Bytter ikke bank – taper tusener i renter på sparepengene

Mens sparerenten i noen av de største bankene ligger ned mot en halv prosent, kan man få fire ganger så mye i en del mindre banker. Det er det få som utnytter.

PENGER PENGER

TAPER: Lar du sparepengene stå i en bank uten at du sjekker renten i andre banker, kommer du ikke nødvendigvis godt ut av det.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Over 500.000 nordmenn har minst en halv million kroner stående på bankkonto, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Mens et slikt innskudd gir 2500 kroner i årlig rente i noen banker, gir det 10.000 kroner andre steder.

Få flytter pengene

Elisabeth Realfsen, Finansportalen

MANGEDOBLET: – Folk kunne ha mangedoblet renteinntektene sine, sier leder av Finansportalen, Elisabeth Realfsen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Selv om rentene på sparekontoer varierer sterkt, valgte bare en av ti å flytte sparepengene i 2015, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

– Folk kunne ha mangedoblet renteinntektene sine, sier leder av Finansportalen, Elisabeth Realfsen.

Man trenger heller ikke flytte hele bankforbindelsen. Det holder å opprette en sparekonto i en annen bank og overføre pengene dit.

  • HVOR FÅR DU MEST FOR SPAREPENGENE DINE? Sjekk her (ekstern lenke)

– Sparekontoer er kanskje det enkleste produktet å flytte. Med bank-ID og nettbank kan man gjøre det på under en halv talv time. Det har jeg selv gjort, sier hun.

Små og ukjente best

Mens store banker som DNB, Nordea og Danske Bank tilbyr relativ lav rente på sparekontoer, er det ifølge Finansportalen mindre kjente banker som Bluestep Finans, Norwegian Bank, Santander, Obosbanken og en rekke små sparebanker, som tilbyr den høyeste renta.

Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB

VARIERER: Norges nest største bank troner ikke på rentetoppen for sparerne. – På noen spareprodukter ligger vi lavt og på andre ligger vi midt på treet, svarer konserndirektør for kommunikasjon, Thomas Midteide.

Foto: DnB

Dette er ukjente banker for mange, men de er ikke mer usikre, forsikrer Realfsen.

– Hvis de er sikret i den norske eller europeiske banksikringsordningen, er det i praksis ingen ting å frykte, sier Realfsen.

De fleste kundene i Norges klart største bank, DNB får bare 0,55 prosent på sparepengene sine.

– På noen spareprodukter ligger vi lavt og på andre ligger vi midt på treet, svarer konserndirektør for kommunikasjon, Thomas Midteide.

Han forklarer forskjellen med at en del små banker bruker høye sparerenter til å trekke til seg kapital, mens DNB har andre instrumenter for dette.

Intern flytting

Det kan også være penger å tjene på å flytte pengene over på en annen konto i den banken du allerede bruker. Ved å binde sparepengene dine i ett år eller mer kan man for eksempel nesten tredoble renta i en bank som DNB.

– Er du engstelig for å flytte pengene og syns det er greit med binding, er også dette et godt alternativ, sier Realfsen.

Midteide i DNB understreker at mange vil tjene på å velge fond ved langssiktig sparing. Realfsen er likevel opptatt av at banksparing er et godt alternativ for mange som ikke ønsker å ta risiko, eller vil å ha pengene mer tilgjengelig.

– Det er et gjennomsiktig produkt uten skjulte gebyrer, og pengene er lett tilgjengelig, i alle fall når man velger kontoer uten bindingstid, sier hun.

SISTE NYTT

Siste meldinger