Hopp til innhold

Brudd i lønnsforhandlingene i staten

YS Stat, LO, Unio og Akademikerne har brutt forhandlingene med staten. Dermed må de møte hos Riksmekleren.

Åpning av mellomoppgjøret - Tariffoppgjøret 2019

Slik så åpningen av lønnsoppgjøret ut da LO og NHO møttes. 1.april ble de enige i privat sektor der NHO er motparten til LO. Fristen for statlig sektors forhandlinger er ved midnatt.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En eventuell streik starter først om en snau måned, fredag 24. mai.

Litt over klokka 23 tirsdag kveld opplyser YS Stat om brudd i forhandlingene, det gjelder også LO, Unio og Akademikerne.

– Når staten ikke vil gi sine ansatte samme pensjonsrettigheter som kommunal sektor, har vi ikke noe annet valg enn å bryte forhandlingene, sier Pål N. Arnesen, leder i YS Stat, i en pressemelding.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland sier hun beklager at det ikke ble enighet i forhandlingene.

– Fra statens side har vi jobbet hardt for å inngå en avtale med de fire hovedsammenslutningene, og vi har gjort flere forsøk på å komme motparten i møte, sier hun.

Både brudd og enighet i kommune

I dag jobber det 491.000 ansatte i forskjellige virksomheter i kommunene. Dette er inkludert omkring 50.000 i Oslo kommune som er et eget forhandlingsområde.

Like etter midnatt 1. mai ble LO Kommune og YS Kommune enige med KS om en avtale i lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Samtidig ble det brudd mellom KS og Unio kommune i tillegg til Akademikerne.

– Forslaget vil bidra til en ytterligere mindrelønnsutvikling for skoleverket og svekke rekrutteringen av lærere til skolen. Det nytter ikke bare å prate om å satse på utdanning. Skal kommunene rekruttere og beholde lærere, må de ha samme lønnsvekst som andre grupper, sier forhandlingsleder i Unio, Steffen Handal.

MEKLING LØNNSOPPGJØRET I STATEN

Egil Andre Aas, leder i LO Stat på vei inn til Riksmekleren for et år siden. Nå er det mellomoppgjøret 2019 det dreiser seg om. Fristen for å bli enige med motparten går ut ved midnatt.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

De nåværende forhandlingene gjelder ikke dem som jobber i statlige helseforetak. Her er det allerede brudd med LO Stat og YS Spekter, mens forhandlingene fortsetter med forbundene i Unio, Akademikerne og SAN.

Enighet i NRK

I årets NRK-oppgjør hadde partene frist til kl. 15 tirsdag med å bli enige. Klokken 22.30 ble Norsk Journalistlag og NRK enige, mens flere andre fagforeninger holdt på til langt ut på natten. Klokken 04.30 var forhandlingene over.

I fjor ble de ikke enige da fristen utløp og det ble streik. NRKs journalister streiket da i åtte dager. Streiken som var over den 23. mai i fjor, rammet dekningen av både 17. mai og det britiske prinsebryllupet.

NRK streik

Jarle Roheim Håkonsen med megafon under fjorårets streik blant NRKs journalister.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Trøbbel med pensjon

Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Mellomoppgjør handler normalt bare om lønn. I år blir oppgjøret imidlertid mer omfattende fordi det er uenigheter om den nye tjenestepensjonsordningen.

Partene LO og NHO ble i privat sektor enige den 1. april om en lønnsvekst på 3,2 prosent for arbeidstakere i år.

– Vi har sett at mange av våre medlemmer faktisk har opplevd reallønnsnedgang de siste årene. Dette kan ikke fortsette. Staten har ansvaret for at vi har kommet i denne situasjonen. Ved årets mellomoppgjør må rettferdig fordeling av lønna være hovedambisjonen, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

Leder Merete Norheim Morken i forhandlingsseksjonen i Delta som er tilsluttet hovedorganisasjonen YS mener at det er viktig med pensjonsopptjening for hennes medlemmer.

Brudd i helseforetakene

I kommunesektoren er utfordringen i forhandlingene hvordan den nye avtalen om offentlig tjenestepensjon skal tilpasses inn i tariffavtalen. I kommunesektoren er det arbeidsgiverorganisasjonen Kommunenes Sentralforbund. Kommuneoppgjøret er stort og komplisert. De siste dagene har det blitt forhandlet om hvordan pensjonen skal bli en del av tariffavtalen. Fristen er ved midnatt.

Pensjon var også grunnen til at det allerede er brudd i forhandlingene med LO og YS i helseforetakene.

Her står striden om man skal få tjenestepensjon, selv om man jobber i en stilling som er mindre enn 20 prosent. I alle lovfestede pensjonsordninger er kravet at man minst må arbeide 20 prosent for å få pensjonsopptjening i tjenestepensjonen.

Streik kan starte 24. mai.

Meklingsfristen er satt til 23. mai ved midnatt, og en eventuell streik i offentlig sektor eller deler av offentlig sektor, vil starte fredag 24. mai.

Sykepleiere i streik på Torgallmenningen i Bergen 2018

Her fra streiken blant sykepleiere i Bergen i 2018. Streikevakter på Torgallmenningen.

Foto: Mette Anthun / NRK

De statsansatte har sittet i forhandlinger siden 23. april. De kommunalt ansatte har forhandlet siden 11. april, og Oslo kommune, som er et eget tariffområde, begynte forhandlinger 25. april. Felles for alle var at forhandlingsfristen gikk ut ved midnatt natt til 1. mai.

Hvordan et eventuelt streikeuttak vil se ut, er foreløpig ikke kjent.

LES OGSÅ: Derfor er SAS-konflikten så vanskelig å løse

AKTUELT NÅ