Hopp til innhold

LO: – Bruddet er veldig provoserende

Det er torsdag kveld brudd mellom LO og NHO i forhandlingene om lønnsøkning for frontfagene. – Det er veldig provoserende, sier LO-leder Roar Flåthen.

Kristin Skogen Lund i NHO og Roar Flåthen i LO.

LO-leder Roar Flåthen og NHO-leder Kristin Skogen Lund hilser på hverandre i forkant av forhandlingene i mellomoppgjøret for 2013 i Næringslivets Hus mandag. Torsdag opplyser partene at de ikke har lykkes med å komme til enighet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Siden forrige mandag har LO og NHO forhandlet om hvor store lønnstillegg som skal gis til ansatte i industrien i år – og ikke minst om den sosiale profilen på oppgjøret.

I dag har partene sittet i forhandlinger siden klokken 11 for å komme frem til en forhandlingsløsning. Partene hadde gitt seg selv frist til midnatt i dag med å komme fram til en forhandlingsløsning.

Kveldens brudd betyr at forhandlingene går til mekling under Riksmeklerens ledelse etter påske. Første meklingsdag antas å være tirsdag 2. april.

Godtok ikke krav om én krone mer

Bruddet mellom LO og NHO skjedde litt etter klokken sju i kveld.

– Det er veldig provoserende. Denne gangen hadde vi en virkelig gode sjanse som parter, som fronfag, til å bringe lønnsnivået vesentlig ned. Til å legge en ramme sammen som ville binde også de som kommer etter oss til en langt lavere lønnsutvikling enn det vi har sett de senere åra. Det var altså ikke akseptabelt for NHO, sier LO-leder Roar Flåthen til NRK.

Meklingsfristen er satt til midnatt 7. april. Dersom partene fortsatt ikke er enige, vil det bli streik fra mandag 8. april. YS varsler at det vil ta 16.000 av sine medlemmer ut i en eventuell streik.

Arbeidsgiverne kunne ikke godta LOs krav om én krone mer i timen til alle. NHO ville heller ikke gå med på ytterligere mer til dem som ikke har lokale forhandlinger i sin bedrift og tre kroner mer til lavtlønte.

– Tukler med småpenger

LO definerer lavtlønte som dem som tjener mindre enn 90 prosent av en gjennomsnitts industriarbeiderlønn.

– De driver og tukler med småpenger. De prøver å definere én krone som det som skal slå beina under norsk næringsliv og norsk økonomi. Jeg har ikke hørt på makan, sier en tydelig irritert Flåthen etter bruddet.

«Vi ble ikke enige om hverken ramme eller hvilken profil oppgjøret skal ha», skriver lederen for Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS) Jorunn Berland i en pressemelding.

– Uholdbart for norsk næringsliv

Arbeidsgiverne mener LO viste liten forhandlingsvilje og liten vilje til å komme bedriftenes behov for et nøkternt oppgjør i møte.

– LO har predikert moderasjon i hele vinter, men vi har ikke sett snev av denne moderasjonen i kravene de har stilt i forhandlingene. Med sine krav er arbeidstakersiden i ferd med å forhandle bort arbeidsplasser, skriver NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund på organisasjonens nettsider.

– Utgangspunktet for LO var å sikre kjøpekraften, men LOs krav ligger langt over dette og på nivå med tilleggene som er blitt gitt de siste årene. Dette har gitt en uholdbar situasjon for norsk næringsliv. Våre lønnskostnader ligger mer enn 60 prosent over våre handelspartnere. Det er en ubalanse vi ikke kan leve med, sier Skogen Lund.

Legger lista for andre sektorer

Forhandlingene til frontfagene, det vil si industrifagene, anses som særdeles vitkige fordi de setter standarden for lønnsforhandlingene for de andre sektorene som skal i forhandlinger utover våren.

I vedtaket fra LOs representantskap heter det at «lav- og likelønnsprofil på sentralt og lokalt avtalte tillegg må fortsatt prioriteres».

Likelønn og lavlønnsprofilen er en opplagt vanskelighet, for hvem er lavtlønt og hvem er likelønt ?

LO mener de som tjener mindre enn 90 prosent av gjennomsnittelig industriarbeiderlønn, er lavtlønt. NHO mener grensen må være lavere og tenker også på at industrioppgjøret er et Frontfag - det er retningsgivende for alle de andre i offentlig og private bedrifter som skal forhandle senere.

Mye å krangle om

NHOs hovedstyre vedtok i begynnelsen av mars en forhandlingsfullmakt der det heter at det i år ikke bør gis sentrale lønnstillegg i bransjer der man har lokal forhandlingsrett.

NHO vil med andre ord helst ikke gi noenting til dem som har lokale avtaler med sin bedrift, mens LO krever noe i sentralt tillegg til alle.

Dessuten er det tautrekking om profilen på oppgjøret. Hvilke ansatte skal få mest tillegg ?

Videre mener NHO-toppene at det i år må legges «betydelig vekt» på bedriftenes konkurranseevne og framtidsutsikter i de lokale lønnsforhandlingene.

AKTUELT NÅ