NRK Meny
Normal

Breiviks halvsøster er avhørt i USA

Norsk politi har denne uka gjennomført hemmelige avhør av halvsøsteren til Anders Behring Breivik. Forsvareren mener barndommen hans blir sentral i rettssaken.

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra

Forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra er i California.

Foto: Anders Tvergård / NRK

Det er forsvarsadvokat Geir Lippestad som har bedt om nye avhør av den 37 år gamle halvsøsteren. Hun har forklart seg for politiet før, men Lippestad ønsket nye avhør som et ledd i sin forsvarsstrategi. Han mener forhold i siktedes barndom kan bli viktig for straffesaken.

Forsvareren ønsker å få belyst barndommen til Anders Behring Breivik. En barndom som har vært beskrevet som preget av omsorgssvikt. NRK vet at halvsøsteren tok seg av sin lillebror i større grad enn det som er vanlig i et søskenforhold og at hun har spilt en sentral rolle i hans liv,

Søsteren flyttet til USA for flere år siden. Hun har blitt frivillig avhørt som vitne.

– Bardommen blir sentral

Forsvarer Geir Lippestad sier barndommen blir sentral under rettssaken.

– Som forsvarer må du prøve å forklare det uforklarlige: hvordan fikk siktede disse tankene og ideene. Hvordan kunne han tenke at det var nødvendig å gjennomføre disse handlingene? Hvordan folk er blitt radikalisert på denne måten er gjenstand for tung forskning. Det er ikke en faktor som gjør det, det er flere og ikke bare barndommen hans som er viktig her, sier forsvareren til NRK.

Barn leker-skilt på Silkestrå i Oslo

Anders Behring Breivik vokste opp på Skøyen i Oslo.

Foto: Kjell Herning / NRK

Ville hemmeligholde barndom

Selv har Anders Behring Breivik vært liten interessert i at politiet skulle få innsyn i hans barndom. Han nektet å frita barnevernet fra taushetsplikten og ønsket heller ikke at politiet skulle innhente informasjon om ham fra skolen.

Politiet fikk likevel tak i informasjonen, da fullmakt kun er en snarvei for etterforskerne. Politiet kan få utlevert informasjon blant annet gjennom å gå til domstolen for å få en rettslig kjennelse.

Pressekonferanse i ettermiddag

Det er politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby som har stått for avhørene av halvsøsteren til Anders Behring Breivik. De har foregått på et hemmelig sted i California. Norsk politi har varslet en pressekonferanse i San Diego klokka 17 norsk tid lørdag.

NRK har kjent til denne saken i flere dager, men har fulgt politiets anmodning om å ikke omtale saken før avhørene var avsluttet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger