Charlie Hebdo-tegner om terroren: – Jeg ble mer sint enn lei meg

– Vi må slå tilbake med flere magasiner. Det er vårt eneste våpen, sier Charlie Hebdo-tegner Bernhard Willem Holtrop under Skup-konferansen i Tønsberg.

Bernard Willem Holtrop

VAR HELDIG: Bernhard Willem Holtrop satt på toget da redaksjonslokalene til Charlie Hebdo ble angrepet. Her blir han intervjuet av Svein Tore Bergestuen under Skup-konferansen.

Bernhard Willem Holtrop er en nederlandsk tegner som går under navnet Willem. Han satt på toget da redaksjonslokalene til Charlie Hebdo ble angrepet.

Bernhard Willem Holtrop i begravelsen til Georges Wolinski

TUNG TID: Bernhard Willem Holtrop i begravelsen til Georges Wolinski.

Foto: THOMAS SAMSON / Afp

– Jeg var på vei fra hjemmet mitt i Bretagne til Paris, da jeg fikk en telefonoppringning fra en venn. Det er trøbbel i Charlie Hebdo. Jeg tenkte: Det er alltid trøbbel i Charlie Hebdo, forteller Holtrop.

Han forteller at truslene mot magasinet var blitt så mange at han hadde sluttet å bry seg om dem. Men denne gangen var det virkelig.

– En ny venn ringte og sa at to stykker var drept. Jeg tenkte. Det er umulig. Så en halvtime senere ringte enda en og sa at ti mennesker var drept. Jeg kunne ikke tro det, sier Holtrop.

Reagerte med sinne

Tegning av Willem i Charlie Hebdo
Foto: Faksimile: Charlie Hebdo

73-åringen har bodd i Frankrike siden 1968. Han har levert tegninger til Charlie Hebdo helt fra den første utgaven da magasinet het Hebdo-Hara-Kiri og han er fast leverandør til dagsavisen Libération.

– Hvordan reagerte du?

– Jeg var mer sint enn lei meg. De drepte kollegaene og vennene mine. Den eneste muligheten er å slå tilbake. Med flere magasiner. Det er vårt eneste våpen, sier Holtrop.

Han sier det tøffeste etter angrepet var å se enkene i begravelsene.

Men til tross for den sterke opplevelsen, er han ikke redd.

– Hvis de virkelig ønsker å drepe meg, klarer de det. Så det spiller ingen rolle om jeg er redd eller ikke.

Kaster opp av nye «venner»

Han har tidligere uttalt at han kaster opp av alle de nye vennene ukemagasinet fikk etter angrepet.

– Vi fikk mange nye venner, som paven, dronning Elisabeth og Putin. Jeg må le, sa han.

Og da støtten fra den innvadrerkritiske høyrepolitikeren Geert Wilders ble nevnt, sa han: «Vi kaster opp på alle de folka der, de som kaller seg våre venner.

På Skup-konferansen gjentok han kritikken.

– Ja, de som plasserer seg i første rekke for å bli tatt bilde av, slik som Sarkozy, ja de ...,sukket Holtrop hoderystende til humring fra salen.

Bernhard Willem Holtrop

I NORGE: Bernhard Willem Holtrop intervjues av Svein Tore Bergestuen under Skup-konferansen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger