Hopp til innhold

Budsjettforhandlingene i stampe: – Nærmer seg smertegrensen

Etter det NRK forstår er forhandlingene så fastkjørt at finanspolitikerne trolig kaster inn håndkleet i løpet av ettermiddagen. Da må partilederne ta over.

Frps Gjermund Hagesæter intervjues av NRK

STOR AVSTAND: SMERTEGRENSE: Gjermund Hagesæter (Frp) mener regjeringspartiene har strukket seg langt for å komme sentrums krav i møte.

Foto: Siv Sandvik / NRK

  • KrF og Venstre krever at regjeringen flytter på flere milliarder
  • Alle parter er bekymret for fremdriften
  • Frp: – Vi har lagt smertefulle tilbud på bordet
  • Regjeringen skal være villig til å innføre avgift på plastposer
  • Ap ber partene skjerpe seg og skynde seg
  • Nytt forhandlingsmøte kl. 15.30

Sentrum mener regjeringen er milevis unna et tilbud de kan godta, og Frp mener de allerede har gitt fra seg smertefulle budsjettseire. Budsjettforhandlingene er inne i en kritisk fase.

Sent i går kveld fikk sentrumspartiene se den fjerde skissen fra Høyre og Frp. KrF og Venstre mener tilbudene er langt unna noe de kan være villige til å godta.

– Vi må konstatere at siden søndag er det ikke lagt én ny krone på bordet. Det betyr at vi er nå i en kritisk situasjon, progresjonsmessig. For KrFs del så vil jeg nå gå tilbake å tenke gjennom hva som er veien videre, sier Hans Olav Syversen i KrF til pressen etter et kort forhandlingsmøte tirsdag formiddag.

– Betyr det at det nærmer seg brudd?

– Jeg har ikke mer å si nå, svarer Syversen og haster videre til å møte sine egne partifeller.

Partene har samlet seg igjen tirsdag ettermiddag, der vil det etter det NRK forstår bli enige om et forhandlingsteknisk brudd, altså at partilederne må inn på banen for å forhandle videre.

– Får mindre enn i fjor

Terje Breivik, finanspolitisk talsmann i Venstre, sa til NRK tidligere i dag at forhandlingene går svært sakte framover.

– Vi har et felles ansvar for å få opp tempoet, ikke minst så hviler det et stort ansvar på regjeringspartiene som har sittet ved roret i to døgn uten å legge nye penger på bordet, sier Breivik.

Det begynner å bli tidskritisk. De må rett og slett skjerpe seg.

Tore Hagebakken (Ap)

Etter det NRK forstår har regjeringens tilbud så langt flyttet på om lag fem milliarder kroner. Men ifølge sentrumskilder går mye av det til såkalte omkamper, altså saker de fikk kjempet inn i årets budsjett, men som regjeringen har tatt bort i budsjettforslaget for neste år.

Dersom man tar bort endringer som går på skatt, altså inntjening, sitter man ifølge kilder i KrF igjen med mindre enn de 2,2 milliardene sentrumspartiene flyttet på i fjorårets forhandlinger.

– Og det kan vi ikke gå med på, sier en kilde som følger forhandlingene tett.

Syversen og Breivik om forhandlingene:

Siden søndag er det ikke lagt en ny krone på bordet. Det betyr at vi nå er i en kritisk situasjon progresjonsmessig, sier KrFs Hans Olav Syversen.

Ingen av de finanspolitikerne vil kommentere om det snart blir aktuelt å kaste inn håndkleet og la de parlamentariske lederne ta over forhandlingene.

– Jeg tør ikke spå hva som skjer nå, situasjonen er kritisk, sier en Venstre-kilde til NRK.

Både Venstre og KrF har i ettermiddag gått gjennom regjeringens tilbud. Etter det NRK forstår er Venstre rede til å svare med nye krav, som inneholder forslag til både utgiftsendringer og inndekninger.

Venstre og KrF holder tett kontakt, men har så langt ikke samlet seg om noen felles kravliste, slik regjeringen ønsker.

Partene møtes til et nytt forhandlingsmøte tirsdag ettermiddag klokken 15.30. Etter det NRK forstår vil de da også diskutere om de parlamentariske lederne skal overta stafettpinnen i forhandlingene.

Frp: – Smertefulle tilbud

Frp mener de har strukket seg langt. Det er særlig spørsmålet om Venstres kampsak, det grønne skatteskiftet, som skaper problemer nå.

Terje Breivik med mikrofoner i ansiktet

DÅRLIG TID: Terje Breivik (V) mener progresjonen i forhandlingene er altfor svak.

Foto: Siv Sandvik / NRK

For regjeringspartiet sitter det svært langt inne å øke avgiftene på bil, vei og drivstoff, slik Venstre krever.

Gjermund Hagesæter, finanspolitisk talsperson i Frp, ville ikke kommentere hva slags tilbud som ligger på bordet, men han ifølge han har Frp allerede «strukket seg lengre enn langt».

– Vi har forsøkt å komme våre samarbeidspartnere KrF og Venstre i møte på en rekke områder.

På spørsmål om de har strukket seg langt at de ikke har noe mer å gå på, svarer Hagesæter:

– Det betyr at vi begynner å nærme oss en smertegrense, og det betyr at vi er i et område der det er ubehagelig og at vi har gått inn på en del områder som ikke er særlig populære hos våre velgere, sier Hagesæter.

– Ligger det ting på bordet som det er vondt for Frp å gi seg på?

– Ja, det tror jeg du kan si. Det er det, svarer Frp-politikeren.

Drivstoffavgiften hellig for Frp

Mandag kveld satt Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter i møte. Temaet var blant annet hvilke hjertesaker partiet er villige til å ofre for å få til et budsjettforlik med KrF og Venstre.

Etter det NRK forstår er det fortsatt uaktuelt å gå med på økte drivstoffavgifter. De er også lite villige til å reversere kuttene i omregistreringsavgiften på nyere bruktbiler.

Frp kan i ytterste konsekvens være villige til å komme Venstre delvis i møte når det gjelder forslag til dyrere strøm, endringer i elavgiften og avgifter på plast- og papirposer. Dette er kompromisser som sitter langt inne for Frp, men som kan være aktuelle dersom de innser at de må komme Venstre i møte i det såkalt grønne skatteskiftet dersom forhandlingene skal lykkes.

Åpner for plastposeavgift

I Venstres alternative budsjett lister de opp en rekke skatter og avgifter på forurensede adferd. I alt ønsker partiet at staten skal kreve inn totalt 9,8 milliarder i grønne skatter, samtidig som de gir 3,4 milliarder i grønne skattelettelser.

Så langt har ikke regjeringen vært villig til å komme Venstre særlig i møte på dette punktet.

Etter det NRK får opplyst inneholdt skissen regjeringen la frem sent i går kveld imidlertid en innrømmelse på dette feltet: Miljøavgift på plastposer.

Venstre ønsker at alle plastposer skal ha en avgift på én krone per stykk, og i sitt alternative budsjett regner de med at staten vil tjene 800 millioner kroner på denne avgiften.

Ap: – De har dårlig tid

Støttepartienes reaksjon på tilbudet som ble lagt fram, tyder på at Frp må gå langt over sin egen smertegrense dersom de skal dra budsjettforhandlingene i havn.

Den 20. november skal finanskomiteen avgi sin budsjettinnstilling, og da må regjeringen og støttepartiene være enige om et forlik.

Tore Hagebakken

HASTVERK: Tore Hagebakken, som er nestleder i finansfraksjonen i Ap, er utålmodig.

Foto: Stortinget

Under et kort møte i finanskomiteen tirsdag gjorde regjeringspartiene, KrF og Venstre rede for tidsbruken så langt. Etter det NRK forstår kom det ingen konkrete løfter om når de vil bli enige.

Samtidig fikk de en klar beskjed fra Arbeiderpartiet.

– For hver eneste time de bruker på overtid, så får resten av Stortinget, deriblant Norges største parti Arbeiderpartiet, mindre tid. Det begynner å bli tidskritisk. De må rett og slett skjerpe seg, sier Arbeiderpartiets Tore Hagebakken til NRK.

I går, mandag, var den opprinnelige fristen for å bli enige. Få NRK har snakket med har hatt noen særlig tro på at den fristen ville bli overholdt. Men for Arbeiderpartiet er det viktig at partene blir enige i god tid før den 20. november. De ønsker nemlig å se forliket før de presenterer sitt alternative budsjett.

– Vi må ha tid til å se seriøst på det resultatet, for vi legger til grunn at det er bedre enn det usosiale budsjettet vi har sett fra de to blå partiene. De kan jo være at det mellompartiene har oppnådd, er i samsvar med de vi mener er riktig. Det vil vi ha som et grunnlag før vi legger frem vårt, sier Hagebakken.

SV vil etter planen legge fram sitt alternative budsjett 18. november. Senterpartiet har ennå ikke bestemt seg for om de vil legge fram sine prioriteringer før eller etter budsjettforliket er på plass.

AKTUELT NÅ