Budsjettkrigen er i gang: – Det kan fort gå en kule varmt

Det kan bli både hevede stemmer og slengbemerkninger når de fire borgerlige partiene samles til budsjettforhandlinger. Tirsdag formiddag startet budsjettkrigen og kampen mot klokka.

Hans Olav Syversen (KrF) på vei inn til budsjettforhandlinger

STOR AVSTAND: Hans Olav Syversen (KrF) smilte, men var forberedt på tøffe tak, da han gikk inn til det første møtet i budsjettforhandlingene.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det kan fort gå en kule varmt når vi setter i gang, sa en smilende Hans Olav Syversen på vei inn til de tøffeste budsjettforhandlingene Stortinget har opplevd på lenge.

Etter åtte år med en rødgrønn flertallsregjering står nå slaget om milliardene i Stortinget, ikke i regjeringskontorene. Mindretallsregjeringen bestående av Høyre og Frp må få med seg KrF og Venstre dersom budsjettet skal få flertall.

I dag møttes de fire partiene til et kort møte for å legge fram sine krav. Avstanden er stor.

– Det er avstand mellom de kravene som kommer, og det vi mener er riktig for landet. Vårt utgangspunkt er å få til en enklere hverdag for folk flest, og det er viktig at det ligger fast i budsjettet også etter at vi er ferdigforhandlet, sier Frps Gjermund Hagesæter.

NRKs Lars Nehru Sand kommenterer budsjettforhandlingene:

Møtet er over

KRAVLISTE: – Alle fire partier har som mål og bli enige, men når det gjelder politikken er avstanden stor, sier Lars Nehru Sand til reporter Anders Magnus.

Alle sier de tror de blir enige til slutt. Men ingen tør love når det skjer.

– Vi kan ikke forskuttere verken fremdrift eller noe før vi har kommet i gang, sa Venstre-nestleder og finanspolitisk talsmann Terje Breivik til NRK da partiet la fram sitt alternative budsjett mandag.

Tviler på egen tidsfrist

I utgangspunktet hadde samarbeidspartiene et mål om å komme i havn innen neste mandag, altså den 10. november.

Men det er det slettes ikke sikkert at de de klarer.

– Stortingets interne kjøreplan er neste mandag, men vi som sitter ved forhandlingsbordet vil jo ikke kutte forhandlingene natt til mandag om vi ikke har kommer til enighet. Vi må ta den tiden vi trenger for at landet skal få et budsjett, sier Breivik.

Forfriskninger til politikerne som skal bli enige om statsbudsjettet

Forfriskninger til politikerne som skal bli enige om statsbudsjettet.

Foto: Lars Nehru Sand / NRK

Også kilder i de andre samarbeidspartiene vedgår overfor NRK at det skal holdte hardt å komme til budsjettenighet allerede førstkommende mandag.

– Mitt utgangspunkt er at vi skal være ferdige til mandag. Men jeg er enig med Breivik i at vi må ta den tiden vi trenger. Hvis vi ikke er ferdige, så er vi ikke ferdige, sier finanspolitisk talsmann i Frp, Gjermund Hagesæter, til NRK.

– Når må dere være ferdige?

– Må og må. Når det gjelder arbeidet i komiteene og finansinnstillingen, og hvor mye vi kan overskride framdriften der, så vil jeg ikke forskuttere noe, sier Hagesæter.

Torsdag den 20. november skal finanskomiteen avgi sin innstilling til budsjett. Da må budsjettforhandlingene være unnagjort, for finansinnstillingen fastslår forhandlingsresultatet. Før 15. desember skal et samlet Storting vedta budsjettet.

Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KRF), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (FRP)

LEDER FORHANDLINGENE: Terje Breivik (V), Hans Olav Syversen (KRF), Svein Flåtten (H) og Gjermund Hagesæter (FRP).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Forhandlingene ledes av partienes finanspolitiske talsmenn. Med seg inn i rommet har de én stortingsrepresentant og én rådgiver hver.

– Det blir lange dager og lange kvelder

Tøffe tak venter. Høyre/Frp-regjeringen er avhengig av støtte fra samarbeidspartiene Venstre og KrF dersom de skal få flertall for budsjettet.

Det er ventet at de tøffeste budsjettslagene står om klima, formueskatten og den sosiale profilen.

– Jeg vil ikke gå inn i hva som er det vanskeligste og letteste å forhandle om. Men det er klart at dette blir krevende forhandlinger med lange dager og lange kvelder, sier Frps Gjermund Hagesæter.

Ett av Venstres fremste budsjettkrav et grønt skatteskifte der det skal bli dyrere å forurense og billigere å velge miljøvennlig. Partiet går blant annet inn for å øke bensinavgiften, men her steiler Frp imot.

– Å godta en avgiftsøkning på drivstoff vil aldri være enkelt for Frp. Det vil være veldig krevende, og sitter langt inne. I utgangspunktet forhandler vi med det budsjettet vi har lagt frem, sier Hagesæter til NRK.

Tirsdagens forhandlingsmøte varte i om lag én time. Representantene fra de ulike partiene la fram sine krav. I ettermiddag skal finanspolitikerne snakke nærmere med sine egne partikolleger.

– Vi har fått en kravliste og avstanden er stor, sa Hagesæter til VG da det første møtet var ferdig.

I dag tidlig møttes ungdomspolitikerne til budsjettforhandlinger. Se hvordan det gikk:

Tord Hustveit fra Unge Venstre, Emil André Erstad fra KrFU, Kristian Tonning Riise fra Unge Høyre og Tristan Dupré fra FpU skal forhandle om statsbudsjettet direkte på NRK.no.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger