Carl Berner-bussjåføren har fått forsvarer

Politiet har bedt om at bussjåføren fra dødsulykken ved Carl Berner i Oslo får oppnevnt forsvarer. En person mistet livet etter å ha blitt truffet av bussen, men kvinnen har nektet straffskyld.

Dødsulykke på Carl Berner

DØDSULYKKE: Det er ikke kjent nøyaktig hva som er årsaken til at bussjåføren angivelig mistet kontroll over denne bussen ved Carl Berner forrige søndag. En person døde kort tid etter å ha blitt truffet av bussen. Sjåføren nekter straffskyld. Bussen var EU-godkjent to dager før ulykken.

Foto: Fredrik Hove

Forrige søndag mistet en person livet etter at en buss løp løpsk ved Carl Berner i Oslo. Bussjåføren er foreløpig siktet for brudd på vegtrafikklovens § 3, men politiet utelukker ikke at siktelsen kan utvides til å gjelde straffelovens § 239, uaktsomt drap.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Unntaksbestemmelse

I avhør har bussjåføren nektet straffskyld. Fredag anmodet politiet at hun skulle få oppnevnt forsvarer og politiadvokat Jeanette Westlund Hegna bekrefter NRKs opplysninger.

– Vi har anmodet om at hun får oppnevnt forsvarer under etterforskningen fordi politiet er av den oppfatning at det foreligger særlige grunner i dette tilfellet, opplyser Hegna til NRK.no.

Så langt i saken har bussjåføren fått bistand av den tillitsvalgte på arbeidsplassen. Det var også den tillitsvalgte som var med i avhør.

Etter det vi er blitt opplyst om kommer bussjåføren under en unntaksbestemmelse i straffeprosesslovens § 100 annet ledd. Der heter det blant annet: «(...), kan retten også oppnevne offentlig forsvarer for siktede når særlige grunner taler for det, herunder at siktede har nedsatt funksjonsevne eller er i en annen fysisk eller psykisk tilstand som tilsier at det er et særskilt behov for forsvarer».

Les også: Bussjåføren i dødsulykke ikke påvirket av alkohol

Les også: Bussen EU-godkjent to dager før ulykken

Les også: Jobber på spreng med å identifisere den døde

Ingen tekniske feil

Hegna ønsker ikke å utdype omstendighetene rundt hvorfor politiet gikk til skrittet med å få oppnevnt forsvarer. Hegna ønsker heller ikke å si noe om det er planlagt nye avhør av bussjåføren.

Politiet er av den oppfatning at det foreligger sannsynlighetsovervekt for at bussjåføren har gjort seg skyldig i overtredelse av vegtrafikkloven. Tekniske undersøkelser av bussen har ikke vist noen feil med bremse-, gass- eller styresystemet.

– Vi kan på nåværende tidspunkt ikke utelukke en utvidelse av siktelsen til å gjelde straffelovens § 239, men oppnevningen av forsvarer har ikke noe med dette å gjøre, understreker Westlund Hegna.

– Hvorfor valgte politiet å oppnevne en forsvarer for henne?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om, avslutter Westlund Hegna.

Etter det NRK.no er blitt fortalt har bussjåføren fått medisinsk behandling på sykehus. Hun fikk oppnevnt forsvarer i ettermiddag.

Snakket med Carl Berner-sjåføren

– Jeg er nettopp blitt oppnevnt og rukket å ha en kort samtale med min klient per telefon. Jeg vil ikke kommentere hva vi snakket som og jeg har ikke lyst å si noe om saken fordi jeg ikke har fått dokumentene oversendt av politiet ennå, sier Ida Dahlgren Hanssen til NRK.no.

Dahlgren Hanssen for forteller også at hun ikke kjenner til at siktede skal ha fått medisinsk behandling.

Nobina, som er operatøren av den aktuelle busslinjen hvor ulykken skjedde, ønsker heller ikke å si så mye om saken eller om dødsulykken kan få konsekvenser for deres medarbeider.

– Vi bistår politi og havarikommisjonen og håper de kan komme til en konklusjon. Når den endelige rapporten foreligger kan vi si noe mer, sier administrerende direktør Phillip Engedal til NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger