Hopp til innhold

Nå starter Siv Jensens vanskeligste jobb

HURDAL (NRK): Lav oljepris og høy innvandring gjør at Siv Jensen må prioritere hardere i neste års statsbudsjett. Men finansministeren avviser at det blir et kuttbudsjett.

Siv Jensen snakker med Erna Solberg ser på henne

BUDSJETTKONFERANSE: Ordene «Krevende» og «prioritere hardere» gikk igjen da Siv Jensen møtte pressen for å snakke om neste års statsbudsjett. Også statsminister Erna Solberg er klar på at handlingsrommet blir mindre.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mandag morgen ankom statsråd etter statsråd Hurdalsjøen hotell i Akershus for å starte dragkampen om milliardene.

Arbeid viktigst

Bakteppet for budsjettkonferansen er trangere økonomiske tider. Alle er enige om at omstilling må til. Politikerne må prioritere hardere.

Men hva vil de prioritere vekk?

Foreløpig er det få politikere som gir klare svar det.

– Nå skal regjeringen i gang med tre dager med forhandlinger. Her handler det om å prioritere. Husk at vi har hatt veldig god vekst i de foregående budsjettårene, som vi tar med oss inn i arbeidet med dette budsjettet. Det gjør at vi får jo ikke et kuttbudsjett, sa finansminister Siv Jensen (Frp) da hun møtte pressen sammen med statsminister Erna Solberg (H) før forhandlingene startet.

– Vi får et budsjett med fortsatt vekst, men vi må bruke veksten i budsjettet til å styrke de områdene som er aller viktigst, og det er ingen ting som er viktigere nå, enn å sørge for at vi får flere arbeidsplasser og at vi bremser veksten i arbeidsledigheten.

Grønne krav

Støttepartiet Venstre, som følger budsjettforhandlingene fra utsiden, krever at neste års budsjett legger om skattene slik at det blir dyrere å forurense og billigere å arbeide. Venstre mener blant annet at CO2-avgiften må opp dersom regjeringen mener alvor med det grønne skiftet.

«Men det kan ikke Jensen love nå. På pressekonferansen i dag viste hun til at det pågår forhandlinger om hvordan den grønne skattekommisjonen skal følges opp.»

– Jeg synes man skal ha respekt for det, og da ville det være veldig dumt av meg å forskuttere de forhandlingene, svarte Jensen.

Trangt

I disse dagene skal statsrådene bli enige om hovedrammene for budsjettet. Men de usikre tidene gjør at mye kan endres, også på den siste budsjettkonferansen i august.

– Vi må sørge for å ha rom for det aller viktigste, og det viktigste nå er å sørge for tiltak mot arbeidsledighet, sier Erna Solberg.

– Blir det færre skatte- og avgiftslettelser?

– Vi skal gjennomføre den skattereformen vi har fremmet for Stortinget, og det er en del av de føringene som gjør at rommet blir trangere totalt sett.

AKTUELT NÅ