Hopp til innhold

Carl I. Hagens politiske liv

Partieier, formann, talekunstner og provokatør. Fremskrittspartiets Carl I. Hagen har engasjert og irritert i sitt lange politiske liv.

Nå har den tidligere partilederen pakket sammen og stormet ut av kontoret sitt i fullt raseri. At han ikke engang ble foreslått som kandidat til Nobelkomiteen, får ham til å føle seg ydmyket og uønsket.

Carl I. Hagen ble valgt inn på Stortinget for første gang i 1974, den gangen som representant for Anders Langes Parti. Han ble ikke gjenvalgt, men kom tilbake i 1981 og ble deretter sittende fram til 2009.

Partieier

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen er kjent for sine talegaver

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Hagen bygget Fremskrittspartiet opp fra et lite protestparti til å bli et av de viktigste opposisjonspartiene på høyresiden. Han var partiets ubestridte leder, så ubestridt at han ble kalt partieier.

"Dolkesjø"

Men selv en ubestridt leder møter motstand. Og på landsmøtet på Bolkesjø i 1994, også kalt "Dolkesjø", var det klart for utrenskning av liberalistene i partiet. Ellen Wibe, Ellen Christine Christiansen, Tor Mikkel Wara og Pål Atle Skjervengen ville gjøre partiet for innvandringsvennlig, internasjonalt og for liberalt. De ble satt på dør.

Utspill om innvandring

I sin tid i Frp har Hagen i stor grad satt innvandring og integrering på dagsorden. Han har vært kjent for sin klare tale og sine lettfattelige utspill. I etterkant har han innrømmet at han kunne spille sint de gangene han mente det kunne være til hans fordel.

Mange har kalt Hagen Norges først mediepolitiker. Se ham i samtale med Anne Grosvold på NRK fra 1998:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Som gjest hos Skavlan vedgikk Carl I. Hagen at den offerrollen Frp fikk også kunne være en fordel for partiet.

Video Carl og Eli Hagen hos Skavland

Se Carl I. Hagen hos Skavlan

Ble ikke stortingspresident

Hagen håpet i 2001 å bli valgt som stortingspresident og mente at han hadde fått signaler fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre om at de ville støtte ham.

Venstre valgte i stedet å støtte Arbeiderpartiets Jørgen Kosmo, og Hagen ga uttryk for sin skuffelse fra Stortingets talerstol.

– Overfor de fleste som kjenner meg gjennom 20 år i denne sal, er det ikke noe å legge skjul på at min dagdrøm har vært å bli stortingspresident, sa en skuffet Carl I Hagen i 2001.

Den eneste han stoler på

Carl I. og Eli Hagen 2005

Eli Hagen, dansepartner og rådgiver

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Han var formann i Fremskrittspartiet fra 1978 til 2006. I 2003 feiret han 25 års jubileum som partileder og fortalte blant annet hvor mye kona Eli Engum Hagen betyr for ham. Hun er blant annet den eneste rådgiveren han virkelig stoler på.

Ville fra Stortinget til Rådhuset

I 2005 fikk Fremskrittspartiet inn 38 representanter på Stortinget etter et valgresultat på 22,1 prosent.

Året etter ble Siv Jensen valgt til formann i partiet på landsmøtet på Gardermoen. I 2009 trakk Carl I. Hagen seg fra vervet og tittelen ble endret til leder.
Hagen meldte at han var klar for lokalpolitikken og stilte som kandidat til ordførervervet i Oslo.

Men etter 22. juli-terroren økte populariteten til ordfører Fabian Stang og Hagen avblåste ordførerduellen med Stang.

Vraket av Frp

På tampen av en lang karriere møter Carl I. Hagen et nytt nederlag. Da FrPs stortingsgruppe vraket ham som representant til Nobelkomiteen, ble han så sint at han pakket kontoret sitt og trakk seg fra sentralstyret.

I et fem sider langt notat med 18 punkter, kommer Hagen med sterk kritikk av Siv Jensen og hvordan han er behandlet.

Dette er ikke første gang stemningen mellom ham og Siv Jensen er dårlig. I juni kritiserte han Jensen og resten av partiledelsen for at de ikke var nok frempå. Da viste en meningsmåling at partiet fikk enn oppslutning på 14,4 før høstens kommunevalg.

– En god politiker

Opp gjennom årene har mange politiske kommentatorer berømmet Carl I. Hagen for hans politiske teft. NRKs Geir Helljesen sier Hagen er ualminnelig flink til å bruke teft og intuisjon i politikken. Helljesen roser også Hagens språkbruk.

Se Helljesen om Hagen her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ