Brundtland: – Jeg kan se for meg ungdommene som var her 22. juli

UTØYA (NRK): Fredag 22. juli besøkte Gro Harlem Brundtland Utøya. Hun var én av Ap-toppene terroristen planla å drepe. Denne fredagen er hun tilbake.

Gro Harlem Brundtland på Utøya

NÆRT FORHOLD: Gro Harlem Brundtland var på Utøya allerede som barn, og har vært her flere ganger som statsminister og partileder. - Mine beste minner er alle møtene med ungdommene.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Det er grått over Utøya, men regnet holder seg unna.

Slik var det ikke 22. juli for fire år siden. Det regnet så kraftig at arrangementet med den tidligere statsministeren og partilederen ble holdt inne i Kafébygget.

– Vanskelig å fatte

Gro blomster

GAVER: I 2011 fikk Brundtland et bilde og blomster av AUF. I år ble den største salen i det nye bygget kalt Gro-salen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I salen luktet det våte klær og sure sokker. Det var stappfullt av ungdommer. Noen av dem var valgt ut til å holde innlegg og stille spørsmål til Brundtland. Én dem var Tore Eikeland var Hordaland. Han, og mange av tilhørerne i Kafébygget den dagen, var blant de 69 menneskene som ble drept i massakren.

– Jeg kan se dem for meg, også her jeg står i dag. Den grufulle tragedien som rammet dem alle, er vanskelig å fatte, sa «landsmoderen» til de unge AUFerne i bakken ved hovedscenen på Utøya i dag.

Gro Harlem Brundtland på Utøya

POPULÆR: Mange ville hilse på, da Brundtland gikk rundt i leiren fredag.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Brundtland var én av terroristens mål. I rettssaken kom det fram at han planla å drepe henne på Utøya. Men gjerningsmannen var forsinket, og Brundtland hadde forlatt øya da han kom i land.

– Det har jeg aldri brydd meg om. Jeg har aldri tenkt på meg selv. Det er de unge menneskene jeg tenker på, og deres foreldre og søsken, sa den tidligere statsministeren til pressekorpset som møtte henne på Utøya.

Glede og vemod

På spørsmål om hvordan det var å være tilbake på sommerleir på Utøya, svarte hun at det var en rar følelse.

– Det er en blanding av vemod og glede. Her er det så mange ungdommer samlet igjen, også ungdom som ikke opplevde det som skjedde den forferdelige fredagen. Det er klart at for meg er det også vemodig, men jeg hører jubelen fra bakken, sa hun og nikket mot en gjeng ungdommer som spilte volleyball like ved.

Gro Harlem Brundtland forteller hvordan det er å komme tilbake til Utøya

INTERVJU: Se NRKs intervju med Gro Harlem Brundtland på båten over til Utøya. Reporter Ragne Riise.

Mange av AUFerne NRK har snakket med har trukket fra Brundtlands besøk som hovedattraksjon på årets leir. Sammen med Hadia Tajik, som også var her 22. juli 2011, snakket hun om hvordan man skal oppnå et mer rettferdig samfunn.

Tajik, som er nestleder i Ap, benyttet anledningen til å takke Brundtland for hennes innsats når det kommer til likestilling og miljø.

– Når dere skal skape en bedre verden, så gjør dere det på skuldrene til Gro, sa hun til AUFerne.

Gro Harlem Brundtland møter pressen

TILBAKE: Pressen ville vite om Brundtland har tenkt mye på at hun var terroristens mål. Svaret var nei. – Jeg har ikke tatt det innover meg.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger