Brundtland på Pepsi-lønningslista

Som WHO-direktør gikk hun til kamp mot sukker. I dag er Gro Harlem Brundtland rådgiver for Pepsi-konsernet.

Gro Harlem Brundtland
Foto: CHRIS HONDROS / AFP

nettsiden til det internasjonale Pepsi-konsernet står Gro Harlem Brundtland øverst blant dem som utgjør konsernets helseråd.

Pepsikonsernet bekrefter overfor NRK at de betaler rådgiverne, men vil ikke si hvilke summer det er snakk om. 

NETT-TV: Gro + Pepsi = sant

Kaare Norum

Skuffet: Ernæringsprofessor Kaare Norum

Foto: NRK

Skuffet over Brundtland

Da Brundtland var direktør i verdens helseorganisasjon (WHO), sto organisasjonen bak en rapport som anbefalte en kraftig reduksjon i sukkerforbruket.

Rapporten ble forsøkt stoppet av flere sukkerprodusenter og av næringsmiddelprodusenter som Pepsi og Cola.

Ernæringsprofessor Kåre Norum var med på arbeidet med rapporten. Han er skuffet og forundret over at Brundtland nå står på Pepsi-konsernets lønningsliste.

- Hun engasjerte meg til å jobbe sammen med henne i WHO for å kjempe mot overvekt. Jeg synes det er rart at hun er ansatt som rådgiver for et av de firmaene som ikke akkurat bidrar til helsen i verden, sier Norum.

Nå har han skrevet et innlegg til en internasjonal ernæringsjournal, der han setter spørsmålstegn ved Brundtlands rådgiverrolle.

- Jeg er ikke ansatt

Brundtland mener selv det ikke er problematisk at hun nå er betalt rådgiver for Pepsi, og sier rådene fra ekspertgruppen har ført til at selskapet har endret sin praksis på flere området.

- I 2003 frontet du WHOs kamp mot sukkerforbruk. Hvordan rimer det?

- Pepsico og andre næringsselskaper var allerede da invitert inn i en dialog med WHO, og Pepsico var blant de mest konstruktive. Da de spurte meg om å bli med i en ekspertgruppe etter at jeg hadde gått av som generaldirektør, fant jeg det naturlig.

- Synes du det er problematisk?

- Det er snakk om noen få møter i året. Jeg er jo ikke ansatt på noen måte, jeg er bare med i en rådgivningsgruppe, sier Brundtland til NRK.

Hun lar ikke Norums kritikk gå inn på seg.

- Norum må mene hva han vil. Jeg må vurdere hvor jeg tror jeg tror jeg kan påvirke.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger