Hopp til innhold

Carl I. Hagen anker gullpensjon-saken til Høyesterett

Dersom Høyesterett skal behandle pensjons-anken fra Carl I Hagen, vil en rekke av landets fremste dommere måtte tre til side, mener den tidligere Frp-lederen. Det er ikke Juristforbundet enig i.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen har tapt saken både i trygderetten og lagmannsretten, men vil nå ha saken behandlet på høyeste nivå.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er litt spesielt at alle høyesterettdommere som er utnevnt før 2010 vil være inhabile, fordi det gjelder deres egen pensjon, sier Carl I Hagen.

Juristforbundet: – Åpenbart ikke riktig

Denne oppfatningen deles ikke av president i Juristforbundet, Curt A. Lier.

– Jeg tviler på at dette er riktig. Det skulle tatt seg ut om alle de som er omfattet av pensjon skal være inabile for å kunne behandle slike saker i rettssapparatet. Vi har alle en pensjon. Hvis tanken er at alle dommere er inhabile, fordi de er pensjonsmottakere, er det ganske åpenbart ikke riktig, sier Lier til NRK. Han vil nå se nærmere på saken.

Hvis tanken er at alle dommere er inhabile, fordi de er pensjonsmottakere, er det ganske åpenbart ikke riktig.

president i Juristforbundet, Curt A. Lier

Tapte i to rettsinstanser

Fremskrittspartiets tidligere leder mener fortsatt at han skal ha høyere pensjon etter sin tid på Stortinget, og anker derfor saken inn for Høyesterett.

Hagens pensjon ble redusert etter at Stortinget endret pensjonsordningen i 2011. Han mente han ikke burde vært omfattet av endringen, siden han allerede var pensjonist da endringen kom. Han tok saken til trygderetten og deretter lagmannsretten, men tapte begge steder.

Les også: AFP-ere lever fett på alderspensjon

– Vet ikke hvorfor den kalles «gull»

Han liker ikke begrepet «gullpensjon».

– Jeg vet ikke hvorfor den kalles gull. Det har ingenting med min pensjon å gjøre.

Men har du forståelse for at enkelte kan oppfatte deg som litt grådig, og at det er vanskelig å få sympati?

– Jeg skjønner ikke hvorfor dere snakker om min vanlige pensjon som gullpensjon. Det er reguleringen av pensjonen jeg mener er i strid med grunnloven. Hele min tid har jeg fått vite at min pensjon skulle reguleres i takt med stortingsgodtgjørelsen, 66 prosent. Og så endrer man det til å si minus 75 prosent. Det er etter min oppfatning grunnlovstridig, sier Carl I. Hagen til NRK.

Les også: Pensjonistene kan bli taperne i lønnsoppgjøret

– Har ingenting med penger å gjøre

– Hvor mye penger er det egentlig snakk om at du går glipp av?

Jeg prøver å passe på at grunnloven ikke brytes av et tilfeldig stortingsflertall

carl i. hagen

– Det kommer helt an på utviklingen i stortingsrepresentantenes godtgjørelse. Men dette har ingenting med penger å gjøre. Det har med prinsipper å gjøre. Jeg er veldig tilhenger av grunnloven, og prøver å passe på at grunnloven ikke brytes av et tilfeldig stortingsflertall. De skal ikke kunne gi en lov tilbakevirkende kraft, svarer Hagen.

– Nedgang i kjøpekraften

Samtlige stortingsrepresentanter som har fått pensjon før 2011, samtlige statsråder utnevnt før 2011 og alle høyesterettdommere som har fått pensjon før 2011, er berørt av Hagens rettsoppgjør med Staten. Han sier han har prinsipiell støtte fra både fagbevegelsen og Norsk pensjonistforbund.

– Det er veldig mange som er uenige i at man trekker 0,75 prosent når man har økt pensjoner i takt med lønnsutviklingen og prisutviklingen. Det betyr at mange pensjonister i forbindelse med årets trygdeoppgjør fikk en nedgang i kjøpekraften. Det har aldri vært meningen, sier Carl I. Hagen.

Les også:

AKTUELT NÅ