NRK Meny
Normal

Brende: – La FN overta kontrollen etter store naturkatastrofer

GARDERMOEN (NRK) Etter et jordskjelv må FN kunne overta kommandoen over et lands flyplass. Det mener utenriksminister Børge Brende. Han sier alle land bør forplikte seg til å prioritere nødhjelp fremfor kommersielle flyvninger etter katastrofer.

Utenriksminister Børge Brende takker Norsar

Utenriksminister Børge Brende takket de norske hjelpefolkene. Brende sier de kunne ha kommet raskere i gang, men flyplassen i Katmandu ble en flaskehals.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Da utenriksministeren tok imot de norske hjelpearbeiderne på Gardermoen i et hustrig vårvær i dag, takket han dem varmt for innsatsen de hadde gjort etter jordskjelvet i Nepal.

– Teamet har gjort en kjempeinnsats, men det er uakseptabelt at de ble stående fast i Baku, sa han til NRK.

Vil ha mindre kaos

Utenriksministeren mener det heretter må være slik at FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA overtar kommandoen over et lands flyplass etter store katastrofer. Han vil ha slutt på kaoset som oppstod i Nepal.

– FN må gis muligheten til å rykke raskt inn og overta logistikken ved flyplasser slik at humanitær hjelp, søk- og redningstjenester blir prioritert – og ikke kommersielle flighter, sier han.

Brende mener verden har lært lite av tidligere katastrofer som tsunamien og jordskjelvkatastrofen i Haiti. Også i Nepal snublet hjelpearbeiderne i beina på hverandre de første dagene, og kaoset på flyplassen hindret både redningsmannskaper og nødhjelp i å komme inn.

Vil ha nye regler

– Tepper, rent drikkevann, mat og medisiner ble stående på flyplassen fordi det skulle tolldeklareres. Det må gjøres unntak for slikt ved naturkatastrofer.

Nå vil Norge forslå nye regler for dette foran et stort humanitært møte som skal være i FN-regi om under ett år.

– Kunne de norske hjelpearbeiderne ha reddet flere live hvis de hadde kommet i gang tidligere?

– Det var mange internasjonale team der, men Norsar kunne ha gjort en enda større innsats hvis de hadde sluppet inn to døgn før, svarer Brende samtidig som han skynder seg å takke for den flotte innsatsen de norske hjelpearbeiderne har gjort.

Privat Norsar-aksjon

Helge Vasseng, søksleder, Norske Redningshunder Ståle Lindhardt, søksleder, Oslo Brann- og redningse

Helge Vasseng og Ståle Lindhardt er to av nordmennene som gjorde en innsats i Nepal.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Norsar, som står for Norwegian Search and Rescue, består av mannskap fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og Oslo universitetssykehus.

Under oppholdet i Nepal fant nordmennene blandt andre en 24-årig kvinne i live etter fem dager i ruinene. Hun ble gravd fram etter at hundene Gere og Mir markerte på stedet.

– Det var en god følelse å se henne gå inn i ambulansen, sier Ståle Lindhardt, søksleder, Oslo Brann- og redningsetat.

Nordmennene har ikke klart å glemme den unge moren. Nå har de satt i gang en privat innsamlingsaksjon for å danne et fond for henne og hennes to barn.

I dag kom redningsmannskaper hjem fra Nepal å kunne fortelle hvordan de med redningshund reddet en kvinne i ruinene 30. april

Redningmenn forteller om redning av kvinne i Nepal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger