NRK Meny
Normal

Hareide bruker kontantstøtten på dagmamma

KrF-leder Knut Arild Hareide bruker kontantstøtten til å hyre inn dagmamma for datteren. – Et eksempel på feilslått politikk, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Knut Arild Hareide

Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria er tilbake på jobb etter foreldrepermisjonen. Likevel mottar de kontantstøtte som de bruker til å lønne en dagmamma.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken mener kontantstøtten i realiteten har blitt en ventestøtte for foreldre som venter på barnehageplass.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide har i årevis kjempet for å beholde og øke kontantstøtten til barn fra 0–3 år. Hans egen datter, Sara Margrete, er nå 1 år og familien mottar kontantstøtte for henne.

Men pengene brukes til å betale en dagmamma mens Hareide og kona er på jobb.

– Hadde vi visst at vi fikk barnehageplass, hadde vi kanskje valgt det. Det visste vi ikke. Derfor måtte vi lage en ordning for 2,5 måneders tid. Det er en ordning som er veldig god for oss, og så begynner Sara Margrete i barnehage i august, forteller pappa og KrF-leder Knut Arild Hareide.

– I realiteten en «ventestøtte»

Til høsten øker kontantstøtten til 6000 kroner i måneden for alle ettåringer. En av de viktigste grunnen til at KrF og regjeringen økte kontantstøtten var at familiene skulle få mer tid sammen med de yngste barna.

– Den begrunnelsen blir svakere og svakere, for det viser seg at de aller fleste familiene vil ha barnehageplass. Mange som bruker kontantstøtte gjør det fordi de ikke får barnehageplass. Det viser at regjeringens og KrFs politikk er feilslått. Den sørger for at flere foreldre ikke får det de ønsker seg mest, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han har imidlertid stor forståelse for at Hareide og andre foreldre uten barnehageplass, velger dagmamma. Lysbakken sier at kontantstøtten i realiteten har blitt en «ventestøtte».

– Men så har Hareide faktisk et ansvar for dette, fordi regjeringen kuttet i barnehagebudsjettet i høst og gjorde køene lenger, så flere foreldre ikke får barnehageplassen de ønsker seg, sier Lysbakken.

– Får mer tid sammen

Ved å øke kontantstøtten regnet regjeringen med at 4100 færre barn ville gå i barnehage og kuttet derfor i barnehagebudsjettet. Totalt får barnehagene 344 millioner kroner mindre fra staten i år.

Men Hareide nekter for at KrF har noe av skylden for at det har blitt færre barnehageplasser i år.

– Om man kutter i kontantstøtten blir barnehagekøen lengre, og det blir enda mer urettferdig. Jeg er enig i at støtten til barnehager må opp. Bevilgningene ble gjort ut fra hvor mange man forventet at skulle bruke barnehager. Der tok regjeringen feil, så de må nå øke bevilgningene til barnehager, sier Hareide.

Han sier også at han faktisk får mer tid sammen med datteren enn om hun hadde gått i barnehage mens foreldrene er på jobb.

– Vi slipper å sende henne i barnehagen tidlig om morgenen. Hun kan sågar være i samme hus. Både jeg og Lisa Maria har arbeidsdager som varierer i tid, og da kan vi bruke mer tid sammen med Sara Margrete, sier KrF-lederen.

– Må bygge flere barnehager

Rigmor Aasrud

Rigmor Aasrud (Ap) mener det er feilslått politikk å øke kontantstøtten mens man kutter barnehageplasser.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er jo opp til ham å bestemme hvordan han ordner barnepasset sitt, men det viser at også Hareide har behov for barnepass. Jeg tror at barnehager er et veldig bra alternativ, og jeg regner med at også Hareide venter på en plass. Men da må vi bygge flere barnehager, mener Rigmor Aasrud (Ap) i familiekomiteen på Stortinget.

Hun mener søkertallene viser at det er behov for flere barnehageplasser.

– Det er en feilslått tanke å øke kontantstøtten og kutte i overføringene til kommunene. Det er ikke det folk vil ha, mener Aasrud.

– Hareides eksempel viser at alle har behov for barnepass når de skal ut i yrkeslivet, sier Aasrud.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger