NRK Meny
Normal

Brende overbevist: Sanksjonene skremmer Russland

GARDERMOEN (NRK): Russland hadde tatt større landområder i Ukraina dersom Vesten ikke hadde advart om at nye angrep fører til knalltøffe sanksjoner. Det er utenriksministeren sikker på.

Børge Brende taler til Høyes landsmøte

IKKE NAIV: Brende understreker at Norge ønsker et godt forhold til Russland, men mener Russlands handlinger gjør at Norge må si tydelig ifra.

Foto: Høyre

– Hadde ikke vi vært krystallklare på at nye angrep vil føre til nye sanksjoner, er jeg redd Russland ville stått i Mariupol i dag. Nato-solidaritet fungerer, sa Børge Brende (H) til Høyres landsmøte søndag.

Han var klar på at Norge, sammen med Nato, skal være tydelige i sin fordømmelse av Russlands brudd på folkeretten i Ukraina.

– Norge har ikke vendt Russland ryggen, det er Russland som har vendt ryggen til grunnleggende verdier.

– Tenker seg om to ganger

Den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa endret seg da Russland annekterte Krim i Ukraina i mars i fjor.

Annekteringen, og Russlands støtte til separatistene i andre deler av Ukraina, har ført til at Europa og USA har innført en rekke økonomiske sanksjoner mot Russland.

Brende er ikke i tvil om at sanksjonene har ført til at Russland «tenker seg om to ganger» før de vurderer å ta andre områder av Ukraina.

– Uten knalltøffe sanksjoner av økonomisk karakter, så er det klare indisier på at Russland ønsket å utvide det området som de pro-russiske separatister kontrollerer, sier han og viser til havnebyen Mariupol sørøst i Ukraina.

Forebyggende advarsler

I januar mistet flere mennesker livet da langdistanseraketter traff et boligområde i den regjeringskontrollerte byen. Én måned senere kom europeiske ledere med en klar beskjed til Putin under Minsk 2-forhandlingene om at nye angrep gjennom støtte til pro-russiske separatister ville føre til en betydelig opptrapping av sanksjonene.

– Jeg tror at den advarslene har virket forebyggende, og jeg tror ikke at jeg er alene i Europa om å mene det, sa Brende til pressen etter talen.

– Foreløpig har ikke Russland og de pro-russiske separatistene inntatt Mariupol, det er ikke skapt en korridor fra Russland til Krim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger