Brit Ailen klagde på C-karakter: Endte opp med stryk

Brit Ailen Sundvor gikk fra C til stryk da hun klagde på bachelorkarakteren. – Jeg trodde ikke det var mulig, sier hun.

Brit Ailen Sundvor

SKUFFET: Brit Ailen Sundvor er skuffet og fortvilet over situasjonen. Hun må sette planene på vent for å skrive ny bacheloroppgave.

Foto: Privat

Brit Ailen Sundvor skrev bachelor i vernepleie ved Vitenskapelige høgskole i Sandnes sammen med to andre studenter. Hun forteller at de følte de leverte en god oppgave og ble skuffet da de endte på karakteren C.

En av de tre klarte å snakke karakteren opp til en B på den muntlige delen av oppgaven, og den andre lot karakteren stå. Sundvor på sin side valgte å klage. Det kunne ikke skade, tenkte hun.

Men så kom sjokkbeskjeden: Hun fikk strykkarakter.

– Jeg ble sjokkert og overrasket. Jeg trodde virkelig ikke det var mulig - da hadde jeg jo ikke klaget, sier Sundvor til NRK.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte saken.

Etter sjokkbeskjeden tok hun kontakt med skolen for å få hjelp og oppfølging, men føler ikke hun har blitt hørt. Nå skal hun levere inn en klage på formelle feil til skolen, opplyser hun.

– Skolen sa bare at jeg klagde på egen risiko. Jeg prøvde å spørre om det var noen andre høyere opp i utdanningssystemet som kunne hjelpe meg, men det er det ikke, sier hun.

Hun forteller at alle planer blir lagt på is på grunn av dette. Mens andre i samme kull kan søke jobb, må hun skrive ny bachelor.

– Vanskelig situasjon

NRK har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet som opplyser at det ikke finnes noen sentral oversikt over hvor ofte slike klager forekommer - og deres utfall.

Gerd Marit Ytreland ved høgskolen forstår at det kan virke spesielt at bare en person har fått strykkarakter når det er snakk om en gruppeoppgave, men forklarer det med at klageretten er individuell.

– Vi blir jo overrasket når sånne ting skjer. Det er veldig lett å ha forståelse for at dette er vanskelig for studenten. Samtidig er det sånn at når man klager blir man godt informert om at det kan gå begge veier. Det står også skriftlig på klageskjemaet, sier hun til NRK. Hun er konstituert instituttleder ved institutt for vernepleie og ergoterapi på skolen.

Enighet om karakter

Ytreland forteller også at det er Instituttet på skolen som i første omgang må vurdere Sundvors klage på formelle feil.

– Det er anledning til å klage på om det er begått formelle feil. Et typisk eksempel på en slik feil er at oppgaveteksten kan misforstås. I bacheloroppgaven er det ingen oppgavetekst, så hvilke feil som kan framlegges i denne saken er uklar, sier hun.

Det var Ulf Berge, som jobber på høgskolen, og den eksterne sensoren Lars Rune Halvorsen som vurderte klagen og ga bacheloroppgaven strykkarakter, skriver Aftenbladet.

– Det var full enighet mellom ekstern og intern sensor om karaktersettingen på den skriftlige oppgaven. Dessverre er dette en kjent problematikk. Det handler om ulike vurderinger fra ulike sensorer, sier Berge til avisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger