Hopp til innhold

– Jenter bruker p-piller fordi det er trendy

Nesten halvparten av alle jenter mellom 15 og 19 år bruker p-piller, viser tall fra Folkehelseinstituttet. Men ikke alle bruker p-pillen av nødvendighet. Jenter bruker p-piller fordi det er trendy blant venner, forteller tenåringer til NRK .

Nelli Kongshaug

Nelli Kongshaug, leder for Røde Kors hjelpetjeneste for ungdom, Kors på halsen, er ikke overrasket over å høre at unge jenter bruker p-piller til andre formål enn prevensjon.

Foto: Erik m Sundt / Røde Kors

Rikke Gundersen (18) fra Kristiansand og venninnene startet med prevensjonen på ungdomsskolen.

Først startet en og deretter fulgte resten av gjengen, men det var ikke fordi alle hadde behov for prevensjon.

Rikke Gundersen (18) fra Kristiansand

Rikke Gundersen sier jenter bruker p-piller for å passe inn i gjengen.

Foto: Privat

– Da vi begynte med p-piller, pleide vi å sitte i skolefriminuttet og vise frem

pillebrettet. Hvis det var en som ikke gjorde det, lurte alle de andre på hvorfor man ikke gikk på pillen, forteller Gundersen til NRK.

NRK har snakket med flere jenter fra ulike steder i Norge som forteller at det er trendy å ta p-piller, selv om man ikke har sex.

– Noen går på p-piller for å kontrollere mensen og menssmerter. Mens andre bruker det av overfladiske grunner, som for å få større pupper eller bare følge strømmen, forteller Thea Lovise Sørfonden Vie.

16-åringen fra Sogn og Fjordane forteller at p-piller er et populært samtaleemne blant ungdommen.

– Vi snakker om p-piller ofte, for eksempel i gymgarderoben. Vi snakker om det fordi det er relevant, og fordi vi får mye informasjon om det, sier Vie.

Vil passe inn i gjengen

Thea Lovise Sørfonden Vie

Thea Lovise Sørfonden Vie forteller at p-piller er et populært samtaleemne blant ungdommen.

Foto: Privat

Nelli Kongshaug, leder for Røde Kors' hjelpetjeneste for ungdom, Kors på halsen, er ikke overrasket over å høre at unge jenter bruker p-piller til andre formål enn prevensjon.

– Det å vise at man også bruker p-piller, slik som «alle andre», kan være med å forsterke effekten av å være en del av gjengen, sier Kongshaug.

– Dersom man skiller seg ut, kan konsekvensen være at man føler seg utenfor og blir lettere utsatt for mobbing, sier hun til NRK.

Advarer mot unødig bruk

Helsesøster ved helsestasjonen for ungdom i Ås kommune, Anne Bentzrød, har et stort utvalg prevensjonsmidler på kontoret sitt.

– Det er ikke farlig å gå på p-piller. Men pillene består av hormoner som endrer ting i kroppen. Hvis jenter kommer innom og lurer på om de skal begynne på p-piller for sikkerhets skyld, så anbefaler jo ikke vi dette. Vi anbefaler p-piller kun dersom de trenger et trygt prevensjonsmiddel, forteller Bentzrød.

Hun har sjelden opplevd at tenåringer ber om p-piller fordi de vil imponere vennene. Tenåringer som NRK har snakket med, forteller derimot at de oppgir falske grunner for å få resept.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Helsesøster Anne Bentzrud viser frem p-piller

Vi anbefaler p-piller kun dersom de trenger en trygg prevensjonsmiddel, forteller Anne Bentzrød.

Foto: Marit Gjellan / NRK

– Er mange myter om p-piller

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket mener det er uheldig dersom jenter oppgir falske årsaker for å få resept på p-piller, men han tror ikke det gjelder mange.

– De fleste ber om resept fordi de har behov for det, fordi de skal være seksuelt aktive, har menstruasjonssmerter eller vil styre menstruasjonen, sier Madsen.

Ønske om å få større pupper, er ingen grunn til å begynne med p-piller, understreker Madsen.

– Det finnes dessverre en del myter om p-piller. Du får ikke større bryster av å bruke p-piller. En undersøkelse vi gjorde for noen år siden, viste at den birkningen av p-piller som flest unge jenter var mest opptatt av, var at de gikk opp i vekt. Men det er også feil, man går ikke opp i vekt av p-piller, sier han.

Madsen påpeker at det er blitt flere som bruker p-piller, og at antallet aborter blant 15-19-åringer i fjor var det laveste i Norge noensinne.

Er det et mål at enda flere skal bruke p-piller?

– Det er et mål at flere skal gå til legen og helsesøster og snakke om prevensjon og få prevensjon på en fornuftig måte, sier Madsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger