
Direktør Eivind Liven i dyrehelsetilsynet (Foto: NRK)
Heller ikke britiske soldater som befinner seg i landet, men som kom etter 1.februar, får delta på øvelsen.
- Grunnen er frykt for at soldatene skal bringe med seg smitte av dyresykdommen munn- og klovsyke, sier direktør Eivind Liven i dyrehelsetilsynet.
Det er likevel åpnet for unntak fra dette generelle forbudet ved at Forsvaret og fylkesveterinærer kan vurdere hvert enkelt tilfelle særskilt.
Bøndene truet med aksjoner
Soldatene var ventet til Ørlandet i Sør-Trøndelag. Der truet bøndene med å sperre rullebanen på Ørlandet med traktorer hvis de britiske soldatene fikk delta i militærøvelsen.
Bøndene fryktet at soldatene kunne ha med seg smitte fra munn- og klovsyke.
Dyretilsynet har også bestemt at alt personell som har kommet til Norge siden 1. februar, blant annet saueklippere, ikke får bevege seg i nærheten av norske fjøs.
Alle biler som kommer til Norge fra Storbritannia, skal også rengjøres før de får kjøre på norske veier.
Ikke aktuelt å avlyse
Det er ikke aktuelt å avlyse militærøveøsen "Joint Winter". Flertallet av de britiske soldatene som skal delta i øvelsen, kom til Norge i begynnelsen av januar.
De representerer ingen risiko for smittespredning, mener
oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarskommando Nord-
Norge.
Ledelsen ved Ørland Hovedflystasjon og distriktsveterinæren har i dag hatt et møte for å planlegge sikkerhetstiltak mot spredning av munn- og klovsyke.
Stortingsrepresentant for Ap, Gunn Karin Gjul, sa tidligere i dag at forsvarsledelsen burde nekte de britiske soldatene å komme til Norge.
- Jeg mener det er uansvarlig å slippe til 300 britiske soldater i en jordbrukskommune hvor det er tett med gårdsbruk, sier Gjul til NRK.
Lyd og video
- - - Smittefaren er reell, mener stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul. Intervjuer: Astri Husø (40 Kbps Real Audio)
- - - Vi setter i verk strenge tiltak, sier stabssjef ved Ørland Hovedflystasjon, Oddvar Haagensen. Intervjuer: Ståle Ytrehus (40 Kbps Real Audio)
- - Soldatene får ikke delta, opplyser direktør Eivind Liven i Statens dyrehelsetilsyn. Reporter Annemarte Moland (40 kbps RealAudio) (