Mitsubishi vil kjøpe norsk selskap for 8,8 milliarder – staten sier ja

Mitsubishi Corporation vil kjøpe alle aksjene i det delstatlige selskapet Cermaq for 8,8 milliarder kroner. Staten sier ja til å selge sin eierandel i lakseselskapet.

Monica Mæland

Staten er innstilt på å selge statens aksjer i Cermaq, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Budet er på 96 kroner per aksje. Da Oslo Børs stengte fredag, ble Cermaq-aksjen omsatt for 82,5 kroner.

Laks

LAKS: Cermaq driver med oppdrett av laks og ørret og fôrproduksjon til oppdrettsfisk (illustrasjonsfoto).

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix
Geir Pollestad

KRITISK: Geir Pollestad i Sp mener regjeringen går i feil retning når de sier ja til å selge Cermaq-aksjene til en utenlandsk eier.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Et enstemmig Cermaq-styre anbefaler salget, opplyser selskapet.

Mæland: – Positivt

I en pressemelding mandag morgen opplyser nærings- og fiskeridepartementet at staten er innstilt på å selge aksjene, under de vilkårene som Cermaq og Mitsubishi Corporation foreslår.

– Det er positivt at Cermaq er interessant for et betydelig internasjonalt industriselskap. Det bekrefter at norsk oppdrettsnæring har global synlighet, rekkevidde og anerkjennelse, sier næringsminister Monica Mæland (H) i pressemeldingen.

Departementet understreker samtidig at de forbeholder seg retten til å selge aksjene til andre dersom andre enn Mitsubishi kommer med et mer attraktivt tilbud i løpet av tilbudsperioden.

Fullførte statlig oppkjøp i fjor

Da Mæland (H) la fram statens eierskapsmelding i juni, nevnte hun Cermaq som ett av flere selskaper regjeringen ønsker å selge seg ut av.

Det mulige salget skjer under to år etter at staten kjøpte seg opp i selskapet.

I juni 2013 ba daværende næringsminister Trond Giske (Ap) Stortinget om fullmakt til enten å kjøpe seg ytterligere opp eller selge seg helt ut av selskapet.

Begrunnelsen var ønsket om økt handlingsrom.

Enden på visa ble at den daværende rødgrønne regjeringen fullførte oppkjøpet av Cermaq-aksjene og endte på en eierandel på 59,17 prosent.

Sp: – Opphørssalget er i gang

Senterpartiet mener Høyre/Frp-regjeringen tar et skritt i feil retning ved å åpne for å selge sine aksjer i Cermaq til et utenlandsk selskap.

– Opphørssalget er i gang, sier næringspolitisk talsperson Geir Pollestad til NRK.

Senterpartiet er skeptiske til regjeringens planer om å selge seg ned eller ut av selskaper der staten eier store deler av aksjene.

– Realiteten er at et japansk selskap nå vil eie mer av fisken som svømmer langs Norges kyst, mens det norske folk vil eie mindre, sier Pollestad til NRK.

Sp-politikeren understreker samtidig at partiet, isolert sett, ikke har store problemer med det mulige salget av Cermaq.

– Det er ikke denne saken som avgjør om det statlige eierskapet er på et riktig eller et galt nivå. Men vi trenger en debatt om retningen, og om hvor vi skal plassere pengene vi tjener på slike salg. Skal det gå inn i det store sluket, eller skal det brukes til nye investeringer? Det må vi diskutere når eierskapsmeldingen skal behandles i Stortinget, sier Pollestad.

Hovedkontor forblir i Norge

Styreleder i Cermaq ASA, Rebekka Glasser Herlofsen, skriver i en pressemelding at oppkjøpet vil styrke Cermaqs tilstedeværelse i viktige asiatiske markeder.

– Sammen vil Cermaq og Mitsubishi Corporation bli verdens nest største lakseoppdrettsselskap, godt posisjonert for videre bærekraftig vekst, sier hun i pressemeldingen.

Selskapet skriver også at «Mitsubishi Corporation vil bygge videre på Cermaqs nåværende organisasjon og ansatte, og Cermaqs hovedkontor vil forbli i Norge».

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger