Hopp til innhold

Brunsneglene er nesten borte enkelte steder

Mange hageeiere har opplevd at det er langt mindre brunsnegler i år enn tidligere. Noen steder der det før har vært mange, er de nesten helt borte.

Brunsnegl

Rapporter tyder på at det jevnt over er færre snegler enn tidligere, særlig på Østlandet.

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK

Kåre og Unni Nyhagen på Årvoll i Oslo har pleid å plukke tusenvis hver sommer, men i år har de nesten ikke sett noen.

– Vi lurte fælt på hvor de hadde blitt av da de ikke kom i april og mai, sier Kåre Nyhagen.

Han og kona Unni plukker vanligvis tusenvis av brunsnegler hver sommer.

– Men så langt i år har vi bare plukket sju snegler, og det er jo helt utrolig lite, sier han.

I hele nabolaget har det blitt færre snegler.

– Hele området her er ganske fritt for snegler nå. Før lå det mye langs fortauene og på stier og gangstier. Nå ser vi dem ikke lenger, sier Unni Nyhagen.

Les: Nå kommer brunsneglene tilbake
Les: De 15 beste rådene mot «mordersneglene»

Kåre og Unni Nyhagen

Kåre og Unni Nyhagen på Årvoll i Oslo har pleid å plukke tusenvis av brunsnegler hver sommer, men i år har de nesten ikke sett noen.

Foto: Tom B. Ingebrigtsen / NRK

Håper på sykdom eller parasitt

Til tross for en mild vinter og vår som skulle gi gode overvintringsforhold, kom ikke sneglene myldrende fram slik de pleier i april og mai, verken hos Nyhagen eller naboene.

Brunsneglen, som egentlig heter brunskogsnegle, er en sørlig art som har kommet med planteimport til Norge. Barfrost om vinteren kan være en årsak til at mange dør. Og langvarig tørke denne sommeren har trolig hindret dem i å vokse mange steder.

Erling Fløistad

Mange av sneglene har ikke klart å vokse seg store på grunn av det tørre været, forteller Erling Fløistad ved Bioforsk.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Forsker Erling Fløistad ved Bioforsk i Ås sier rapporter tyder på at det jevnt over er færre snegler enn tidligere, særlig på Østlandet.

– Det vi håper på er jo at det har oppstått en sykdom eller en parasitt, et skadedyr, som har tatt knekken på de fleste sneglene. Det ville være å forvente i slike nye populasjoner som det blir mange av. Men vi vet ikke hva som er årsaken, og vi er veldig interesserte i å finne ut av det, sier Fløistad.

Tørr sommer

Fløistad vet heller ikke om sneglebestanden på disse stedene vil vokse seg stor igjen, eller om den nå vil holde seg på et lavt nivå.

– Denne sesongen har vært litt spesiell med lange tørre perioder. Vi har funnet små brunsnegler gjennom hele sesongen. Det tyder på at mange av sneglene som overvintret ikke har klart å ta til seg nok næring til å vokse seg store slik de skal, sier han.

Kåre Nyhagen på Årvoll i Oslo frykter at de kommer tilbake.

– Men vi får håpe at det ikke blir så mye som det var før, for da var det utrolig mye. Det vil være litt synd hvis de kommer tilbake.

Les også: Fant 500 brunsnegler i hagen

AKTUELT NÅ