NRK Meny
Normal

Statnett startet mastebygging i Hardanger uten tillatelse

Grunneiere i Kvam i Hardanger raser mot Statnett, som har startet mastebygging før tillatelsen var i orden. Statnett beklager feilen.

Monstermaster

MASTER: Den nye kraftlinjen gjennom Hardanger. Et år etter at regjeringen vedtok kraftlinjen er 29 master reist, og i tillegg er grunnarbeidet gjort for over 30 nye master. Men flere av grunneierne kjemper hardt imot. Her fra Kvam.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Grunneierne Bengt Drageset og Lise Norunn Bolstad mener Statnett opptrer arrogant og viser ringeakt for grunneierne og den private eiendomsretten, skriver Bergens Tidende.

Bengt Drageset er ikke nådig i sine karakteristikker av Statnett.

– Statnett viser en arroganse og ringeakt for grunneiere og den private eiendomsretten som ikke bør gå upåaktet hen, sier Drageset til avisa.

De har nektet bygging på deres del av den omstridte linjen fra Simadal til Samnanger, og saken har blitt en ekspropriasjonssak.

Vilkåret falt bort

Men fordi slike saker kan ta flere år og gå helt til Høyesterett, kan det søkes om forhåndstiltredelse.

Grunneierne godtok først dette, men har siden påpekt at vilkåret for forhåndstiltredelse falt bort da Statnetts skjønnsbegjæring ble avvist av Hardanger tingrett.

Allikevel er det nå reist master på eiendommene deres.

Vi er jo maktesløse. De har et voldsomt juridisk apparat, en nærmest ubegrenset pengesekk og vet å bruke alle maktmidler, sier Drageset.

Steinar Bygdås

BEKLAGER: Statnetts prosjektleder Steinar Bygdås innrømmer i en e-post til Bergens Tidende at de har begynt byggingen for tidlig.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

«Svikt i vår interne oppfølging»

Statnetts prosjektleder Steinar Bygdås innrømmer i en e-post til avisa at de har begynt byggingen for tidlig.

Han betegner saken som en «svikt i vår interne oppfølging».

«Vi laget fundamentene til mastene i perioden da vi hadde en avtale med grunneierne, og vi hadde det formelle i orden. Det resterende arbeidet med å reise mastene ble gjennomført i en periode da tillatelsen var trukket tilbake, og dette beklager vi», skriver han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger