Hopp til innhold

Cappelen-tiltalt: – Jeg vil ikke si navn. Jeg skal leve i samfunnet etterpå

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK): Ingen av de tiltalte i norgeshistoriens største hasjsak er så langt villige til å snakke om andre enn Cappelens rolle i det angivelige narkotikanettverket.

Regnskap funnet i Cappelen-saken

Narkotikanettverket handlet med en rekke ulike hasjtyper, som alle hadde ulike kallenavn. Denne lappen, med det politiet mener er forkortelser for hasjtyper, ble funnet sammen med 367 kilo hasj hjemme hos en av de siktede i saken. Mannen erkjente oppbevaring, men tok senere sitt eget liv.

Foto: Politiet / NRK

Rettssaken mot Gjermund Cappelen (48) og sju andre tiltalte fortsatte i Asker og Bærum tingrett fortsetter tirsdag, og begynte med forklaringen til en 61 år gammel mann fra Bærum.

Mannen har opp gjennom årene jobbet ved diverse helseinstitusjoner. Han er tiltalt etter «mafiaparagrafen», for oppbevaring av 476 kilo hasj og salg av 780 kilo. Selv erkjenner han bare oppbevaring av rundt 350 gram, som han hevder var til eget bruk.

På spørsmål om han kjenner noen andre i det angivelige narkonettverket, svarer 61-åringen «nei» til omtrent alle navn aktor spør om. Unntaket er Gjermund Cappelen og en medtiltalt 63-åring.

– Jeg møtte ham (Cappelen, journ.anm.) et par ganger. En av de var i bryllupet til sønnen til NN (medtiltalt 63-åring). En annen gang var NNs 60-årsdag, sier bærumsmannen.

Sparte 646.000 kroner

Aktor konfronterte 61-åringen med at han til tross for å kun ha jobbet sporadisk ved helseinstitusjoner de siste årene, har satt inn 646.000 kroner på sin egen konto siden slutten av 2000-tallet.

– Det er penger jeg har fått inn utenom lønn. Byttepenger. Jeg har fått en del penger av familien. Cirka 150.000 er fra mor og søster. Jeg har fått det kontant, og satt det inn i banken, sier 61-åringen.

– Ikke noe fra narkotikasalg?, spør aktor Lars Erik Alfheim.

– Nei.

– Skal leve ute i samfunnet

Mannen ble også konfrontert med SMS-er han har sendt med Gjermund Cappelen. I en av SMS-ene skriver 61-åringen: «Mannen er på fjellet, kan ikke levere». Den tiltalte sier i retten at han ble tilbudt 10.000 kroner for å levere noe, men sier han ikke husker hva.

– Jeg fikk beskjeden muntlig av en person. Jeg vil ikke si hvem det var, men jeg synes det var suspekt, så jeg trakk meg.

SMS-en ble også sendt til et annet nummer, i tillegg til Cappelen. 61-åringen vil ikke si hvem dette nummeret tilhører.

– Jeg vil ikke svare på navn. Jeg skal leve ute i samfunnet, sier 61-åringen.

Beslag i Cappelen-saken

Politiet har gjort en rekke store beslag i etterforskningen av nettverket til Gjermund Cappelen. Her er noe av de om lag 100 kiloene som ble beslaglagt i en garasje i Oslo.

Foto: Politiet / NRK

– Represalier

Ingen av de tiltalte, heller ikke de som erkjenner straffskyld, har vært villige til å forklare seg om andre enn Gjermund Cappelens rolle i narkotikanettverket. Cappelen selv har i avhør bare navngitt seg selv og politimannen Eirik Jensen:

Gjermund Cappelen

Mafiatiltalte Gjermund Cappelen sier han kan bli utsatt for represalier i fremtiden, dersom han tyster på andre i det angivelige narkonettverket.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Jeg frykter ingen i salen her. Men jeg frykter at andre, som har tilknytning til det jeg har drevet med, vil se på det som tysting og at det kan føre til at jeg blir utsatt for represalier i fremtiden, sier Cappelen til NRK.

Heller ikke en 47 år gammel mann fra Hedmark ville snakke om andre tiltalte i sin forklaring etter lunsj tirsdag. Politiet mener mannen har kjøpt 200 kilo hasj av Cappelen, noe han nekter.

Hasjkoder

I retten tirsdag var 47-åringen imidlertid villig til å innrømme at han har mottatt mellom 12 og 15 kilo fra narkobaronen. Aktor la fram en rekke SMS-er sendt mellom 47-åringen og Cappelen, og 47-åringen innrømmet at blant annet «GB» var forkortelse for en hasjtype, og at prisen på hasjen varierte med kvaliteten.

I en annen melding skriver 47-åringen, til et 58-nummer:

«Dior ble grunnlagt i 63, mener jeg. Håper det er til hjelp. Kameraten».

– Det er prisen hvis du kjøper et helt kilo av den hasjen, altså 63.000 kroner kiloen, forklarte 47-åringen i retten.

I en pause i retten bekreftet også Cappelen selv at «Messi» var et av de andre kallenavnene som ble brukt på hasj.

– Var det viktig for deg at det skulle være god kvalitet i din «business»?

– Ja, markedet utviklet seg slik, sier Cappelen.

Thor Bache-Wiig og Ingrid Humerfeldt Eckhoff

Advokat Thor Bache-Wiig representerer 45-åringen som går under kallenavnet Øst. Her i samtale med Ingrid Humerfeldt Eckhoff, som representerer den 47 år gamle mannen fra Hedmark.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

For tidlig å vurdere

Allerede første rettsdag ble det klart at to personer i narkonettverket erkjenner langt mer enn de tidligere har gjort i avhør. Dette gjelder blant annet et gjengmedlem i 30-årene, samt en 45-åring som Cappelens narkoregnskap er omtalt som «Øst».

Aktor Lars Erik Alfheim mener det for tidlig å vurdere viktigheten av dette.

– Det er gis ikke så rent sjeldent avvikende forklaring i tingretten, sammenlignet med det som er forklart tidligere. Jeg har ikke lyst til å kommentere betydningen av en slik justering, sier Alfheim.

Forsvarer og Alfheim

Statsadvokat Lars Erik Alfheim (t.h.) ønsker ikke å kommentere hvorfor de tiltalte ikke er villige til å forklare seg om hverandre.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger