Hopp til innhold

Cappelen pakket 3,4 millioner i sønnens bil: – Forferdelig at jeg har utsatt ham for dette

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK): Gjermund Cappelen ba pressen om å gå på gangen mens han forklarte seg om forholdet til sin heleritiltalte sønn.

Gjermund Cappelen i retten

Gjermund Cappelen, som er kjent skyldig i å ha oppbevart og solgt 1,4 tonn hasj, vitnet tirsdag i sønnens helerisak.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Når jeg tenker på det i ettertid er det helt forferdelig at jeg har utsatt ham for noe sånt. Jeg tenkte ikke på risikoen der og da, det var dårlig dømmekraft fra min side, sier Gjermund Cappelen.

Han er funnet skyldig i å ha solgt og oppbevart 1,4 tonn hasj. I januar må han igjen møte i retten med den tidligere polititoppen Eirik Jensen, tiltalt for å ha smuglet flere titalls tonn hasj inn i Norge.

Tirsdag møtte Cappelen sin egen sønn i Asker og Bærum tingrett. 28-åringen er tiltalt for heleri av over fire millioner kroner, for å ha fraktet penger som politiet mener stammer fra farens narkoimperium.

Vil ikke snakke om privaliv

Marijana Lozic, forsvarer for Cappelens sønn

28-åringens forsvarer Marijana Lozic i retten tirsdag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

I retten tirsdag vekslet far og sønn korte blikk, mens Cappelen forklarte seg om sin egen virksomhet. Om forholdet til sønnen sier Cappelen at det i perioder har vært «veldig vanskelig», og at kontakten i perioder har vært sporadisk.

Spørsmålet om hvor tett forholdet mellom far og sønn er, kan bli vesentlig for å belyse hvor mye 28-åringens visste om farens narkotikavirksomhet.

Etter kort tid ba imidlertid narkobaronen - som i rettssaken i november forklarte seg utfyllende om sin egen virksomhet - pressen om å forlate salen.

– Jeg ønsker ikke å si så mye om privatlivet med pressen tilstede, sier Cappelen, og får støtte fra dommer Cicilie Røttum.

I sin forklaring før pause forklarte 28-åringen seg om det anstrengte forholdet til faren. Han fortalte da at de i lange perioder hadde liten kontakt.

– Det er sårt og vondt å snakke om det som har skjedd. Jeg er ikke sinna på ham, bare lei meg. Jeg kommer aldri til å ha et normalt forhold til ham noen gang: Faren min er Norges største narkoforbryter, og jeg er hans sønn.

Partene i rettssaken mot Cappelens sønn

Politiadvokat Janne Danielsen og 28-åringens forsvarer Marijana Lozic i retten tirsdag.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Fikk sønnen til å kjøre narkopenger

28-åringen erkjenner delvis straffskyld, og sier han var kjent med at han hadde 3,4 millioner kroner i bilen før han skulle på en tur til Amsterdam 19. desember 2013. Pengene hadde faren lagt i vakumpakker i leiebilen.

Pengene kom ikke fram, fordi 28-åringen ble arrestert av politiet i en koordinerte aksjonen mot farens narkotikanettverk.

28-åringen hevdet i retten tirsdag at han i liten grad hadde kjennskap til farens lyssky forretningsvirksomhet, og han trodde de 3,4 millionene som skulle leveres til en person i Nederland kunne være være «et lån, eller hva som hva som helst».

– Pengene stammer fra hasjvirksomhet, men det fortalte jeg ikke til NN (sønnen, journ. anm.). Jeg visste sånn cirka hvor mye det var, rundt 3,4 millioner kroner. Det var norske sedler, en blanding av ulike lapper, sier Cappelen.

– Lurte ham til å kjøre den bilen

28-åringen er også tiltalt for å ha fraktet i overkant av én million kroner til Danmark 6. desember samme år. Ifølge den trodde han at han skulle på en far og sønn-tur med Gjermund Cappelen. Han forklarte også at han ikke var klar over at det var penger i bilen, noe Cappelen selv bekrefter.

– NN (sønnen, journ, anm.) ble lurt til å kjøre den bilen. Planen var at jeg skulle sitte på selv, men på grunn av tidspresset jeg hadde ble det til at han kjørte.

Selv tok Cappelen fly til København. I retten tirsdag forklarte Cappelen at han sjelden gjorde pengeleveranser selv, på grunn av risikoen for å bli tatt av politi eller tollere.

Jeg sa at jeg måtte ta fly i stedet, fordi jeg hadde en del ting jeg måtte gjøre. Jeg la 250.000 kroner i tohundrelapper i bilen. Det var penger jeg skulle låne bort til en venn i København.

Etter at de to møttes i København, spiste de middag på en restaurant.Dagen etter dro imidlertid Cappelen hjem til Norge, mens sønnen ble værende i Danmark.

AKTUELT NÅ