synes det er trist og helt feil at tingretten har funnet det sannsynlig at han utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, sier Næss.

Advokaten sier Cheblal fortsatt befinner seg i Hellas, og at han er glad for at både norske og greske myndigheter har bestemt at han ikke skal sendes til hjemlandet.

– Han er også fornøyd med endelig å bli trodd i sin påstand at han ble torturert i forbindelse med straffesaken i Marokko i 1994, hvor han ble dømt til 15 års fengsel, sier Næss.

Møtte Bhatti

Til Oslo tingrett forklarte Cheblal på telefon fra Hellas at han slapp ut av fengsel i Hellas 2. mars i år. Han fortalte også at han hadde hatt kontakt med Arfan Bhatti da ble løslatt.

Omar Cheblal har lenge vært en sentral del av gruppen Profetens Ummah. Han var en av fire som holdt appell foran Stortinget vinteren 2012, da forløperen til Profetens Ummah arrangerte en demonstrasjon mot Norges deltakelse i Afghanistan.

Justisdepartementet vil ikke kommentere tingrettens avgjørelse. – Vi uttaler oss ikke i enkeltsaker, sier departementets pressekontakt i en kort kommentar til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger