Hopp til innhold

Carl I. Hagen: – Jeg trekker meg fra Stortinget

Carl I. Hagen sier han trekker seg som Frps vararepresentant på Stortinget for å bli medlem av Nobelkomiteen. – Det strider mot Grunnloven, sier jusprofessor.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen vil gjerne ha en plass i Nobelkomiteen, og trekker seg nå som Frps vararepresentant på Stortinget.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det var DN som først viste til et brev Hagen har sendt til Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi onsdag morgen der han skriver at Limi må meddele Stortinget at han trekker seg.

Carl I. Hagen er ordknapp fra flyplassen i Alicante i kveld.

– Jeg ønsker ikke å lage noen problemer for Frps stortingsgruppe eller for Stortinget som organ og trekker meg derfor som vararepresentant slik at den begrunnelsen for å ikke følge vanlige spilleregler blir borte, sier han til NRK.

Hagen skriver i brevet som er omtalt i DN at han er «dypt takknemlig» for innstillingen som kandidat, og mener det er «enorm forskjell» på faste representanter og vararepresentanter.

Men er det konstitusjonelt mulig å trekke seg?

– Jeg har ingen kommentar til det, sier Hagen.

– Vil stoppe debatten

Mandag ble Frp oppfordret til å finne en alternativ kandidat til Nobelkomiteen. Det nektet Limi å gå med på.

Stortingspresident Olemic Thommessen påpekte at det har vært en praksis gjennom mange år at sittende stortingsrepresentanter ikke bør velges av hensyn til Nobelkomiteens uavhengige stilling.

Hans Andreas Limi er parlamentarisk leiar i Frp.

Hans Andreas Limi er parlamentarisk leder i Frp.

Foto: NRK

Limi sier til NRK at presidentskapet og Stortinget må vurdere om Hagens avgang løser situasjonen.

– Fra Carl I. Hagens ståsted er det en løsning han ønsker for å stoppe debatten som har oppstått rundt hans kandidatur. Jeg har ikke noen meninger om det foreløpig. Jeg har respekt for at det er et ønske fra Carl, og så får vi se om det er mulig å få det til, sier Limi.

Kan en vararepresentant trekke seg?

– Det blir opp til presidentskapet å vurdere sammen med de parlamentariske lederne, men det finnes eksempler på at representanter som har fått internasjonale verv, har fått permisjon fra Stortinget, sier Limi.

Jussprofessor: – Hagen kan ikke trekke seg

Professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Eivind Smith, sier til NRK at uansett hva motivet til Carl I. Hagen er, så kan han ikke trekke seg som vararepresentant på Stortinget.

Eivind Smith

Professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, Eivind Smith, sier Hagen ikke kan trekke seg som vararepresentant på Stortinget.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Det er klart etter Grunnloven, og jeg tror egentlig at Carl I. Hagen vet det, sier han.

Når det gjelder permisjon så finnes det riktignok et lite antall eksempler på at Stortinget har gitt langvarig permisjon fra vervet som folkevalgt. Det siste av disse er Jens Stoltenberg, som altså fikk innvilget permisjon for å bli Natos generalsekretær.

Men også dette er grunnlovsstridig, sier Smith.

– Men Stortinget har likevel valgt å gjøre det og begrunnelsen har vært at nordmenn skal kunne ivareta viktige internasjonale verv, sier han og legger til:

– Jeg kan ikke forestille meg Stortinget er med på at et verv i Nobelkomiteen, som er viktig, men ikke av samme karakter, vil gi grunnlag for en slik permisjon.

Stortingets jurister ser på saken

STORTINGSPRESIDENT

​​​​​​​Stortingspresident Olemic Thommessen vil vente svar fra juristene før han uttaler seg om saken.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Stortingspresident Olemic Thommessen har nå gitt juristene i Stortingets konstitusjonelle avdeling i oppdrag å se på saken og hvorvidt Hagens ønske lar seg gjennomføre.

– Det er også unntakssituasjoner i Grunnloven, og valgloven kommer også inn i bildet, så jeg kan ikke gå inn i jussen i det før jeg har fått anledning til å sette meg inn i dette, sier han.

Han påpeker at det også har blitt gitt langvarige permisjoner tidligere, men vil ikke spekulere i noen løsninger nå.

– Her er det en del formaliteter og regler som jeg gjerne vil se på rett og slett, sier Thommessen.

– Får se om det dreier seg om prinsipper eller om person

Frps medlem i Stortingets presidentskap, Morten Wold, sier den beste løsningen ville vært om Carl I. Hagen fikk innvilget permisjon og oppfordrer Stortingets presidentskap til å gi dette en «grundig og god behandling».

Morten Wold

Morten Wold mener dette nå vil vise om det dreier seg om prinsipper eller om personen Carl I. Hagen.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen

– Vi må søke og finne en løsning på dette. Jeg tror at dersom Carl I. Hagen kan innvilges permisjon så vil det løse opp i den vanskelige situasjonen som har oppstått, sier han.

– Så får vi se om dette er et spørsmål om prinsipper eller personen Carl I. Hagen for enkelte av dem som deltar i denne debatten.

Støre: – Bra at Hagen innser problemet

Ap-leder Jonas Gahr Støre har bedt de andre parlamentariske lederne om å følge praksisen og si nei til Hagen.

Støre sier onsdag at Hagens avgjørelse viser at han innser at det er et problem å skulle være både folkevalgt og sitte i Nobelkomiteen.

– Men samtidig er det veldig spesielt å prøve å trekke seg noen få uker etter at du ba om velgernes tillit til å møte på Stortinget, sier Ap-lederen.

Støre sier videre at han går ut ifra at presidentskapet vurderer dette opp mot den linja de har hatt i lignende saker tidligere.

– Det er riktig at man følger tradisjonenene, sier Støre.

– Carl I. Hagen la veldig mye i å få denne plassen på stortingslista, og nå skal han etter få uker fratre den fordi det er viktigere å sitte i Nobelkomiteen. Hvis Stortinget åpner for det så har de lagt en praksis som er ganske ny.

Nobelkomiteens tidligere sekretær, Geir Lundestad, har også kritisert utnevnelsen av Hagen som Frps kandidat.

Det er Stortingets valgkomité med sine 37 medlemmer som formelt innstiller medlemmer til Nobelkomiteen. Valgkomiteen ledes av stortingspresident Olemic Thomessen.

AKTUELT NÅ