Hopp til innhold

Ansett som kreftfremkallende i USA - sprøytes på jordbær i Norge

Sprøytemiddelet spirodiklofen brukes på norske jordbær, mens myndighetene i California sier stoffet er kreftfremkallende.

Sprøyting fra traktor.

GIFTIG: Sprøytemiddelet som brukes mot midd i blant annet jordbæråkre, står på en amerikansk liste over stoffer som kan være kreftfremkallende.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

I 2012 og 2013 fant Mattilsynet rester av spirodiklofen, et stoff som finnes i sprøytemiddel mot midd, på epler, pærer, jordbær og bringebær produsert i Norge.

På overvåkningsliste

Spirodiklofen kan gi dem som er i kontakt med stoffet redusert forplantingsevne over flere generasjoner og kreft i lever, testikler og livmor, har forsøk på rotter vist.

Det er grunnen til at stoffet er på en liste over kreftfremkallende stoffer i California i USA, og til at Nederland i 2012 tok til orde for å kutte kraftig i tillatt mengde i jordbær.

– Mest uheldige helseegenskaper

I vedtaksbrevet fra da Mattilsynet godkjente stoffet for bruk i Norge, skriver etaten at det er «det preparatet som har mest uheldige helseegenskaper.»

Etiketten på sprøytemiddelet Envidor

ADVARER: Etiketten på sprøytemiddelet Envidor advarer mot kreftfare.

Foto: Skjermdump

Likevel ble middelet godkjent fordi andre sprøytemidler var i ferd med å slutte og fungere.

Som NRK tidligere har skrevet, har mange sprøytemidler mistet effekten fordi skadedyrene har blitt resistente. Årsaken er langvarig og ensidig sprøytemiddelbruk.

Prøvene fra 2012 og 2013 viste at det ikke var mer sprøytemiddelrester i frukten og bærene enn det som er tillatt.

– Norge har vært en sinke

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland

SKYLL GODT: Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, oppfordrer folk til å skylle grønnsakene godt og velge økologisk.

Foto: Camilla Veka/NRK

– Dansk forskning dokumenterer at sprøytemidler som hver for seg er vurdert som trygge, gir hormonforstyrrende effekter når de virker sammen. Våre naboland regulerer skadelige kjemikalier strengere enn Norge. Norge har vært en sinke sammenlignet med Sverige og Danmark i å få kontroll og tilsyn med skadelige stoffer, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland, til NRK.

Hun understreker at hun uttaler seg om sprøytemidler generelt, ikke spirodiklofen spesielt.

Spirodiklofen selges hverken i Sverige eller Danmark, men er tillatt i Finland.

Landsspesifikke krav

Selskapet Bayer, som importerer stoffet, sier at all deres forskning viser at stoffet er trygt.

– Norske myndigheter gjør veldig strenge vurderinger før godkjennelse av sprøytemidler. Det er trygt å spise frukt og bær som er behandlet slik som er godkjent av norske myndigheter, sier kommunikasjonsdirektør i Bayer, Frode Nakkim.

– Produktet selges ikke i Sverige og Danmark på grunn av noen landsspesifikke krav som ikke har noe med trygghet for mennesker og dyr å gjøre.

– Ikke farlig

Det er EU som gjennom EØS-avtalen fastsetter hvor mye sprøytemiddelrester som er tillatt i frukt og bær i Norge. I 2012 hevet EU grenseverdiene for spirodiklofen i banan, avocado, mango og papaya.

Mattilsynet mener likevel at frukt og bær i norske matbutikker er trygt å spise.

– Negative helseeffekter forekommer ved relativt høye doser, og så lenge sprøytemiddelrestene er så lave som vi ser, er det ikke farlig, sier toksikolog i Mattilsynet, Abdelkarim Abdellaue.

– Se etter Ø-merket

Forbrukerrådet oppfordrer likevel forbrukere til å velge økologisk.

– Vi oppfordrer folk til å skylle godt, samt se etter Ø-merket som setter krav til blant annet at det ikke er benyttet kunstgjødsel eller syntetiske sprøytemidler i produksjonen, sier Flesland.

AKTUELT NÅ