Breivik var i Liberia i 2002

For første gang bekrefter nå politiet at Anders Behring Breivik har vært i Liberia, slik han skriver i manifestet. Der skulle han rekruttere en serbisk krigshelt til sin kamp mot muslimene i Europa.

Anders Behring Breivik var i Monrovia i Liberia i 2002.

Monrovia var i 2002 regnet som en svært farlig by å ferdes i.

Foto: Tormod Strand / NRK

NRK har vært i Liberia, for å prøve å finne spor etter den norske terroristen.

Politiadvokat Fredrik Hjort Kraby.

Politiadvokat Fredrik Hjort Kraby bekrefter at Breivik var i Monrovia i 2002.

Foto: Tormod Strand / NRK

Anders Behring Breivik skriver i sitt såkalte manifest at han var i Monrovia, hovedstaden i Liberia, i 2002. Liberia var da midt i en bestialsk borgerkrig. Å reise til Monrovia på den tiden, var noe de færreste gjorde, fordi det var for farlig.

Men NRK har fått bekreftet fra norsk politi at Anders Behring Breivik faktisk var her.

– Vi vet at han har vært der, men omfanget av besøket, og hva han gjorde der, det jobber vi med å kartlegge, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

LES OGSÅ: «Fjordman» til Breivik: Ikke snakk om meg som person offentlig

LES OGSÅ: Breivik overrasket over positiv om­tale fra far og stefar i Brennpunkt

Liberia-tur i fokus

Etter det NRK kjenner til skal nettopp Liberia-turen være fokus i nye avhør med Breivik rett over nyttår. Politiet ba i høst liberiske myndigheter om bistand, men har ennå ikke hørt noe derfra.

NRK kjenner til at det 12. oktober i år var tema i et politiavhør hvorvidt Breivik hadde vært i Liberia og hva han eventuelt gjorde der. Det vile ikke Anders Behring Breivik svare på.

Anders Behring Breivik var i Liberia i ca. en uke i april 2002, går det fram av passet hans. Etter det NRK kjenner til reiste han via Elfenbenskysten.

Stemmer ikke kuler står det på dette skiltet i Monrovia.

Det er ikke lenger borgerkrig i Liberia. Dette skiltet forteller at valgstemmer har erstattet kuler.

Foto: Tormod Strand / NRK

I manifestet står det beskrevet hvorfor han reiste til Monrovia. Han skulle møte en serbisk krigshelt, som gjemte seg i Liberia for å slippe unna krigsforbrytertiltale. Denne serberen er ifølge Breivik en av de opprinnelige initiativtagerne til organisasjonen Knight Templar.

LES OGSÅ: Breivik-forsvarere vil ikke be om nye sakkyndige

LES OGSÅ: Disse skal dømme Breivik

Besatt av Serbia

Breivik er nærmest besatt av Serbia i sitt manifest. Serbia kjempet for hele Europa, i sitt forsøk på å bekjempe muslimene i Kosovo og Bosnia-Hercegovina, skriver han.

Mye av det Breivik skriver om Serbia i manifestet, er et ekko av det som finnes på serbiske nasjonalistiske nettsteder.

Han sier selv at han tidlig fikk kontakt med serbiske kulturkonservative på nettet.

Han skriver også at Natos angrep på Serbia i 1999, som Norge var med på, er den enkelthendelsen som bidro mest til at han gjennomførte terroren.

Derfor er det viktig for norsk politi å finne ut hvem serberen som Breivik sier han skulle møte i Monrovia, er.

NRK har samarbeidet med liberiske journalister, og funnet fram til kilder som kan vite mer om hvilke utlendinger som var i Liberia på begynnelsen av 2000-tallet.

Serbiske leiesoldater

LES OGSÅ: Disse uenighetene kom ikke med i kommisjonsuttalelsen

Murphy Anderson jobbet for Charles Taylor under borgerkrigen.

Murphy Anderson jobbet nær krigsforbrytertiltalte Charles Taylor. I dag driver han et begravelsesbyrå i Monrovia.

Foto: Tormod Strand / NRK

Murphy Anderson jobbet nær tidligere president Charles Taylor, som nå sitter krigsforbrytertiltalt i Haag. Oppgavene hans var etterretning og immigrasjon. Han bekrefter overfor NRK at serbere kjempet for Taylors regime, som leiesoldater.

– Jeg kan forsikre at det var serbere her, og russere og ukrainere, som hjalp oss med å nedkjempe opprørerne. Serberne var her og deltok også i opplæring, og de deltok også i gjennomføringen av krigen, sier Murphy Anderson.

NRK har også andre Liberia-baserte kilder på at serbere med krigserfaring kjempet for Taylor i 2002. Men serbiske kilder sier at de ikke kjenner til at det var noen kjente serbiske krigsforbrytere som gjemte seg i Liberia på den tiden.

LES OGSÅ: Disse skal dømme Breivik

LES OGSÅ: Breiviks mor oppdaget våpen i 2010

Resultat av fri fantasi?

I dag er det rolig i Monrovia. Om serberen Breivik sier han møtte her, er her ennå, er usikkert. Og det er også usikkert om han noen ganger har eksistert, eller om han er et resultat av fri fantasi.

Det eneste som er sikkert er at Anders Behring Breivik var her, i april 2002, en alder av 23 år. Og at han sier han skulle møte en serbisk krigshelt her. Og at det i 2002 fantes et miljø av serbiske leiesoldater i Liberia.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger