NRK Meny
Normal

BSU-sparingen har økt med 30 prosent på to år

Unge sparer stadig mer for å få råd til sin første bolig, viser tall fra SSB. I noen banker er BSU-renten over dobbelt så høy som landets beste boliglånsrenter.

Unge studenter sparer i BSU

Studentene Maiken Riis Eilertsen (t.v) og Maja Blomberg sparer begge til sin første bolig gjennom BSU-ordningen. - Men det kan nok ta ganske lang tid før vi har spart nok, sier de.

Foto: Johan B. Sættem

På Universitetet i Oslo treffer NRK studentene Maiken Riis Eilertsen og Maja Blomberg.

De sparer begge til sin første bolig gjennom den gunstige spareformen boligsparing for ungdom (BSU), og er skremt over de stadig voksende boligprisene.

– Oppgangen i boligprisene tar jo ingen ende, men man håper jo at det tar slutt en gang, sier Maja Blomberg.

Hun sier at en fordel ved å spare til bolig på denne måten er at pengene låses, slik at hun ikke kan bruke dem på noe annet.

– Håper å få råd til en leilighet

Studenter sparer til bolig gjennom BSU

Maiken Riis Eilertsen (t.v) og Maja Blomberg sparer opp egenkapital til sin første bolig gjennom den skattegunstige BSU-ordningen. Det er landets suverent gunstigste spareordning for unge, mener ekspertene.

Foto: Johan B. Sættem

Maiken Riis Eilertsen sier til NRK at sparingen blir sporadisk siden de er studenter med deltidsjobb.

– Når vi får faste jobber er det nok lettere å sette til side enda mer i måneden med faste innbetalinger, slik at jeg en gang kan kjøpe en leilighet, sier hun.

Og tall fra Statistisk sentralbyrå tyder på at stadig flere gjør som de to studentene.

De siste to årene har BSU-innskuddene i landets banker økt fra vel 33 milliarder kroner til i overkant av 43 milliarder kroner.

Tre årsaker til at BSU-sparingen øker kraftig

Veksten har vært 2-3 ganger sterkere enn veksten i ordinære bankinnskudd.

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge sier til NRK at det særlig er tre ting som gjør at BSU nå øker kraftig:

  • For det første vet veldig mange nå at man må spare for å få egenkapital for å komme inn på boligmarkedet.
  • For det andre er det svært lave renter andre steder så BSU er blitt enda mer gunstig enn tidligere.
  • I tillegg har Stortinget økt beløpsgrensene som gjør at man kan spare mer totalt sett.

Privatøkonomi-ekspert Rune Pedersen i Smartepenger.no sier til NRK at BSU-rentene i de beste bankene tradisjonelt sett har ligget godt over to prosentpoeng over laveste boliglånsrente.

Jan Erik Fåne

- Årsaken til at BSU-rentene fortsatt er høye er nok den kraftige konkurransen mellom bankene, og at unge mennesker er en veldig attraktiv kundegruppe å få, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

– Men det som er nytt i det siste er at boliglånsrentene har kommet så langt ned at sparerenten på BSU i bankene med best sparerente er over dobbelt så høy som beste boliglånsrente i bankene, sier Pedersen.

Sparebanken Bien, KLP og Landkreditt bank tilbyr alle BSU-renter på mellom 4-4,35 prosent.

Samtidig er beste boliglånserente for unge i Din Bank, 1,85 prosent (se faktaboks).

Ikke snillisme fra bankene

Daglig leder Elisabeth Realfsen i Finansportalen sier til NRK at de gode sparerentene på BSU skyldes at bankene kappes om å gjøre seg lekre for de unge.

De regnes som attraktive kunder, fordi de gjennom BSU-sparingen viser at de kan spare langsiktig og sette penger til side.

– Det har vært en tendens i hvert fall i en 4-5 år nå til at bankene har prioritert sterkt å gjøre seg lekre ved å tilby gode betingelser til unge gjennom BSU-vilkårene, sier Realfsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger