Hopp til innhold

Cappelen fornøyd med å ha blitt trodd

Gjermund Cappelens advokat Benedict de Vibe sier Cappelen er fornøyd med at hans forklaring i all hovedsak er lagt til grunn i tiltalen mot Eirik Jensen.

Gjermund Cappelen

I tiltalen, som NRK har fått tilgang til, heter det at Jensen hjalp Cappelen med innførsel av en særdeles stor mengde hasj til Norge. Dette skal ha foregått fra 2004 til 2013, like før Jensen ble pågrepet.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Fra 2004 til 2013 medvirket Jensen til innførsel av rundt 14 tonn hasj, ifølge tiltalen. Eirik Jensen skal ha mottatt verdier, penger og andre økonomiske fordeler verdt 2,1 millioner kroner for å ha innført hasjen.

Gjermund Cappelen er tiltalt for å ha innført 16 tonn, sier Cappelens advokat Benedict de Vibe.

– Hvordan reagerer Cappelen på at Jensen nå er tiltalt?

– Han er fornøyd med at hans forklaring er i all hovedsak er lagt til grunn, men Spesialenheten og Riksadvokaten har kommet til at Jensen bare skal tiltales for narkotikainnførsel i en periode hvor dette kan understøttes av andre bevis, enn den blotte forklaring fra Cappelen, sier de Vibe til NRK.

For Cappelens del har man ifølge tiltalen bevis på at narkotikainnførselen startet i 1993, mens for Eirik Jensen er det lagt til grunn at det først fra 2004 kan føres tilfredsstillende bevis for Jensens delaktighet i innførslene, ifølge de Vibe.

Cappelen er allerede kjent skyldig i oppbevaring og salg av store mengder hasj. Han har ikke fått utmålt fengselsstraff enda. Delen som gjelder innførsel vil bli en del av rettsaken mot Eirik Jensen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Benedict de Vibe er forsvarer for Gjermund Cappelen, som nå er siktet for innførsel av 16 tonn hasj.

Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe om Eirik Jensen-tiltalen.

– Bevisene halter

Jensens forsvarer Arild Holden mener påtalemyndighetens sak står og faller på forklaringen til Gjermund Cappelen.

– Med all respekt: Tiltalen er ganske frisk. Det at man så langt på vei finner Cappelen troverdig, er jeg profesjonelt forundret over, som mener Spesialenheten har bygget hele sin sak på Capplens forklaringer, sier Holden.

Det er allerede klart at rettssaken mot Jensen vil holdes i Oslo tingrett, og har oppstart 22. august. Holden sier han er overrasket over at Jensen nå er tiltalt.

– Saken skifter nå arena. Advokat Elden og undertegnede skal nå slåss for Eirik Jensens uskyld i retten, sier Holden, som ikke er overbevist over bevisgrunnlaget i saken.

Anbefalte tiltale

Etterforskningen av et omfattende narkotikanettverk høsten 2013 er bakgrunnen for at politiet fattet mistankte om at Jensen ikke hadde fulgt reglene som politimann. Nettverket ble ledet av bærumsmannen Gjermund Cappelen.

Cappelen har i avhør med politiet forklart at Jensen skal ha mottat penger og tjenester i bytte mot informasjon som gjorde omfattende narkotikasmugling mulig. Blant annet oppussingen av et bad i regi av Cappelen vært en del av mistankegrunnlaget mot Jensen.

Cappelen ble funnet skyldig i ha oppbevart og solgt 1,4 tonn hasj i november i fjor. Seks medlemmer av Cappelens nettverk ble dømt til mellom fem og 15 års fengsel. Straffutmålingen mot Cappelen ble imidlertid utsatt, da dette vil bli en del av rettssaken mot Cappelen og Jensen i august i fjor.

Politiets beslagsbilder i Cappelen-saken.

SALG: Gjermund Cappelen ble i november i fjor kjent skyldig i å ha oppbevart og solgt 1,4 tonn hasj. Her er politiets egne bilder av beslag i forbindelse med rettssaken.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

AKTUELT NÅ