Hopp til innhold

Cappelen om narkopengene: - Jeg levde godt på det jeg tjente

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK): Mafiatiltalte Gjermund Cappelen (48) sier at han aldri trodde han skulle bli tatt for sin massive narkotikavirksomhet over flere tiår.

Gjermund Cappelen

Gjermund Cappelen fremsto som en angrende narkobaron da han møtte pressen i en pause mandag.

Narkobaronen Cappelen valgte noe overraskende å gi et spontanintervju til pressen i en pause i retten mandag. Foran et ivrig pressekorps fortalte Cappelen det skal bli godt å bli ferdig med første del av den omfattende saken mot ham.

Cappelen er i denne rettsrunden tiltalt for salg og oppbevaring av 1,4 tonn hasj. På spørsmål om hvorfor han totalt har valgt å tilstå innførsel av over 20 tonn hasj over to tiår, sier Cappelen at var nødt til å legge kortene på bordet.

– Det var ingen vei utenom. Etter å ha snakket med politiet, og skjønte hvor mye de hadde på meg. Det er helt klart at politiet har hatt meg i søkelyset i mange år, sier Cappelen.

Cappelen sier selv det kom som et sjokk for ham da han ble pågrepet i desember 2013, etter at politiet hadde spanet intenst på ham og andre i nettverket over en lengre periode.

– Jeg trodde aldri at jeg kom til å bli tatt, innrømmer Cappelen.

Gjermund Cappelen

Gjermund Cappelen ble en populær mann da han noe overraskende lot seg intervjue i en pause i retten.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Måtte navngi Jensen

Cappelen har i avhør med politiet navngitt polititoppen Eirik Jensen som en av grunnene til at han var i stand til å smugle massive mengder hasj over en årrekke. Ifølge politiet skal det dreie seg om så mye som 20–25 tonn i perioden 1993 – 2013.

– Jeg snakket om Jensen, fordi jeg følte at jeg ikke hadde noe annet valg. Det var ikke snakk om et hevnmotiv, sier Cappelen, som mener det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor mye han har smuglet.

Cappelen har tidligere forklart at han møtte Jensen første gang tidlig på 90-tallet, og at han mottok penger for informasjon. Jensen nekter for dette, og hevder Cappelen kun var hans informant.

Cappelen sier han ikke har hatt noe kontakt med Jensen etter at han ble pågrepet. På spørsmål om han har noe han vil si til den tidligere polititoppen, som nå er siktet for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse, sier Cappelen:

– Saken er en tragedie for alle involverte partner, sier 48-åringen, som hevder han ikke har fått hjelp fra noen andre «offentlige tjenestemenn».

Eirik Jensen

Gjermund Cappelen hevder den tidligere polititoppen Eirik Jensen hjalp ham med å smugle narkotika i en årrekke. Jensen avfeier dette blankt, og hevder Cappelen var hans informant.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Brukte penger på biler og reiser

Narkobaronen har ikke navngitt noen av de andre i nettverket sitt, ei heller da han erkjente straffskyld for samtlige tiltalepunkter mandag morgen.

Flytårnet på Fornebu

I toppen av det gamle flytårnet på Fornebu skal Cappelen ha styrt sitt narkonettverk.

Foto: Håvard Hagen / NRK

Aktor Lars Erik Alfheim sa tidligere i dag at politiet hadde fulgt med på Cappelen i en årrekke, blant annet på grunn av hans utsvevende luksusliv og gjentatte reiser til Nederland. Narkobaronen legger ikke skjul på at han tjente gode penger på narkotikavirksomheten.

– Jeg brukte blant annet mye penger på reiser og biler. Jeg levde godt, beklageligvis kan man si, på de pengene jeg har tjent, sier Cappelen.

Politiet har anslått Cappelens inntekt over 20 år til å være hele 125 millioner kroner. I den pågående straffesaken er det lagt ned påstand om inndragning av 54 millioner kroner fra bærumsmannen.

– Har du de pengene i dag?

– Nei, sier Cappelen.

Hans forsvarer Benedict de Vibe sa til NRK søndag at Cappelen sitter igjen med mye gjeld til sine leverandører etter å ha blitt pågrepet av politiet.

Narkogarasje i Oslo

I denne garasjen i Oslo beslagla politiet over 100 kilo hasj, etter å ha fingert et innbrudd.

Foto: Håvard Hagen / NRK

AKTUELT NÅ