Hopp til innhold

Carew: – Jeg hørte om skatteetaten ut av det blå i 2009

John Carew forteller at han var 30 år før han hørte om skatteetaten, og at andre har ordnet ting, inkludert skatt. Aktor mener han har snytt Norge for 5,4 millioner kroner i skatt.

Rettsak Oslo Tingrett

TINGRETTEN: John Carew avbildet i 2018 i Oslo tingrett i forbindelse med en sak der Arne Flod AS og John Carew AS krevde 22,5 mill. etter et avbrutt bygårdssalg.

Foto: Terje Pedersen / NTB

43-åringen nekter for at han bevisst har snytt på skatten, men innrømmer uaktsomhet.

– Jeg skjønner at jeg burde ha forstått bedre, men jeg gjorde ikke det. Det som er viktigst for meg å si er at jeg ikke har gjort noe med vilje, sier John Carew i retten.

Han startet sin frie forklaring med å fortelle om livet som fotballspiller, hvor han skrev sin første kontrakt som 17-åring for Vålerenga i 1997 og senere signerte for en av verdens beste fotballklubber, Valencia.

Klubbene fikset alt fra apparatet rundt til innkjøp av møbler, leilighet, bankkonto og trekk av skatt, forteller han.

– Jeg hørte om skatteetaten i 2009

43-åringen forteller om sitt nære forhold til «reservepappaen», rådgiver og agent Per Arne Flod, som han «har hatt enorm tillit til»

Jeg hadde ikke tenkt på skatt eller skattespørsmål i det hele tatt før jeg hørte om skatteetaten ut av det blå i 2009 eller 2010, da Per kontaktet meg, sier Carew i retten.

John Carew med agent Per A. Flod.

GARDERMOEN 2005: John Carew kommer på snarvisitt til Norge dagen etter at det blir kjent at han skal bli Lyon-spiller. Med er også agent Per A. Flod.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Han forklarer at de den gang hadde rett i en tvist med skatteetaten. Derfor stolte han på Flod da det kom nye spørsmål noen år senere.

Sist gang tok de feil, og nå prøver de seg sikkert igjen. Det var min forståelse av saken, sier Carew i retten.

Kjernen i saken er at Carew har oppholdt seg for mye i Norge til ikke å skatte til hjemlandet. Carew forklarer at han har stolt for mye på sin rådgiver Per Arne Flod.

– Han var veldig tydelig på at 183-dagersregelen ikke var avgjørende for mitt skattemessige bosted, sier Carew.

183 dager er mer enn halve året. Statsadvokaten mener Carew har brutt helt elementære bestemmelser. De mener han har vært grovt uaktsom de tre første årene fra 2014 til 2016, og handlet med viten og vilje de tre siste fra 2017 til 2019.

– Bor du i Norge skal du betale skatt til Norge. I korthet bygger tiltalen på at Carew skulle opplyst om alle sine inntekter og formuer i Norge og utlandet til norske skattemyndigheter i denne perioden på seks år, sier statsadvokat Marianne Bender i retten.

John Carew tiltalt for skatteunndragelse

Statsadvokat Marianne Bender i retten. Foran i bildet sitter Carews forsvarere.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Jeg erkjenner at det har vært grovt uaktsomt å stole så mye på ham, sier Carew.

Uten tvil har jeg vært for mange dager i Norge, men jeg har ikke hatt fokus på det og trodd det var avgjørende. Jeg har ikke ført logg på reiser, sier Carew.

Flod vil ikke kommentere beskyldningene, men sier følgende til NRK:

Jeg har vært veldig klar når jeg forstod at det blir en straffesak. Jeg vet at jeg er i en vitneposisjon og da skal retten få det i førstehånd. Når jeg har avlagt vitneforklaring kan jeg uttale meg, sier Flod til NRK.

300 millioner

Påtalemyndigheten mener John Carew aldri skattet av blant annet 8,2 millioner kroner som han tjente hos et bettingselskap. I tillegg kommer flere titalls millioner plassert i skatteparadis som Isle of Man.

Han skulle ifølge påtalemyndigheten totalt ha oppgitt 307 millioner kroner mer i formue og 12,8 millioner mer i inntekt, på skattemeldingene mellom 2014 og 2019. Påtalemyndigheten har imidlertid trukket fra på noe av skatten som er betalt i Storbritannia.

Skjermdump comeon

John Carew er fortsatt tippeselskapet ComeOn sitt ansikt utad, og er kjent gjennom flere reklamefilmer.

Foto: Skjermdump comeon

Erkjenner delvis skyld

Carew bestrider ikke at han har unnlatt å betale 5,4 millioner i skatt, som tiltalen omhandler, men 43-åringen hevder han ikke gjorde dette bevisst.

Forsvareren sier i retten at Carew innrømmer grov uaktsomhet fordi han har handlet i god tro på råd han har fått.

Han erkjenner at han har kommet i denne posisjonen ved at han har opptrådt grovt uaktsomt. Ved at han har lagt til grunn at han hadde skattemessig bosted i UK (Storbritannia, journ.anm), og at han i alle fall etter skatteavtalen var bostatt i UK. Men han erkjenner ikke å ha opptrådd med forsett, sier forsvarer Berit Reiss-Andersen.

John Carew tiltalt for skatteunndragelse

FORSVARERE: Berit Reiss-Andersen og Marthe Holm i Oslo tingrett.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Carew smilte til pressen da han ankom rettssal 828. Han ønsker ikke å gi kommentarer eller bli tatt bilder av. Det er satt av ni dager til saken i Oslo tingrett.

«Overvåkning»

Blant bevisene mot 43-åringen er det flere e-poster som Økokrim har tatt beslag i. De blir lest opp i tingretten.

Per Arne Flod har vært Carews rådgiver og venn i 25 år. Han skal vitne i saken fredag, men ønsker ikke å svare på eventuelle beskyldninger som kommer frem.

OSLO 19990720: Fotballspilleren John Carew (bak) og hans agent Per A. Flod møtte pressen før trening på Valle Hovin, etter at forhandlingene med Rosenborg og Strasbourg var gått i vasken. Foto: Morten Holm / NTB

1999: Fotballspilleren John Carew (bak) og hans agent Per A. Flod møtte pressen før trening på Valle Hovin, etter forhandlinger med andre klubber.

Foto: Morten Holm / NTB

E-postene viser blant annet samtaler mellom Flod og John Carew. Samt e-poster fra Flod til norske skattemyndigheter.

En e-post fra oktober 2015 er sendt fra Per Arne Flod til en saksbehandler i skatteetaten. Flod skriver at han mener Carew er skattepliktig til England. Videre skriver han:

«Jeg er meget uenig med dem i den bestemmelsen du viser til i straffeloven hjemler en slik overvåkning som de hevder å ha foretatt av Johns bevegelser. Det å få innsyn i kontoutskrifter er noe helt annet enn det de hevder å ha foretatt.»

Økokrim mener Carew har vært mer enn halvparten av tiden i Norge, og skulle ha skattet til Norge.

«Carew valgte å stole på Flod»

I en annen e-post mellom Carews regnskapsfører og skattejurist i 2021 kommer det frem at juristen mener Per Arne Flod «ikke forstår sakens alvor» og at han tre år tidligere advarte om at det «kommer til å bli tungt for John» når skatteetaten finner ut av hans formue og inntekt i utlandet.

«Carew valgte å stole på Flod som åpenbart ikke har peiling på skatterett» skriver juristen i e-posten.

Skriver at Carew brukte kortet 1000 ganger i Norge

Det kommer frem i retten at Flod skrev en e-post til Carew i 2019. Temaet er utskrifter skatteetaten har innhentet fra 2014. Flod skriver:

«Jeg kan ikke si at dette er lovlig. Men det spiller liten rolle når de først er der. Som du ser er det et sted mellom 900 og 1000 bruk av kortet ditt i Norge i 2014, de aller fleste på forskjellige golfbaner.»

Les også Carews nye liv som skuespiller

John Carew

«Forklaringen din om mindre enn 60 dager kan bli et problem for deg», skrive Flod med henvisning til at Carew skal ha oppgitt at han bare oppholdt seg 60 dager i Norge..

Isle of Man og Luxembourg

Statsadvokaten viser et slags Excel-skjema i retten med oversikt over alle 365 dagene hvert år, der påtalemyndigheten har merket 259 dager i 2015. Andre år er det blant annet merket 299 dager, 282 dager og 289 dager. Dette er dager de mener han er i Norge.

– Carew var mer i Norge enn 183 dager, sier hun.

Er du her mer enn 183 blir du skattepliktig etter norsk rett, forklarer hun. Hun sier Norge er avhengige av skatteinntekter og at det derfor må være straffbart å gi uriktige opplysninger til skatteetaten.

Han holdt sine inntekter og formue skjult for norske skattemyndigheter. Han skjulte dette ved blant annet å benytte flere kontoer i Luxembourg og Isle of Man, sier Bender.

Isle of Man

Isle of Man er en øy med gode skattebetingelser i Storbritannia.

Foto: Richard Hoare / Wikimedia commons

Postene i tiltalen kommer fra flere ulike jobber og formue og inntekter fra blant annet utleie av eiendom. Blant arbeidsgiverne er TV-kanalene TV 2, BSkyB og bettingselskapet ComeOn.

Han oppgir yrke som frilans skuespiller, på spørsmål fra dommeren.

Dommeren leser opp den omfattende tiltalen på fem sider, som er inndelt etter de seks årene fra 2014 til 2019.

Carew svarer ja på om han er skyldig i postene som gjelder uaktsomhet, men nekter for at han forsettlig har forsøkt å unndra skatt. Han svarer altså «nei» på spørsmål om han er skyldig i å ha unndratt skatt med viten og vilje.

– Jeg vil bemerke at «nei» er knyttet til forsettet. Hadde det vært samme straffebudet hadde svaret vært ja, sier forsvarer Berit Reiss-Andersen når dommeren leser opp posten som gjelder forsett.

– Ikke unndratt skatt med vitende og vilje

I pressemelding etter at tiltalen ble tatt ut i april i år forklarte Carew at han ikke har gjort noe galt med vilje:

– Jeg har selvsagt ikke unndratt skatt med vitende og vilje, sa Carew i pressemeldingen.

FBL-ENG-PR-ASTON-VILLA-WEST-HAM

2010: John Carew i aksjon for Aston Villa i Premier League.

Foto: OLLY GREENWOOD / AFP

Skattesviket i tiltalen startet ifølge Økokrim i 2014, to år etter at han la opp som fotballspiller i West Ham. Han hadde da spilt i flere europeiske toppligaer og vunnet ligaen i Spania og Frankrike. Skuespillerkarrieren startet også dette året.

Det var i juni i fjor det ble kjent at Økokrim etterforsket Carew etter at Skatteetaten anmeldte ham. Carew var anmeldt for å ha gitt uriktige opplysninger i skattemeldingen om inntekten og formuen sin i Norge og i utlandet.

AKTUELT NÅ