Hopp til innhold

Mener Arbeiderpartiet burde valgt en annen talsperson

Det er ikke klokt av Arbeiderpartiet å la Trond Giske uttale seg i saken om kronprinsbarnas skolebytte. Det mener omdømmeekspertene Trond Blindheim og Jarle Aabø.

Trond Giske

FÅR KRITIKK: Trond Blindheim og Jarle Aabø mener Arbeiderpartiet burde latt noen andre enn Trond Giske uttale seg om skolebyttet til kronprinsbarna. Giske avviser kritikken.

Foto: Gorm Kallestad

Kronprinsparets beslutning om å flytte barna sine fra offentlig til privat skole har fått stor oppmerksomhet. Det har kommet mange reaksjoner, både fra dem som støtter beslutningen og dem som mener Kronprinsparet diskrediterer den offentlige skolen.

I sistnevnte kategori finner man blant andre Martin Kolberg. Etter at skolebyttet ble kjent uttalte han til VG at man var et skritt nærmere avvikling av monarkiet.

Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra

DROPPER FOLKESKOLEN: Prins Sverre Magnus og prinsesse Ingrid Alexandra melder overgang til privat sektor fra høsten av.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Han understreket senere at dette var hans subjektive mening og at det var utdanningspolitisk talsmann i partiet, Trond Giske som skulle uttale seg om partiets offisielle mening.

– Rart valg

Trond Blindheim

BURDE VALGT ANNERLEDES: Trond Blindheim sier det prinsipielt ikke er noe galt i at Trond Giske uttaler seg om skolebyttet, men at det hadde vært klokt å la noen andre gjøre det.

Foto: Markedshøyskolen

Men rektor ved Markedshøyskolen Trond Blindheim mener det burde vært noen andre enn Giske som tok seg av dette, fordi Giske er venn av Ari Behn og prinsesse Märtha Louise.

– Han har en relasjon til søsteren til vår fremtidige konge. Rent prinsipielt er det ikke noe i veien for at han uttaler seg i saken, men en politiker av hans rang bør passe godt på sin habilitet. Dersom han har en direkte eller indirekte relasjon til kongefamilien kan han risikere å kompromittere seg selv, fordi det kan stilles kritiske spørsmål ved motivet for uttalelsene, sier Blindheim til NRK.

Fadder for Maud Angelica

Giske er også fadder for kronprins Haakons niese, Maud Angelica. Blindheim mener partiet ville gjort lurt i å velge en annen talsperson, selv om det Giske sier er partiets offisielle politikk.

– Det ville kanskje vært klokere å velge en annen ham. Når du skal ha en attest så spør du ikke moren til vedkommende om den. Giske har en relasjon til kongefamilien, og derfor burde han sagt at han ikke kan uttale seg i saken. Han bør passe seg for at ikke frpere begynner å snakke om Det Kongelige Norske Arbeiderparti, sier Blindheim.

Jarle Aabø

KRITISK: PR-ekspert Jarle Aabø mener Arbeiderpartiet burde funnet en annen talsperson.

Foto: Johnny Syversen

Blindheim får støtte fra PR-ekspert Jarle Aabø.

– Det er omdømmemessig uklokt av Arbeiderpartiet å la en person uttale seg som er så nær dem han skal være vaktbikkje for. Dette er ikke en sak som handler om skolepolitikk, men om hva kongefamilien kan gjøre og ikke gjøre innenfor sin samfunnsrolle. Da blir det klissete uansett hvilken forklaring Giske gir, sier han.

– Ikke relevant

Da Trond Giske fikk spørsmål om synspunktet på skolebyttet tidligere i uken svarte han dette:

– Montessoriskoler og enkelte internasjonale skoler har vært en del av det norske skolesystemet i mange år. At Kronprinsparet benytter dette skoletilbudet for sine barn er deres beslutning som foreldre.

Giske gir følgende svar på spørsmålet om han var rette person i Arbeiderpartiet til å kommentere saken.

– Som leder av utdanningskomiteen har jeg svart på spørsmål fra pressen om skolepolitiske problemstillinger rundt denne saken. Jeg tilhører ikke kronprinsparet omgangskrets, så spørsmål om inhabilitet er ikke relevant, sier Giske til NRK via kommunikasjonsrådgiver Gry Haugsbakken i Arbeiderpartiet.

Vanskelig valg

Frem til nå har kronprinsbarna gått på Jansløkka skole i Asker. Fra høsten vil prinsesse Ingrid Alexandra bli elev ved Oslo Internasjonale skole og prins Sverre Magnus begynner på Montessoriskolen i Oslo.

Kronprins Haakon møtte tirsdag pressen og kommenterte skolebyttet. Han innrømmet at det hadde vært en vanskelig beslutning å ta barna ut av den offentlige skolen.

– Jeg forstår at folk har meninger om valget vårt. Dette har vært en vanskelig avveining for oss. Våre barn har hatt gode år både på Jansløkka og Solvang, men vi har likevel kommet til denne konklusjonen nå, fordi vi mener det er det beste for våre barn akkurat nå, sa kronprinsen.

Kronprinsesse Mette-Marit fikk også spørsmål om skolevalget da hun møtte pressen i Dronningparken torsdag morgen, men hun avviste å svare på dette.

Kronprinsen kommenterer private skoler
Kronprinsesse Mette-Marit ville ikke kommentere kritikken rundt kronprinsparets privatskolevalg da hun i dag åpnet et utendørsbibliotek i Dronningparken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger