NRK Meny
Normal

Chatteside for barn stengt etter blotting

Ida Marie Daugstad oppdaget flere voksne blottere på et nettsted som etterlignet en populær chatteside for barn. Etter at Kripos ble varslet og media begynte å jobbe med saken, ble siden i dag stengt.

Skjermdump MSPNORGE

BLOTTET SEG: Da Daugstad selv ga seg ut for å være en 12 år gammel jente på nettsiden, blottet fire menn seg for henne på kamera i løpet av en halvtime. FOTO: SKJERMDUMP/IDA MARIE DAUGSTAD

Ida Marie Daugstad

SJOKKERT: Ida Marie Daugstad er sjokkert etter hendelsen søndag kveld. Hun er lettet over at det nå ser ut til at siden er stengt. FOTO: PRIVAT

Mspnorge.com før siden ble fjernet

BRUKTE NAVN: Mspnorge.com bruke navnet Moviestarplanet på siden. Senere ble Moviestarplanet-navnet fjernet, før alt innholdet på siden ble fjernet. FOTO: SKJERMDUMP

Foto: Skjermdump
MSPNorge originail

FJERNET NAVN: Tidligere torsdag ble teksten på nettsiden endret, slik at Moviestarplanet-navnet var borte. FOTO: SKJERMDUMP

Uskyldig chatting med venner på det populære nettstedet MoviestarPlanet tok en alvorlig vending for Daugstads datter søndag kveld. En bruker inviterte niåringen til et nettsted hvor en voksen mann blottet en erigert penis på videokamera.

– Hun ble invitert til å «chatte med sine Moviestarplanet-venner» inne på en annen side hvor det automatisk kom opp en videochat. Jeg ble lamslått og sjokkert, sier Daugstad.

Da Daugstad senere logget inn på nettstedet og utga seg for å være en 12 år gammel jente, ble hun i løpet av en halvtime kontaktet av fire ulike menn som blottet seg.

NRK har undersøkt nettsiden de siste dagene. I dag publiserte Bergensavisen en sak om det samme nettstedet. Mens NRK jobbet med saken torsdag formiddag, ble først Moviestarplanet-navnet fjernet fra siden. Noen minutter senere var alt innholdet på siden fjernet. Nettsiden er registrert på en server i USA, og ble opprettet i april i år.

NRK har sendt e-post med spørsmål om nettsiden til en adresse som er registrert på eieren av domenet. Fra en annen epostadresse fikk vi svar.

«Siden er en prototyp/demosiden som skal selges som en tilleggstjeneste til MSP, det var ikke meningene at det skulle være synlig for publikum, men på grunn av en kode-tabbe var den tilgjengelig i noe tid, og noen kan beklageligvis ha funnet den og brukt den, og vi er lei oss for det.», skriver en person som signerer med navnet Rijik Jeanovski.

NRK har spurt om hva de som står bak synes om Daugstads opplevelse, om hva som er formålet med siden, om den er konstruert for å lokke til seg barn fra Moviestar-planet og hvordan de jobber for å forsikre seg om at barn ikke blir misbrukt via nettsiden.

«De andre spørsmålene peker på noen av utfordringene vi har møtt med denne siden, de er ikke løst ennå, vi jobber for eksempel med en avansert moderatorløsning, og vi vil gjøre det vi kan for å beskytte barn», svarer signaturen Jeanovski videre.

Visste ikke om nettstedet

Sikkerhetssjef Vernon Jones i Moviestarplanet sier de ikke kjente til nettstedet før i går.

– Denne siden har ingen tilknytning til Moviestarplanet. Vi har sendt saken videre til Kripos, og vi har også kontaktet domeneselskapet for å få lagt ned siden, skriver Jones til NRK.

– Vi fordømmer misbruken av Moviestarplanets navn i denne forferdelige saken, legger han til.

Han skriver videre at de vil fortsette å jobbe for å beskytte barna på Moviestarplanet ved å blokkere navnet i deres innholdssystem, slik at moderatorer vil få beskjed dersom navnet på siden blir brukt.

Vernon Jones

REAGERER STERKT: Sikkerhetssjef i Moviestarplanet sier de fordømmer misbruken av deres navn.

Foto: Moviestarplanet

Kripos er koblet inn

– Vi har fått tips om denne siden. Vi undersøker om det kan være straffbare forhold. Om det kan spores til personer i Norge, vil det opprettes anmeldelse. Vi kan kun håndheve loven for norske borgere, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos.

– Har dere avdekket noe som kan være straffbart?

– Det er for tidlig å si noe om, sier Due.

Han har registrert at siden nå er nede, men kan avkrefte at det er noe politiet har fått iverksatt.

– Vi er bekymret for slike sider. Men når det er servere i utlandet, er det ikke norsk politis jurisdiksjon å stenge ned, sier han.

Han sier politiet har en tett dialog med Moviestarplanet.

– Vi vet at slike sider tiltrekker seg voksne som vil ha kontakt med barn. Vi synes Moviestarplanet gjør en god jobb med å overvåke siden, og mener mange kan lære av dem, sier Due.

I januar skrev NRK at Moviestarplanet, og en liknende side kalt Momio, rapporterte om til sammen 60 mulige overgrep på deres sider i fjor.

skjermdump bnede

TOM SIDE: Siden ble fjernet torsdag formiddag. FOTO: SKJERMDUMP

– Kan ta kontroll over siden

Mathias Lilleengen

DOMENE-EKSPERT: Mathias Lilleengen er voldgiftsdommer i WIPO, et FN-organ som avgjør domenetvister.

Foto: BING HODNELAND

– Om siden medvirker til noe straffbart, er det selvfølgelig et eget grunnlag for å stenge aktiviteten, sier Mathias Lilleengen, som er advokat og partner i Bing Hodneland og som er voldgiftsdommer i WIPO, et FN-organ som avgjør domenetvister.


Ifølge Lilleengen er det to muligheter for hvordan man kan stenge en slik nettside. Den ene muligheten er en sak for norske domstoler om ulovlig etterligning etter markedsføringsloven, fordi det kan være en fare for at barn og unge forveksler siden med Moviestarplanet-siden.


En annen mulighet er at FN-organet WIPO bestemmer at domenet skal overføres til Moviestarplanet.

– Har ikke ord

– Innholdet på denne chattesiden var så provoserende at jeg har ikke ord. Det at siden nå er nede, sier meg at de ikke har hatt rent mel i posen, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Foreningen jobber for at barn skal kunne bruke medier på en trygg og bevisst måte.

Hun tror at siden var laget for at voksne skulle få kontakt med barn ved å bruke ord som barn søker på.

– Den originale siden Moviestarplanet har også vært et sted der voksne oppsøker barn. Vil du si at det er trygt for barn å være der?

– Kripos sier de har fått rapportert inn en del derfra, men jeg tror det kan være vel så utrygt der ingenting rapporteres. Moviestarplanet har en sikkerhetssjef, de har moderatorer, filtre og rapporteringsmuligheter for brukerne og de har tett kontakt med Kripos. Voksne med onde hensikter kan infiltrere hvor som helst, men det er selvfølgelig viktig å være på vakt, anmelde forhold og stille krav til sikkerheten på sider som lages for barn, sier hun.

Barnevakten råder foreldre til å ha en aktiv rolle i barnas nettaktivitet:

– Det gjelder å ha et balansert forhold til dette og sette seg inn i fakta. Noen foreldre er for avslappet, noen er for hysteriske. Barna trenger å være trygge på at de kan snakke med mamma og pappa om det som også er urovekkende og problematisk å forholde seg til, sier hun.

Kjellaug Tonheim

SNAKKER MED BARN: Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten tror ikke personene bak siden har hatt rent mel i posten fordi siden nå er borte. FOTO: BARNEVAKTEN

Les også: Dette er 8-åringenes nye lekegrind
Les også: Mann trodde han skulle møte 13-åring for sex
Les også: Tipser om barneovergrep – reagerer på politiets oppførsel

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger