NRK Meny
Normal

Broren til Kristin-tiltalte: – Han er den fredeligste jeg vet om

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Broren til mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen (12), sier han aldri har sett ham aggressiv. Broren mener vitners beskrivelser er tilpasset informasjon som har kommet frem i ettertid. – Det gjør meg rasende.

39-åringen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen sitter i Borgarting lagmannsrett

TILTALT FOR ANDRE GANG: 39-åringen er for andre gang tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (39) i august 1999. Etter først å ha blitt dømt for drapet, ble mannen frikjent - for deretter å bli pågrepet og tiltalt igjen flere år senere.

Foto: Tegner: Marco Vaglieri / NRK

– Jeg mener folk har dannet seg et feilaktig bilde av ham. Han er den fredeligste personen jeg vet om. Han har vært irritert etter avhør hvor politiet har prøvd å få ham til å være en annen enn den han er, men jeg har aldri sett ham aggressiv, sier tiltaltes bror (55).

Broren tok i dag plass i vitneboksen i Borgarting lagmannsrett i rettssaken etter drapet på Kristin Juel Johannessen (12). Tolvåringen ble funnet kvalt og drept på Mørk i Larvik 5. august 1999.

På tiltalebenken til venstre for vitneboksen, sitter Henning Hotvedt (39). Han er for andre gang tiltalt for drapet, etter først å ha blitt dømt for det og deretter frikjent.

Han har i sin forklaring sagt at han tidlig følte seg mistenkeliggjort av politiet, og at han derfor regnet med å bli pågrepet.

En 39 år gammel mann er tiltalt for drapet på 12 år gamle Kristin Juel Johannessen i 1999. Rettssaken startet tirsdag 16. august. Mannen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

TIDSLINJE: Drapet på Kristin Juel Johannessen i august 1999 har en lang historie hos norsk politi og rettsvesen. Denne tidslinjen tar for seg de viktigste hendelsene.

– Han ligner ikke «Lågendalsmannen» i det hele tatt

Broren er tydelig irritert og reagerer på hvordan tiltalte er blitt fremstilt.

Fantomtegning av Lågendalsmannen

ETTERLYST: Politiet offentliggjorde tegningen av «Lågendalsmannen» i august 1999 og etterlyste mannen.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Han mener informasjon og vitnebeskrivelser er blitt tilpasset for å få Hotvedt til å stemme med den antatte gjerningsmannen.

– Da tegningen av «Lågendalsmannen» ble offentliggjort, lurte vi alle på hvem det var. For meg var det ikke i nærheten av Henning, det lignet ikke i det hele tatt. Men etter hvert blir beskrivelser tilpasset Henning etter at han kom inn i bildet, mener broren.

Tegningen av den såkalte «Lågendalsmannen», en mistenkelig mann et vitne så i området hvor Kristin ble drept, på drapsdagen, og som politiet etterlyste like etter drapet, viser en mann uten synlig skjegg.

– Blir rasende

Vitnet anslo at mannen hun hadde sett, var i 30-45-årsalderen. Tiltalte var 22 år i august 1999 og fylte 23 like etter.

– Henning var i en helt annen aldersgruppe, og han hadde fullskjegg. For oss var han ikke i nærheten av «Lågendalsmannen» i det hele tatt, sier broren.

– I etterkant har noen påstått at «Lågendalsmannen» vel var litt mer skjeggete enn det tegningen viser, og det gjør meg rasende. Jeg har fulgt godt med på saken, og den gangen, etter drapet, var det ikke nevnt at «Lågendalsmannen» hadde skjegg i det hele tatt, men nå prøver de å tilpasse informasjonen til Hennings utseende og få ham til å bli «Lågendalsmannen», mener han.

Han anklager også politiet for ikke å ha vært interessert i informasjon som ikke passet inn i bildet av en drapsmann.

– Jeg opplevde at de utelot ting jeg hadde sagt i mine avhør, som var positive om Henning, sier broren.

Etter at retten er hevet torsdag, går broren frem til tiltalte og gir ham en klem.

Eks-kona: – Har aldri vært voldelig

Andre venner og familiemedlemmer har i dag fortalt at de opplevde å måtte mase på å bli kalt inn til avhør, og mener politiet ikke var interessert i å høre ting som talte til tiltaltes fordel.

Også tiltaltes eks-kone (37) vitnet i dag og beskriver Hotvedt som rolig

– Han er den roligste mannen jeg vet om. Han har aldri vært voldelig verken mot meg eller ungene, sier hun.

Tidligere eks-samboere har beskrevet at Hotvedt har utsatt dem for voldtekt og voldtektsforsøk, men eks-kona avviser at hun har opplevd noe lignende.

– Seksuallivet var helt normalt. Han presset meg ikke, sa jeg nei, så var det nei, sier 37-åringen.

Benekter at tiltalte var ustabil

Hotvedt har selv fortalt at han slet psykisk våren i 1999. Det var blitt slutt med samboeren i mai 1999, og han har beskrevet at han hadde kjærlighetssorg.

Både han og andre vitner har fortalt om at han truet med å ta livet sitt i den perioden.

Broren benekter i sin forklaring at tiltalte var ustabil i månedene før Kristin (12) ble drept.

– Jeg lot ham passe på barna mine. Det hadde jeg ikke turt om jeg hadde vært noe usikker, eller om jeg hadde trodd at han var farlig eller ustabil, sier broren.

Tidligere etterforsker: – Han slettet det han påsto var alibi

Tidligere i dag har krimforfatter og tidligere politietterforsker Jørn Lier Horst vitnet i Borgarting lagmannsrett.

Han tegnet et annet bilde av tiltalte enn familien og sa at han er sikker på at 39-åringen er Kristins drapsmann.

Det har Horst ment siden han var hjemme hos Hotvedt for å undersøke datamaskinen hans i september 1999. Hotvedt hadde tidligere fortalt Horst at han hadde vært hjemme ved 15-tiden den dagen Kristin ble drept, og at han hadde brukt pc'en da.

Politiet ville derfor undersøke de elektroniske sporene på pc'en, for å kunne verifisere Hotvedts forklaring.

– Da vi kom hjem til ham, lå datamaskinen demontert på en benk. Hotvedt forklarte at han hadde slettet alt innhold, fordi han skulle levere den til service og ikke ville at servicefolkene skulle se innholdet på datamaskinen hans, sa Horst i dag.

– Det ble vendepunktet for meg. Han hadde slettet det som kunne være alibiet hans. Det var tankevekkende.

Lier Horst

SIKKER: Jørn Lier Horst etterforsket drapet på Kristin Juel Johannessen. Han mener det er riktig mann som sitter på tiltalebenken.

Foto: Runa Victoria Engen
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger