NRK Meny
Normal

Brudd i Norwegian-meklingen

Tidlig lørdag morgen ble det brudd i meklingen mellom Norwegian og flygerne i selskapet. Dermed fortsetter streiken.

Tidlig lørdag morgen ble det brudd i meklingen mellom Norwegian og flygerne i selskapet. Dermed fortsetter streiken.

Riksmekler Nils Dalseide informerte ved 5.30-tiden at det var brudd i forhandlingene mellom Norwegian og flygerne.

Riksmekler Nils Dalseide ga beskjed om bruddet en liten stund før klokka 5.30. Da hadde partene sittet ved forhandlingsbordet i over 16 timer.

– Partene har meddelt at de står fast ved sine tilbud som er uforenelige med hverandre, og at det ikke er grunnlag for å få til en mellomløsning. Da har vi måttet konstatere at ytterligere mekling ikke er egnet til å føre fram til en minnelig løsning som alternativ til en konflikt, sier Nils Dalseide.

Mens tonen mellom partene har vært meget uforsonlig i offentligheten, var stemningen og dialogen under meklingen lenge både god og konstruktiv, ifølge riksmekler Dalseide.

– Vi har for så vidt vært nærmere enn det vi opprinnelig var, men ikke nær nok en løsning, sier Dalseide.

Pizza og brus

Ved 2.30-tiden ankom Parat-leder Hans Erik Skjæggerud lokalene i Grensen i Oslo sentrum, og en halvtime senere ble det levert brus og pizza til slitne og sultne folk på begge sider av forhandlingsbordet.

Laster Twitter-innhold

Men mat og drikke til tross, istedenfor å nærme seg, ble det mer og mer klart at partene sto for langt fra hverandre.

Hans-Erik Skjæggerud sier de i samtalene som startet fredag, sa seg villige til å gå bort fra sine opprinnelige hovedkrav.

– Vi har beveget oss mye siden forrige runde på mange ulike punkter. Til og med det som har vært det viktigste for oss – å få en tariffavtale med morselskapet. Der har vi presentert alternativer som innebærer at dette bortfaller, og at vi heller krever å få en nødvendig binding til selskapet, uten at det skal begrense selskapets behov, men bidra til å sikre våre medlemmers arbeidsplasser, sier Parat-lederen.

Han vil ikke utdype hva slags binding det er snakk om.

Parat-leder Hans Erik Skjæggerud sier de har beveget oss mye siden forrige runde.

Parat-leder Hans Erik Skjæggerud sier de har beveget seg mye siden forrige runde.

– Bare tar

Halvor Vatnar, leder for Norwegian Pilot Union (NPU), sier det under de frivillige forhandlingene fredag og lørdagsnatten ble ført mer reelle forhandlinger enn da partene gikk fra hverandre for en uke siden.

Vatnar hevder imidlertid at selskapet rir prinsipper og at ledelsen ikke bryr seg om kostnadskutt bare de får lov til å knuse tariffsamarbeidet mellom pilotene.

Pilotene la ifølge Vatnar fram et forslag til en helhetlig løsning som de mener samlet ville spare selskapet for mange titalls millioner kroner.

– Vi har gitt i tidligere samtaler, og vi har gitt mer i disse siste forhandlingene, blant annet gjennom større fleksibilitet og bortfall av kompensasjoner. Tidligere har vi lagt pensjon og forsikringer i potten. Problemet er at arbeidsgiver kun tar, uten å gi noe tilbake, sier pilotenes leder.

Norwegian er skuffet

Flyselskapet mener de strakk seg langt i forhandlingene. Kommunikasjonssjed Anne-Sissel Skånvik sier de er svært skuffet over at streiken fortsetter.

– Vi er veldig skuffet over at vi ikke klarte å komme til en avtale. Og vi er særdeles skuffet med tanke på de kundene som i dag også blir berørt av streiken, som da selvfølgelig fortsetter, sier kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

– Vi er veldig skuffet over at vi ikke klarte å komme til en avtale, sier kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger