NRK Meny
Normal

Punger ut over 40.000 kroner per frivillig asyl-retur

På ti år har nesten 11.000 utlendinger fått penger fra Norge for å reise hjem. Bare i fjor brukte staten over 75 millioner kroner på såkalt frivillig retur.

Hjemsending av asylsøkere

Nærmere 50.000 personer har blitt sendt til hjemlandet med tvang de siste ti årene, en praksis som er både dyr og komplisert. Norske myndigheter tilbyr derfor reisestøtte til asylsøkere som reiser hjem frivillig.

Foto: Roar Hanssen, Politiets utlendingsenhet / NTB scanpix

Frode Forfang

Torsdag la direktøren i UDI, Frode Forfang, fram nøkkeltall for innvandringen i Norge første halvår 2012.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Likevel mener UDI at det lønner seg for Norge å gi utlendinger kontanter for å reise hjem.

– I mange tilfeller er frivillig retur det eneste alternativet for at vi skal få til retur i det hele tatt, sa Utlendingsdirektoratets direktør Frode Forfang da han la frem halvårstallene for innvandringen til Norge torsdag.

Har du erfaringer med frivillig retur? Ta kontakt med NRKs reporter!

Flertallet sendes hjem med tvang

Tall NRK har hentet inn viser at 46.895 personer har blitt sendt hjem med tvang de siste ti årene. Til sammenligning har bare 10.730 utlendinger valgt å motta penger for å reise tilbake etter at de fikk avslag på søknaden om asyl.

I fjor punget staten ut med 75,9 millioner kroner for at 1813 personer frivillig skulle sette seg på flyet hjem. Dermed blir snittprisen per retur hele 41.869 kr.

Beløpet innebærer kontantutbetalinger til den som deltar i programmet, utgifter til reise, administrasjonskostnader og informasjonsarbeid, påpeker Forfang.

– Dyrere å ha dem i Norge

UDI-sjefen er ikke i tvil om at ordningen lønner seg på sikt.

– Det å ha dem boende på asylmottak i et helt år vil koste omtrent tre ganger så mye, rundt 125.000, så det er vesentlig dyrere at de bor i Norge, enn at de deltar i dette programmet.

Selv om flere velger å reise hjem frivillig, har en voksende andel av dem som bor på norske asylmottak fått endelig avslag.

Av de 15.473 utlendingene som bor på mottak i Norge i dag, har 32 prosent fått endelig avslag på søknadene sine. Selv om de plikter å forlate landet, velger mange å bli værende.

– Tvangsretur er dyrt og vanskelig

På flere mottak rundt om i landet har staten derfor plassert ut egne folk som forteller personer med endelig avslag at de kan få opptil 20.000 kroner dersom de reiser hjem innen fristen.

– Man setter livet på vent hvis man blir boende i Norge etter endelig avslag. For å komme videre i livet er det best for dem å returnere, sier Forfang.

– Men hvorfor kan ikke bare politiet hente dem og sende dem hjem?

– Alternativet til frivillig retur er ikke nødvendigvis tvangsretur, for det er veldig vanskelig å få til, sier han til NRK.no.

49 millioner kroner på tvangsretur i 2012

Forfang understreker at det er både dyrt og tidkrevende å avklare identiteten til utlendinger som ikke samarbeider med politiet.

– Det er offentlig kjent at det å tvangsreturnere er fryktelig vanskelig arbeid, og i noen land er det nesten umulig å få til, sier Forfang og peker på at enkelte land er lite samarbeidsvillige når det gjelder å ta imot egne borgere.

Tall fra Politiets Utlendingsenhet viser at de har brukt 49 millioner kroner på uttransporter første halvår i 2012. Gjennomsnittet per tvangsretur blir da i overkant av 21.000 kroner.

I tillegg kommer utgiftene politiet bruker på å etterforske identiteten til utlendinger som ikke vil oppgi identitetspapirer eller samarbeide om retur.

– Det å utføre tvangsmessig retur av alle med endelig avslag er forferdelig tidkrevende (...) Derfor er dette med frivillig retur så viktig for oss, og vi legger mye ressurser i det, sier Forfang.

Han er derfor glad for at der har vært 968 frivillige returer så langt i år – 67 flere personer enn samme periode i fjor.

Størsteparten har reist hjem til Irak, Russland og Afghanistan.

Har oppdaget misbruk

Ifølge UDI er de oppmerksomme på at uærlige sjeler kan spekulere i ordningen ved at de reiser til Norge kun for å få penger til å reise hjem igjen.

– Vi hadde noen tilfeller fra land i nærområdene, for eksempel Georgia og Hviterussland, der enkelte spekulerte i dette, sier Forfang til NRK.

UDI oppdaget misbruket, og fjernet ordningen midlertidig for landene det gjaldt.

– Men vi har ikke mistanke om at dette skjer fra land lengre borte, sier Forfang.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger