Nordmenn bruker rekordmye penger i utlandet

Nordmenn reiser stadig oftere til utlandet, og bruker mer penger på hver tur. Samtidig står utlendinger pengebruk i Norge nesten på stedet hvil.

Badeferie

Nordmenn bruker mye mer penger på ferie i utlandet enn utlendinger gjør i Norge.

Foto: Maria Elsness / NRK

I fjor brukte vi 77 milliarder kroner på å kjøpe varer og tjenester på reiser i utlandet, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er en økning på 8,9 prosent fra året før.

Men utlendingene la bare igjen 30,8 milliarder igjen når de var på besøk i Norge. Det tilsvarer et sprik på 37 milliarder kroner, under halvparten så mye.

– Det betyr at utlendingene bare bruker 40 kroner i Norge per hundrelapp som nordmenn legger igjen i utlandet, sier direktør for reiseliv i Virke, Hilde Charlotte Solheim.

Stort sprik

Og mens nordmenns forbruk i utlandet hadde en prosentvis vekst som var størst av alle bransjer i 2012, vokser summen som utlendingene legger igjen her bare med 1,5 prosent fra 2011.

Store deler av nordmenns utgifter i andre land går til blant annet hoteller, restauranter, opplevelser og shopping.

Dette er penger som kunne vært brukt på norske virksomheter.

– Det er ingen som sier at vi skal ta sydenturen fra nordmenn. Men vi reiser mange ganger i løpet av et år, og det finnes attraktive opplevelser og spennende ting å gjøre i Norge også. Og der må vi konkurrere bedre, sier Solheim.

Verst for distriktene

– For storbyene er ikke dette så alvorlig. Men i mange lokalsamfunn hadde vi hatt bruk for en sterkere konkurranseevne, sier Solheim.

Hun poengterer at hotellrom i en utenlandsk storby fort kan koste opptil 1200 kroner, og at man da kan få et mye billigere tilbud hjemme i Norge.

– Men hvordan får vi så nordmenn til å reise mer i Norge?

– Vi må nok pakke og synliggjøre opplevelser og innhold. Det er ikke hotellsenger som selger. Det er gode opplevelser. Og der konkurrerer Norge for dårlig.

Naturlig

Sjeføkonom i Nordea, Erik Bruce, deler ikke Virkes bekymring for appetitten nordmenn har på utenlandsreiser.

– Jeg synes ikke det er så veldig bekymringsfullt. Det er naturlig, i Norge går det bra, folk har høy inntekt og derfor har vi råd til å reise mye. Mens i veldig mange andre land er det dårlige tider, folk har ikke råd til å reise så mye. Så det er egentlig bare en refleks av at vi har det bra, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger