Bruker millioner på tolketjenester

Hvert år bruker politiet flere millioner kroner på tolketjenester. Nå ber de Justisdepartementet ta regninga slik at de kan bruke pengene på etterforskning.

Tolkeutstyr

Politiet ønsker at utgifter til tolker i forbindelse med straffesaker dekkes av Justisdepartementet. Her vises en av boksene som ble brukt av tolkekorpset under rettssaken mot Anders Behring Breivik tidligere i år.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Einar Aas

Einar Aas, seksjonsleder for organisert kriminalitet i Oslo-politiet.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Utgifter til tolker som skal oversette avhør, forklaringer til fornærmede eller avlytting spiser av politiets budsjetter.

En gjennomgang NRK har gjort av 18 av landets 27 politidistrikt, viser at disse brukte over 39 millioner kroner på tolketjenester i 2011.

Seksjonsleder for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, Einar Aas, mener at tolkeutgiftene kan gå på bekostning av å holde kriminelle gjenger under oppsyn.

– Det er en fare for at man avstår fra å avdekke tunge kriminelle nettverk, nettopp fordi man vet at kostnadene blir så høye, sier Aas til NRK. Han presiserer at de alltid etterforsker saker som de er kjent med.

– Skaper uforutsigbarhet

Visepolitimester i Østfold Tor Klepper

Tor Klepper, visepolitimester i Østfold.

Foto: Andersen, Thomas / SCANPIX

Tolkeutgiftene belastes på driftsbudsjettene til politidistriktene.

Visepolitimester i Østfold politidistrikt, Tor Klepper, mener at dette skaper uforutsigbarhet i planleggingen og ønsker at utgiftene heller blir dekket av justisdepartementet sentralt.

Dette er utgifter vi ikke kan planlegge. Vi vet det kommer regelmessig, og blir bare nødt til å ta det når det kommer, sier Klepper.

Hvert av de siste tre årene har politidistriktet brukt over 5 millioner kroner på tolketjenester.

– Dette tar en betydelig del av driftsbudsjettet vårt. I år har vi tolkeutgifter som kommer til å overstige 4 millioner kroner, sier Klepper.

– Stor utgiftspost

Hildegunn Havsgård

Hildegunn Havsgård, leder for påtaleseksjonen i Hordaland politidistrikt.

Foto: Jan Inge Ebbesvik / NRK

Også i Hordaland politidistrikt skulle de gjerne sett at sentrale myndigheter tok regninga for tolketjenestene.

– Vi gjorde det samme med utgiftene til DNA i 2009, så det er en mulighet å trekke inn disse utgiftene sentralt. Det er en veldig stor utgiftspost i de totale straffesaksutgiftene og driftsutgiftene vi har i forbindelse med saker, sier leder for påtaleseksjonen i Hordaland politidistrikt Hildegunn Havsgård.

Justisdepartementet opplyser til NRK at de vil ta en gjennomgang av praksisen rundt tolkeutgiftene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger