Budsjettforhandlinger på overtid av overtiden

STORTINGET (NRK): I dag la regjeringen fram enda et budsjettilbud til KrF og Venstre, men sluttstreken er ennå et stykke unna.

Lyset gikk i Stortinget, Limi og Breivik ler

LYSET GIKK: Terje Breivik (V) og Hans Andreas Limi (Frp) på vei til inn til forhandlingsmøtet da strømmen gikk i Oslo onsdag formiddag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Vi må erkjenne at tiden går, og nå må vi kanskje begynne å si at loddet er kastet, sa KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen på vei inn til forhandlingene onsdag.

Etter det NRK forstår er det godt stykke igjen.

Partene er ennå ikke enige om totalrammen. Dermed er det ingen avklaring når det kommer til verken inndekning eller skatteopplegget.

Frp misliker grønn pisk

Venstre og KrFs krav om et grønt skifte, der det lønner seg å velge miljøvennlig og blir dyrere å forurense, er vanskelig for regjeringspartiene å gå med på.

I prinsippet har Frp ingen problemer med gulrotdelen av det grønne skiftet. Det er pisken, i form av økte skatter og avgifter, de ikke liker.

Særlig dyrere drivstoff sitter langt inne. Frp har svært liten lyst til å signere en budsjettavtale som fører til at det blir dyrere for norske bilister å fylle tanken.

– Jeg har ikke endret standpunkt på det, sa Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi.

I det han gikk inn i møterommet gikk lyset på Stortinget, og Venstres Terje Breivik spøkte med at el-avgiften ligger dårlig an.

Men etter det NRK forstår er ikke økte avgifter på strøm det viktigste for Venstre.

De vil trolig sette mest makt bak kravet om dyrere drivstoff og økt CO2-avgift, fordi de tror det kan føre til mest nedgang i klimagassutslippene.

Er ikke i mål

Etter planen skal KrF og Venstre bruke onsdagens gruppemøter til å utarbeide en oppdatert og spisset kravliste som svar på regjeringspartienes tilbud. Deretter må Høyre og Frp vurdere kravene, og tallene må kvalitetssikres i fagdepartementene.

Kilder nært på prosessen sier derfor til NRK at de har liten tro på enighet i dag. Samtidig kan ting endre seg raskt. Dersom de blir enige om totalrammen, kan resten av bitene falle på plass i løpet av relativt kort tid.

– Så lenge vi sitter og forhandler kommer vi nærmere hverandre. Men det er også slik at vi ikke er i mål, sa Syversen etter møtet onsdag.

Over to uker har gått siden Høyre, Frp, Venstre og KrF innledet samtalene.

Forhandlingene har trukket så mye ut i tid at finansdebatten 26. november trolig må utsettes.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger