Carl I. Hagen: – Donald Trump likner på meg

Carl I. Hagen mener Donald Trump bør bli USAs neste president – blant annet fordi han likner en del på Carl I. Hagen.

Politisk Kvarter om nattens president-debatt med Carl I Hagen, Hadia Tajik og Hilde Frafjord Johnson. Lilla Sølhusvik er programleder

POLITISK KVARTER: Carl I. Hagen og Hadia Tajik kjenner seg igjen i hver sin kandidat i presidentvalget.

De fleste politiske eksperter mener at Hillary Clinton kom best ut av nattens presidentdebatt. Men der er Carl I Hagen, tidligere Fremskrittsparti-formann og sittende gruppeleder Oslo Frp, helt uenig.

Hagen sier han kjenner seg igjen i Donald Trump på flere måter, og at de to på mange måter er veldig like. Han ramser opp:

  • Utskjelt: – Trump ble veldig utskjelt i begynnelsen av sin karriere. Det ble også jeg! Alt Trump sier blir «vridd og vrengt på og tatt ut av sin sammenheng», akkurat slik jeg opplevde.
  • Kom utenfra: – Vi kom begge utenfra og snakker annerledes enn det etablerte maktapparatet.
  • Kampen mot eliten: – Begge snakker om politikerne og byråkratene som den nye herskerklassen. Selv etter at jeg hadde vært politiker i 15-20 år, gikk det helt fint å distansere seg og snakke om kampen mot eliten, sier Hagen.

– To onder

Hagen påpeker også at det er forskjeller og kaller Trump for «den mest spennende av to onder». Han tror Trumps nye koster og næringslivsfolk vil bidra politivt i det store statsapparatet i Washington.

Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet, sier at hun mener Clinton er den beste kandidaten. Hun understreker at selv om det er amerikanerne som velger, får valget stor betydning for resten av verden, og for Norge, fordi USA er en viktig alliert.

– Det som appellerer mest med Clinton er at hun er demokrat og kommer fra en progressiv bevegelse, noe som vi i Arbeiderpartiet føler et visst slektskap med, sier Tajik.

Tajik understreker at Clinton også er en svært kompetent politiker .

– Jeg tror at Hillary Clinton vil føre en politikk som vil skape forandring. Som presidentfrue inntok hun en aktiv politisk rolle og var pådriver bak en viktig helsereform. Jeg tror også at hun vil sørge for at flere kan få mulighet til å ta høyere utdanning.

Havnet i trøbbel

Når det gjelder presidentkandidatenes væremåte og «presidentaktighet», mener Hagen at Trump skuffet.

– Jeg må være ærlig og si at Trump la seg på en mindre presidentaktig linje enn jeg hadde håpet. Han begynte offensivt og bra, men mot slutten var han tydelig i problemer, sier Hagen.

Tajik sier at selv om Clinton vant debatten, ble den ikke et politisk jordskjelv som snur opp ned på resten av valgkampen.

– Selv om Clinton vant, er det ikke nødvendigvis slik at Trump tapte, sier Tajik.

Hillary Clinton gikk til flere harde angrep på Donald Trump i nattens debatt mellom de amerikanske presidentkandidatene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger