Cappelen: – Rettssaken blir en brutal affære

ILA FENGSEL/ BÆRUM (NRK): Påtalemyndigheten vil inndra 825 millioner kroner fra narkosmugler Gjermund Cappelen. Cappelen hevder den korrupsjonssiktede politimannen var helt avgjørende for å få flere tonn hasj inn i Norge.

Gjermund Cappelen i Ila fengsel

AVGJØRENDE: Gjermund Cappelen innrømmer å ha smuglet flere tonn hasj over en årrekke. Han hevder polititoppen Eirik Jensen var helt avgjørende for virksomheten.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Eirik Jensen avbildet i 2007

TILTALT: Eirik Jensen står overfor det hans nærmeste leder i Oslo-politiet, visepolitimester Sveinung Sponheim, har kalt «den mest alvorlige tiltalen mot en politimann noensinne».

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er en tung tid for meg, og også for Eirik Jensen. For våre familier. Det kommer til å bli en brutal affære.

NRK møter en av norgeshistoriens største narkotikasmuglere, 49 år gamle Gjermund Cappelen, på Ila fengsel og forvaringsanstalt. Fra cella har bærumsmannen fått med seg at Eirik Jensen, mannen Cappelen hevder var en partner i mange år, er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikakriminalitet.

I august i år møtes de to i retten.

– Det vil bli en veldig batalje mellom meg og Eirik Jensen. Han sier det ene, og jeg sier det andre. Da er det dommeren som skal avgjøre hva som er bevist og ikke bevist.

– Hvem vinner den bataljen, tror du?

– Det vil tiden vise.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ila fengsel og forvaringsanstalt

SONER HER: Gjermund Cappelen ble pågrepet i desember 2013. Han sitter for tiden på Ila fengsel og forvaringsanstalt, i påvente av sin andre rettssak på ett år.

Foto: Odd Iversen / NRK

– Hadde blitt tatt før

Ifølge Spesialenheten for politisaker har Jensen hjulpet Cappelen med å frakte nærmere 14 tonn hasj til Norge. Påtalemyndigheten har varslet påstand om inndragelser for opp mot 825 millioner kroner fra Capppelen.

49-åringen, som allerede er kjent skyldig i å ha oppbevart og solgt 1,4 tonn hasj, er nå alene tiltalt for innførsel av 16 tonn av det narkotiske stoffet.

Politiet mener Jensen i perioden 2004 til 2013 sendte en rekke SMS-er og e-poster til Cappelen, der hensikten var å fortelle om politiets ressurssituasjon, Tollvesenets kontroller og andre ting som gjorde narkotikasmuglingen lettere.

Cappelen hevder på sin side han fikk hjelp av Jensen i 20 år, ikke de 10 årene som er beskrevet i tiltalen.

– Det var en risiko hele veien. Men samarbeidet med ham gjorde risikoen mye mindre for mitt vedkommende, sier Cappelen.

Han tror han ville blitt stoppet tidligere, dersom det ikke var for polititoppen.

– Da hadde jeg blitt tatt rundt år 2000, kanskje litt før eller litt etter.

– Hvorfor tror du det?

– Det er ting som tyder på det. Det vil fremkomme i retten.

Jensen nekter straffskyld

Eirik Jensen ble kjent med Cappelen gjennom sitt yrke allerede på 90-tallet, og har forklart at Cappelen var en informant for Oslo-politiet.

Jensen har innrømmet å ha operert i et grenseland for å kunne opparbeide et nettverk av informanter og slik bekjempe kriminalitet, men nekter straffskyld på det sterkeste.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Eirik Jensens tidligere hus

PUSSET OPP: Den narkotikasiktede investoren Gjermund Cappelen skal i avhør ha forklart at han hjalp den korrupsjonssiktede polititoppen Eirik Jensen med oppussingen av dette huset i Akershus.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

– Jensen avgjørende

19. desember 2013 var det slutt. Cappelen og flere andre medlemmer i narkonetteverket pågripes. Da har spanere allerede observert en overlevering av kontantbeløp fra Cappelen til Jensen. Jensen hevder det var tilbakebetaling av lån, 34.000 kroner som senere er funnet hjemme hos polititoppen.

Cappelen avfeier dette som «bare tull», og mener det er usannsynlig at han ville lånt penger av Jensen med de «midlene han hadde tilgjengelig».

Etter å ha blitt pågrepet, hevder Cappelen at han i avhør på Ila ble klar over at politiet visste at han hadde hatt kontakt med en «offentlig tjenestemann».

– Hvorfor forklarte du deg om Eirik Jensen?

– Fordi han var en avgjørende del av virksomheten, sier Cappelen.

Han utdyper.

– Motivasjonen er at jeg har tenkt veldig mye på hvordan denne virksomheten har blitt drevet. Jeg har kommet til en erkjennelse etter hvert at dette er en forkastelig virksomhet, som trenger en avslutning. Da er Jensen en del av det bildet.

Denne forklaringen kjøper ikke Jensens forsvarere. John Christian Elden mener grunnen til at Cappelen har navngitt Jensen i avhør, er ønsket om lavere straff.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiets beslagsbilder i Cappelen-saken.

INNRØMMER: Gjermund Cappelen ble i november i fjor kjent skyldig i å ha oppbevart og solgt 1,4 tonn hasj, noe han selv har erkjent.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

– Betalte for bad

Spesialenheten for politisaker mener den tidligere polititoppen skal ha mottatt 2,1 millioner kroner i gjenytelser av Cappelen. Cappelen selv vil ikke være presis når gjelder hvor mye Jensen skal ha fått, men hevder det er snakk om «mange millioner».

Narkotikatiltalte Gjermund Cappelen i retten i Asker og Bærum mandag.

KJENT SKYLDIG: I november i fjor ble Cappelen kjent skyldig i å ha oppbevart 1,4 tonn hasj. Han risikerer 21 år i fengsel når rettssaken med Jensen er unnagjort i Oslo tingrett.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ifølge Cappelen var avtalen at Jensen skulle få 500 kroner per kilo hasj som ble smuglet inn til Norge. Pengene ble ifølge Cappelen overlevert på en rekke steder i Bærum og Oslo, særlig på Ekeberg.

I tiltalen mot Jensen heter det også at nesten 300.000 kroner kom i form av en oppussing av et bad i Jensens daværende hus.

– Han trengte bistand til å pusse opp stedet. Jeg gjorde ham en tjeneste ved å besørge at det ble malt, at det ble lagt inn nye rør – at det ble lagd et bad. Av mine folk, sier Cappelen, som beskriver det hele som «en tjeneste».

En av kvitteringene ble skrevet under med falsk navn, «Frank Olsen». Ifølge Cappelen var dette fordi Jensen daværende samboer skulle se kvitteringen.

– Hvordan kan vi vite at «Frank Olsen» er deg?

– Det fremkommer av etterforskningen til Spesialenheten, hvor de har gjennomgått skriftanalyser og lignende på meg. Det er høyst sannsynlig min håndskrift.

Jensen tilbakeviser alt

Arild Holden snakker om Jensen-saken

AVVISER: Eirik Jensens forsvarer Arild Holden sier Jensen betalte for sitt eget bad.

Foto: Odd Iversen / NRK

Eirik Jensens forsvarer Arild Holden er kategorisk på at hans klient ikke har mottatt noen ytelser fra Cappelen.

Dette gjelder også oppussingen av badet i Jensens hus.

– Han tilbakeviser det totalt. Han har ikke mottatt noen ytelser fra Cappelen i denne sammenheng. Han har selv betalt for oppussingen av badet. Nå er det slik at det gjenstår en del av betalingen, men det skal vi komme tilbake til under hovedforhandlingen.

– I hvilken grad var Cappelen behjelpelig med oppussingsarbeidet?

– Cappelen var behjelpelig med å skaffe håndverkere, og historien slutter der. Jensen betalte.

– Klarering av helt andre ting

Når det gjelder formuleringene fra SMS-er og e-poster i tiltalen, beskriver Holden dette som «en vanskelig materie i saken», fordi det har sammenheng med Jensens arbeid som politimann.

– Det jeg kan si, er at SMS-ene lar seg forklare, alle sammen, i forhold til den oppgave Eirik Jensen har hatt.

– Det handler ikke om at det er trygt å innføre hasj?

– Jeg leser ikke disse SMS-ene som noe som helst når det gjelder klarering av innførsel. Jeg leser dem som klarering av helt andre ting. Jeg kan ikke gå inn på hva.

– Hva med de 30.000 kronene som ble overlevert?

– Det er en spesiell historie, det skal vi komme tilbake til. Det har ikke noe å gjøre med at Eirik Jensen har mottatt noe, sier Holden, som bekrefter at Jensen har forklart at det var snakk om tilbakebetaling av lån.

SISTE NYTT

Siste meldinger